Volledig scherm
© EPA

Brand Waalre is 'aanslag op de democratie'

UpdateGrote ontzetting in Waalre na de brandstichting op het gemeentehuis. De brand legde vannacht na een vermoedelijke aanslag met twee auto's het monumentale pand voor het grootste deel in de as. De aanleiding is nog onbekend, de daders zijn nog niet gevonden. Een ondermijning van de rechtsstaat en een aanslag op de democratie, zo noemt locoburgemeester Ton Bonouvrié de aanval op het gemeentehuis. 'Het is buitenproportioneel en onaanvaardbaar.'

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) is het eens met de uitspraken van de locoburgemeester. Zijn ministerie staat in voortdurend contact met de gemeente en provincie. Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Burgemeester Henri de Wijkerslooth de Weerdesteijn komt terug van zijn vakantie. De politie bewaakt uit voorzorg zijn huis. Hij is sinds juni 2003 burgemeester van de Brabantse gemeente.

De politie is direct na de brand begonnen met technisch onderzoek. Dat richt zich onder meer op de twee auto's die op het pand zijn ingereden; een bij de hoofdingang, de ander bij de nooduitgang. Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Rond de puinhopen zijn zwarte schermen geplaatst. Vandaag kwamen veel ramptoeristen langs om een glimp van het uitgebrande pand op te vangen. Iedereen sprak schande over de aanval.

Een vrouw die vlak bij het gemeentehuis woont, en die vannacht net in bed lag, zei dat ze vier autoportieren hoorde dichtslaan. Even daarna hoorde ze twee krachtige explosies. 'Ik wist meteen dat het geen vuurwerk was.'

Rijksmonument
De servers en het archief zijn bij de brand gespaard. Dat geldt ook voor de gegevens die dinsdag zijn verwerkt. Welke papieren wel in vlammen zijn opgegaan, is nog niet bekend. Morgen hoopt de gemeente de dienstverlening weer te kunnen hervatten. Inwoners van Waalre die op korte termijn op reis gaan, kunnen op Schiphol een nooddocument aanvragen.

Het gemeentehuis van Waalre is een rijksmonument. Het raadhuis aan de Koningin Julianalaan stamt uit 1929 en is een ontwerp van architect H.W. van Valk. Het is in een traditionele stijl gebouwd met elementen van 'baksteen-expressionisme'. De nieuwbouw die rond 1990 is bijgebouwd, behoort niet tot het monument. Waalre ligt ten zuiden van Eindhoven, is een welvarende gemeente en heeft 16.500 inwoners.

  1. LIVE | Tekort aan handschoenen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Tekort aan handschoe­nen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.