Volledig scherm
Leerlingen van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum aan het begin van de schoolweek. © ANP


Minister Slob in beroep tegen uitspraak over wegsturen bestuur Haga Lyceum

Er is onvoldoende reden om het voltallige bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum weg te sturen, zo bepaalde de Amsterdamse rechtbank vandaag. Met de uitspraak groeit de kans op een nieuwe rechtszaak van de schoolleiding tegen de overheid om de geleden financiële schade. Minister Slob van Onderwijs laat weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Volledig scherm
Minister Arie Slob. © ANP

Het vonnis is een klap voor onderwijsminister Arie Slob. Volgens de rechters had hij in september vorig jaar onvoldoende redenen om het schoolbestuur tot aftreden te manen. Toen dat een maand later nog niet was gebeurd, kondigde de minister aan de financiering van de school te staken. De rechtszaak draaide om deze ‘aanwijzing’, die het einde van de school had kunnen inluiden.

Vorige maand was er al een opsteker voor het Haga Lyceum, toen de toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD, concludeerde dat zware beschuldigingen over radicaal islamitische invloeden rond de school onvoldoende waren onderbouwd door de AIVD. Het ging om onderdelen van een zogenoemd ambtsbericht die bepalend waren voor de beeldvorming rond de school, aldus de CTIVD.

‘Winst voor rechtsstaat’

Directeur-bestuurder Soner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam noemt de uitspraak van de rechtbank een ‘winst voor de rechtsstaat’. Wat Atasoy betreft staan de deuren nu ‘wagenwijd‘ open om het gesprek aan te gaan met de minister en de gemeente.

Nu blijkt dat er weinig overblijft van de beschuldigingen is het volgens hem tijd om bij elkaar te komen. ,,De school heeft recht op doorgang”, zegt de directeur-bestuurder. Door de verdubbeling van het aantal leerlingen in dit schooljaar is extra huisvesting en meer subsidie nodig. Die zaken waren de afgelopen tijd opgeschort door de zogenoemde aanwijzing van Slob, die daarmee het bestuur weg wilde hebben.

Vernietigend oordeel

Als gevolg van dat ambtsbericht van januari 2019 verdween een positief conceptrapport van de Onderwijsinspectie van tafel en volgde er een verlengd onderzoek, dat in juli vorig jaar uitmondde in een vernietigend oordeel van de inspectie over het schoolbestuur. Dat werd beticht van belangenverstrengeling en financieel wanbeleid.

De uitspraak van vandaag vergroot de kans dat de schoolleiding een nieuwe rechtszaak begint tegen de overheid vanwege de geleden financiële schade. Vorige maand sprak de advocaat van de school, Wouter Pors, over de mogelijkheid van een civiele procedure tegen de staat vanwege het opereren van de AIVD, de Onderwijsinspectie en minister. ,,Het heeft de school heel veel geld gekost. Dat is de schade die de overheid heeft aangericht’’, aldus Pors.

Minister Slob laat via Twitter weten dat het oordeel van de rechter hem een ‘ongemakkelijk gevoel’ bezorgt. Volgens Slob constateert de rechtbank hiermee dat er ‘ruimte is in deze school voor personen met een anti-democratisch en anti-integratief gedachtegoed’.  De AIVD waarschuwde daar al voor, zegt de minister over een eerdere waarschuwing van de inlichtingendienst. Slob zegt dat de huidige wetgeving ‘onvoldoende basis’ biedt om met zo'n aanwijzing om te gaan. Hij gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van vandaag.

Advocaat Wouter Pors, die de school bijstaat, vindt de formulering die Slob in zijn tweet gebruikt misleidend. ,,De rechtbank heeft juist vastgesteld dat de school die ruimte” niet biedt aan mensen met anti-democratisch en anti-integratief gedachtegoed.

Vorig jaar spraken wij de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman over het besluit om de directie van het lyceum weg te sturen. Bekijk hieronder het interview.