Volledig scherm
Boze boeren bij de toegangspoorten van Tata Steel. Actievoerende boeren en bouwers protesteren tegen het stikstofbeleid © ANP

Boze boeren kondigen wéér nieuwe acties aan, op veertig ‘opvallende locaties’

Boerenactieclub Agractie heeft nieuwe protesten aangekondigd. Agractie zegt op veertig ‘opvallende locaties’ door heel Nederland agrarische producten te gaan ‘aanbieden’. Wat daarmee wordt bedoeld is onduidelijk. Het gaat onder andere om supermarkten en winkelcentra. Die zullen worden ‘aangekleed met tractoren en spandoeken’.

Wanneer de acties zijn, zegt een woordvoerder van Agractie niet. In een geschreven verklaring staat dat de protesten op ‘een datum in het eerste kwartaal van 2020’ zullen plaatsvinden. Agractie vindt dat veel Nederlandse producten in supermarkten verkocht worden tegen een prijs die niet in verhouding staat tot wat boeren ervoor krijgen.

Stikstof

Meerdere boerenactiegroepen hebben de afgelopen tijd actiegevoerd. Naast hun onvrede over de prijzen die zij voor hun producten krijgen, protesteerden ze ook tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse regering. Boeren worden daar hard door getroffen, stellen ze. De acties leidden tot veel verkeerschaos omdat boeren massaal met hun tractoren de weg op gingen.

  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.