Volledig scherm
Boeren demonstreerden gisteren met tractoren bij het provinciehuis van Overijssel. Vandaag gaan ook boeren uit Limburg actievoeren. © ANP

Boze Limburgse boeren protesteren vandaag bij provinciehuis Maastricht

updateBoeren uit de provincie Limburg gaan vandaag, al dan niet per tractor, naar het provinciebestuur in Maastricht. Daar bieden ze een petitie aan aan het college van Gedeputeerde Staten van Limburg. In de petitie eisen ze dat provinciale beleidsregels over stikstof van tafel gaan.De organisatie van het protest verwacht tussen de 250 en 350 boeren plus voertuigen.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) had eerder gevraagd of alleen boeren uit de omgeving van Maastricht met de trekker konden komen. De andere betogers zouden beter met de auto kunnen komen om verkeerschaos zo veel mogelijk te voorkomen.

LLTB-voorzitter Léon Faassen en voorzitter Willem Voncken van het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) schreven aan hun leden: „Het staat uiteraard iedereen vrij zijn eigen vervoer te kiezen, maar om te voorkomen dat we de maatschappelijke steun verliezen als we te veel verkeersoverlast in Maastricht veroorzaken, vragen we boeren en tuinders uit de omgeving van Maastricht met de trekker te komen en anderen met personenvervoer. Het belangrijkste is dat er zo veel mogelijk leden aanwezig zijn.”

De LLTB heeft, aldus De Limburger, inmiddels begrepen dat vandaag boeren vanuit de hele provincie met de tractor naar Maastricht gaan. Naast de boeren met tractor worden er rond het middaguur ook nog honderden betogers verwacht die met ander vervoer komen.

Elders, zoals in Friesland, Drenthe en Overijssel en Groningen, gingen de boeren afgelopen vrijdag en gisteren al naar de provinciehuizen. De Limburgse boeren bestoken het provinciale bestuur vandaag omdat dat dan vergadert.

Stikstofruimte

Onder grote druk van de boeren trokken enkele provincies de eerder afgesproken beleidsmaatregelen in. De boeren zijn boos omdat zij hun ruimte voor toekomstige uitbreiding door de nieuwe regels ingeperkt zien. Het mag volgens boerenorganisaties ook niet zo zijn dat andere sectoren, zoals de bouw, voorrang krijgen bij het verdelen van de schaarse 'stikstofruimte'. Boeren vinden dat 'diefstal'.

De demonstraties van boeren liepen gisteren op sommige plaatsen uit de hand zoals in Groningen. Minister Carola Schouten (Landbouw) noemt het geweld dat protesterende boeren in Groningen hebben gebruikt ‘onacceptabel’. Boeren hebben volgens haar het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden.

,,Geweld kan nooit een oplossing zijn. We moeten met elkaar in gesprek blijven”, aldus de bewindsvrouw. Naast een actie met de trekker die dranghekken omver reed, bestormden boze boeren gisteren ook het Groningse provinciehuis. Zij forceerden de deur met een tractor.

Ook het Groningse provinciebestuur veroordeelt het geweld van de boeren. ,,Met geweld of dreigen met geweld kun je je zin niet krijgen”, zei René Paas, commissaris van de Koning in Groningen. Volgens Paas begon de demonstratie op een hele goede manier. ,,We hadden de koffie en zelfs koek klaarstaan”, zegt Paas. ,,Later begon een klein clubje te intimideren. Een aantal ging daarna over de grens. Zo ga je niet met de overheid om. Zo hoort het niet en zo werkt het niet in een democratie. Het gebruiken van geweld was onaanvaardbaar.”

  1. Politie schatte aanslag Utrecht terecht in als terreurdaad, maar communicatie erover kon beter
    VIDEO

    Politie schatte aanslag Utrecht terecht in als terreur­daad, maar communica­tie erover kon beter

    Dat gemeente, politie en justitie op 18 maart van dit jaar uitgingen van een ‘aanslag met mogelijke terroristisch motief’ is terecht geweest, concludeert het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Wel doet het COT een aantal aanbevelingen, zoals het beter uitleggen van noodmaatregelen in crisissituaties. Bij de aanslag op de tram in Utrecht kwamen vier mensen om het leven.