Brancheclubs bezorgd over vertraging van aanpak coronacrisis en wetgeving
De val van het kabinet leidt tot veel vragen over de gevolgen voor de aanpak van de coronacrisis én de voortgang van wetgeving. Brancheorganisaties vrezen voor vertragingen.
Delen per e-mail
Branchevereniging Bouwend Nederland maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor de stikstofwet die nu bij de Eerste Kamer ligt en hoopt dat die niet controversieel wordt verklaard. ,,Het bestuurlijke proces moet niet stil komen vallen. Want je bent zo weer een paar maanden verder voordat die wet behandeld wordt, misschien wordt er dan weer een andere aanpak gekozen, je weet het niet”, aldus een woordvoerder.
Ook makelaarsvereniging NVM laat weten dat het belangrijk is dat de aanpak van de woningmarkt ‘geen verdere vertraging oploopt’. In december 2020 bereikte het toenmalige kabinet een akkoord met oppositiepartijen SP, 50PLUS en SGP over de stikstofwet, waar de Eerste Kamer nu een klap op moet geven. Daarin werd onder meer de toezegging gedaan dat in 2035 bijna driekwart van de gevoelige natuur niet meer beschadigd wordt door de stikstofneerslag. Daarvoor moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden.
De Pensioenfederatie vraagt zich af wat de gevolgen zijn voor het wetsvoorstel rondom het pensioenstelsel. ,,We zijn wel blij dat het wetsvoorstel al is ingediend voor consultatie, maar hopen natuurlijk dat de val van het kabinet niet alsnog voor vertraging zal zorgen”, aldus de woordvoerster. Vorig jaar sloten het kabinet en sociale partners na tien jaar onderhandelen een akkoord over een nieuw pensioenstelsel, dat in 2026 wordt ingevoerd. Hierin komen de pensioenuitkeringen veel minder op voorhand vast te staan, terwijl de rendementen op de beleggingen van pensioenfondsen veel bepalender worden. In goede jaren worden de pensioenen verhoogd, als het tegenzit worden ze verlaagd. De gedachte daarachter is dat pensioenen hierdoor vaker omhoog kunnen.
Horeca
Horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat het vertrek van minister Eric Wiebes van Economische Zaken de aanpak van de coronacrisis er niet makkelijker op maakt. De horeca is een van de hardst getroffen sectoren door de coronapandemie. Het ministerie van Economische Zaken zit samen met twee andere ministeries middenin onderhandelingen over ruimere steun aan benadeelde ondernemers.
,,De val van het kabinet moet niet ten koste gaan van het coronacrisisbeleid. Wij gaan ervan uit dat het kabinet in zijn totaliteit zich in blijft zetten voor de aanpak van de coronacrisis”, zegt voorzitter Robèr Willemsen. ,,Economische Zaken en Klimaat is hét departement dat voor ondernemers zou moeten staan. Als de baas daarvan opstapt, helpt dat niet. Ik hoop dat iedereen daar zijn werk goed kan blijven doen.”
Werkgevers
Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het onmiddellijke vertrek van Wiebes een 'aderlating’. De twee lobbyorganisaties voor het Nederlandse bedrijfsleven hameren op het belang van ‘noodzakelijke aanpassingen’ aan het steunpakket voor ondernemers. Premier Mark Rutte maakte dinsdag nog bekend dat Wiebes samen met de ministeries van Financiën en Sociale zaken werkt aan ruimere compensatieregelingen voor bedrijven die zijn geraakt door de verlengde, harde lockdown.
De werkgeversorganisaties waarderen de inzet van de minister van Economische Zaken tijdens de coronacrisis. ,,Wij danken Eric Wiebes voor zijn enorme inspanningen van de afgelopen maanden om ondernemers door deze moeilijke periode te helpen.”
,,Het betreft een buitengewoon trieste affaire, vooral voor de gedupeerde ouders”, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland over de toeslagenaffaire die leidde tot de val van het kabinet. ,,Tegelijk zitten we in een ongekende gezondheids- en economische crisis.” Juist in deze crisistijd moeten burgers er volgens de organisaties op kunnen rekenen dat de regering problemen aanpakt.
Handel en logistiek
Evofenedex, de ondernemersvereniging voor handel en logistiek, vraagt het afgetreden kabinet slagvaardig te blijven op het gebied van handel en logistiek. ,,Voor ons land is het wel essentieel dat concrete besluiten die onze nationale en internationale goederenstromen helpen faciliteren, gewoon genomen blijven worden”, aldus de vereniging.
Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME is niet blij met de val van het kabinet, ‘juist in deze ontzettend ingewikkelde tijden voor iedereen’. ,,Ik heb veel respect voor het werk dat het kabinet heeft verricht om burger en bedrijfsleven sterker uit deze crisis te laten komen. Het in korte tijd optuigen van steunpakketten en de maatregelen om de zorgsector te helpen om daarmee de gezondheid van zoveel mogelijk Nederlanders veilig te stellen, getuigt van een ongekend doorzettingsvermogen van de bewindspersonen”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé.
Onvermijdelijk
Toch noemt vakbond FNV deze stap ‘onvermijdelijk’. ,,Als er structureel zo veel fout gaat in de uitvoering van het overheidsbeleid moeten daar consequenties aan verbonden worden”, reageert voorzitter Han Busker. ,,Mensen zijn in deze periode ongelooflijk in de kou gezet. Het is schandalig dat het rechtzetten en compenseren daarvan zo lang op zich laat wachten. Een volgend kabinet moet hier lessen uit trekken.”
