Broekers-Knol: nog maar 600 opvangplekken in beeld na oproep
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft “op dit moment voor ruim zeshonderd asielzoekers opvangplekken in beeld” na de oproep van het kabinet aan de commissarissen van de Koning afgelopen vrijdag.
Dat schrijft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) aan de Tweede Kamer. Het gaat om de helft van de gevraagde plekken: het kabinet vroeg aan de commissarissen om in elke provincie plek voor honderd asielzoekers te maken.
In Drenthe, Zeeland en Overijssel zijn al asielzoekers ondergebracht. Vanaf vandaag hebben honderd vluchtelingen in het Brabantse Oisterwijk daarnaast onderdak gekregen in een vakantiepark.
,,In andere provincies zijn al wel locaties op het oog, maar hier moet nog definitief over worden besloten of omwonenden moeten nog worden geïnformeerd”, aldus Broekers-Knol. Morgen volgt een overleg tussen de bewindsvrouw, minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Ferd Grapperhaus van Justitie.
Noodkreet
Vrijdag spraken demissionair ministers Ollongren, Grapperhaus en Broekers-Knol tijdens een spoedoverleg met de commissarissen al over een oplossing voor de asielproblematiek. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had eerder al om 1500 extra plekken gevraagd, maar het kabinet wil er daar dus op korte termijn nog ongeveer duizend bij.
Aanleiding voor het overleg was een noodkreet van de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen die op grond van artikel 51 van de Wet veiligheidsregio’s het Rijk vroeg te helpen, omdat het azc in het Groningse Ter Apel het probleem niet alleen kan oplossen. Daar sliepen onlangs 750 mensen in de nachtopvang, terwijl er plaats was voor 275.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet vraagt provincies om duizend extra opvangplekken
Het kabinet heeft een beroep gedaan op de provincies om nog dit weekend gezamenlijk ruim duizend opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. De Commissarissen van de Koning gaan nu kijken of hen dat gaat lukken, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema (69) overleden
Columnist en etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat meldt dagblad Trouw, waar zij twintig jaar voor werkte, vrijdag op zijn website. Ritsema werd al enige tijd behandeld voor kanker.Leiden -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUM
Huisartsenzorg knelt, in Zeeland doen ze het anders: ‘Ik heb een papadag én kan op vakantie’
Huisartsen die geen opvolger kunnen vinden, bedrijven die praktijken opkopen, patiënten die niet altijd terecht kunnen. De huisartsenzorg staat onder druk. In Zeeland is al langer een huisartsentekort. Daar doen ze het anders. -
-
-
PREMIUMcolumn
Het was geen wonder dat iedereen zich uitvergroot ergerde aan blunders van de gevestigde orde
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Met video
We zitten in een woningcrisis: wiens schuld is dat?
We hebben op dit moment in Nederland te maken met een woningcrisis. Er is een tekort aan 300.000 woningen en dat tekort zal de komende jaren blijven groeien. Waar komt dit tekort eigenlijk vandaan?