FNV én CNV zetten hun samenwerking met het demissionaire kabinet voort, waarbij de nadruk ligt op het aanpakken van de coronacrisis. ,,Dinsdag gaf premier Rutte al aan dat de bestrijding van de crisis gewoon doorgaat, ook als het kabinet zou vallen. We staan voor grote uitdagingen, waarbij onze belangrijkste focus is om zo goed mogelijk uit deze crisis te komen”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.
FNV-voorzitter Busker vindt het ‘van belang dat de demissionaire status van het kabinet en het opstappen van de minister van Economische Zaken de voortgang van de aanpak van de crisis en de inzet van de noodzakelijke steunpakketten niet in de weg staat’. Hij wijst verder op de noodzaak van ‘het behouden van banen in deze coronacrisis, samen met de bestrijding van het virus zelf’.
Cultuursector
Ook de cultuursector is bezorgd over de consequenties van de val van het kabinet. ,,We maken ons best zorgen of er na de huidige pakketten ook tot een goed steunpakket gekomen kan worden”, zegt Jan Zoet, voorzitter van de taskforce culturele sector. ,,De besluitvorming wordt met een demissionair kabinet complexer, maar we blijven ons inzetten voor duidelijke communicatie.”
Fieldlab Evenementen, een initiatief van de evenementensector, evenementenbouwers en de overheid, denkt dat de val van het kabinet geen grote gevolgen zal hebben voor de cultuursector. De organisatie doet onder andere onderzoek naar het organiseren van evenementen in tijden van corona. ,,Het besluit daarover behoort waarschijnlijk niet tot de zogenoemde controversiële onderwerpen”, aldus een woordvoerder. ,,Bovendien wil het kabinet juist als het gaat om de aanpak van corona, waaronder we onze onderzoeken kunnen scharen, doorgaan met het beleid.”
Bekijk hier al onze video’s over de toeslagenaffaire:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jochie (9) met klaplong naar ziekenhuis na ongeluk op motorcrossbaan: ‘Er was een hoop bloed‘
Het slachtoffer van het ongeluk op de motorcrossbaan in Nunspeet, afgelopen weekend, is een 9-jarige jongen uit Friesland. Hij moest de knal tegen een boom betreuren met onder meer een klaplong. Een technisch mankement was mogelijk de oorzaak. De jonge crosser ligt in het Zwolse ziekenhuis Isala. -
PREMIUMJA21
Eerdmans: Wij zijn nodig om de VVD naar rechts te trekken
Het ‘racisme en antisemitisme’ van Thierry Baudet dreef Joost Eerdmans weg bij Forum voor Democratie. Met het eigen JA21 hoopt hij VVD en CDA in een volgend kabinet ‘aan hun rechtse beloftes te houden’. -
PREMIUM
Zwanen blijven soms wel 20 jaar bij dezelfde partner, maar kunnen dieren ook verliefd worden?
We kennen de monogame relatie van de zwaan en het fenomeen dat je hond het met de ene mede-viervoeter een stuk beter kan vinden dan met een ander. Maar kunnen dieren ook echt verliefd op elkaar zijn? Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Faculteit Diergeneeskunde, buigt zich over dit vraagstuk. „Het blijft mij boeien dat eigenlijk niks menselijks een dier vreemd is.” -
PREMIUM
Er zijn écht lichtpuntjes, maar zijn het er genoeg?
Opnieuw toont het RIVM zich somber over het verloop van de coronaepidemie. Het vooruitzicht is 'nog niet goed’, stelt de rijksdienst. Toch zijn er ontegenzeggelijk ontwikkelingen waaruit vertrouwen geput mag worden. De grote vraag is of het kabinet al zóveel lichtpuntjes ziet, dat het verdere versoepelingen durft door te voeren. -
Kamer positief over besluit kabinet
De politieke partijen in de Tweede Kamer zijn eensgezind van mening dat het aftreden van het kabinet onvermijdelijk was. De toeslagenaffaire was te ernstig om te kunnen aanblijven.
-
PREMIUM
Alberts vrouw wilde pumps verkopen op Marktplaats en werd voor 3000 euro opgelicht: ‘Het voelt alsof er bij je ingebroken is’
50.000 Nederlanders worden jaarlijks slachtoffer van phishing, oplichting via internet. Die kale cijfers betekenen veel meer ellende dan alleen het verlies van geld, ontdekte verslaggever Albert Heller. ,,Al het vertrouwen verdwijnt. Loeren de oplichters nu op onze brievenbus?’ -
Militair (27) verdacht van bewusteloos schoppen collega op marinebasis
De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft maandag een 27-jarige militair aangehouden na een geweldsincident op de marinebasis in Den Helder. De man zou afgelopen donderdag een andere militair tegen zijn hoofd hebben geschopt. -
TOESLAGENAFFAIRE
VVD-minister Eric Wiebes vertrekt per direct uit demissionair kabinet: ‘Ik voel mij zwaar medeverantwoordelijk’
VVD-minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vertrekt per direct uit het kabinet. Hij gaat niet demissionair door, zoals de rest van de ministersploeg. Wiebes was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst, die zwaar de fout in ging met de toeslagenaffaire.