Bruls na Veiligheidsberaad: één regie voor opvang Oekraïners en asielzoekers
UpdateBreng de regie voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers bij elkaar, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Nu nog zijn beide opvangstromen gescheiden en die moeten samenkomen omdat de aantallen blijven stijgen, vindt Bruls. De prognose is dat eind volgend jaar 200.000 mensen naar Nederland komen.
De coördinatie van de opvang van Oekraïners verloopt nu via de veiligheidsregio’s, maar die stoppen hiermee. De regie voor asielzoekers komt bij de provincie te liggen. Maar er moet één regie komen, zegt de burgemeester van Nijmegen na afloop van het overleg van de 25 veiligheidsregio’s in Utrecht. Daarin spraken de burgemeesters met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de opvang van Oekraïners en de nieuwe spreidingswet die gemeenten op termijn kan verplichten mensen op te vangen. Hoe die regie eruit moet gaan zien, is nog onderwerp van discussie.
Ook maken de burgemeesters zich zorgen over scholing en medische zorg voor Oekraïners. Er zijn te weinig (Oekraïense) leerkrachten en huisartsen kunnen niet onbeperkt nieuwe patiënten aannemen. ,,Daar moeten wij enige soepelheid in acht nemen. Als reguliere scholing niet kan en de optie is een goede dagvoorziening of niets doen, dan kies ik toch voor het eerste”, aldus Bruls.
Kritiek
Er komen momenteel zevenhonderd Oekraïense vluchtelingen per week naar Nederland. Volgens Europese regels mogen zij vrij reizen in Europa. Zij krijgen leefgeld, een plek om te wonen en mogen gelijk aan het werk. Dat leidt volgens burgemeester Bruls tot steeds meer discussie. Andere vluchtelingen die via Ter Apel het land in komen, hebben namelijk een lange weg te gaan. ,,Zij wonen vaak onder slechte omstandigheden. Daar kun je kritiek op leveren.”
Bruls vindt dat de spreidingswet sneller moet worden ingevoerd om verdere problemen te voorkomen. ,,Wij weten nooit hoeveel mensen er komen. Prognoses zijn wisselvallig gebleken.” De spreidingswet stond vanavond dus ook als agendapunt op het programma van het Veiligheidsberaad. De burgemeesters betwijfelen of de wet, die met grote moeite tot stand is gekomen, wel effectief zal zijn. Het proces om asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen is te complex, vinden zij. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat ook.
Beloning
De spreidingswet regelt de verdeling van het aantal asielplekken over Nederland. De wet voorziet in een beloning voor gemeenten die vrijwillig en op tijd extra plaatsen leveren en ook in dwang voor gemeenten die blijven weigeren plaats te bieden aan vluchtelingen. Met name dat laatste was een grote wens van het Veiligheidsberaad, dat al maanden mort over gemeenten die ondanks de hoge nood in de asielopvang niets doen.
De burgemeesters zijn bang dat de huidige spreidingswet zo ingewikkeld is dat het nog steeds niet gaat lukken om voldoende structurele opvangplekken te realiseren.
‘Kortste weg’
Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de wet meteen vanaf 1 januari van kracht zou moeten zijn. ,,Kies voor de kortste weg tussen A en B, zonder veel aanlooproutes.” De toestroom van Oekraïners vlakt af, zegt hij, maar de komst van asielzoekers uit andere landen is groot. ,,Dat heeft te maken met oorlogen, droogte, armoede of politieke instabiliteit. Wat gaat er in Iran, waar het onrustig is, gebeuren?”
Aboutaleb ziet - na overleg met andere burgemeesters in de Rijnmond - de opvang voor Oekraïners in de regio in het geding komen. “De opvang op schepen loopt per 1 januari af.”
Bekijk onze video’s over de problemen onder asielzoekers in Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel. -
oproep
Wie redde jou uit de brand tijdens de staking van het streekvervoer?
Vijf dagen lang staken de chauffeurs in het streekvervoer. Stakingen zorgen vaak voor overlast - een belangrijk tentamen, een ziekenhuisbezoek of een uitvaart kan op de tocht komen te staan. Gelukkig staan er in tijden van nood altijd redders op. Wij zijn naar hen op zoek. Welke creatieve oplossingen heb jij bedacht om deze week alsnog van A naar B te komen? Wie redde jou uit de brand? Stuur hieronder je verhaal in en wie weet zie je jouw inzending binnenkort terug op deze site of in de krant. -
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg. -
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen. -
In midden- en kleinbedrijf nog te vaak geen vertrouwenspersoon
Bedrijven doen te weinig om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. Met name binnen het midden- en kleinbedrijf zijn er nog veel bedrijven zonder vertrouwenspersoon.
-
PREMIUMmet video
417 verwaarloosde cavia’s bij vrouw uit huis gehaald: ‘Uit de hand gelopen hobby’
Liefst 417 zwaar verwaarloosde cavia’s kreeg dierennoodopvang Flappus in Zwolle afgelopen week binnen. De dieren werden uit één woning gehaald. Veel van de zeugen zijn zwanger en daardoor gaat het aantal de komende weken nog flink oplopen. ,,Ik denk wel tot duizend”, zegt dierenverzorger Sven Bosboom. ,,Dit hebben we echt nog nooit meegemaakt.” -
-
-
PREMIUMmet video
MH17: na 3000 dagen onderzoek ligt de onderste steen nog diep in de Russische grond
Het onderzoeksteam MH17 kwam tot in de telefoon van de Russische president Poetin, maar vond ook daar uiteindelijk niet de onderste steen die boven moest komen. Gaan nabestaanden ooit nog horen wáárom het vliegtuig met hun geliefden uit de lucht werd geschoten? -
Gezondheidsschade chemische stoffen PFAS minstens 52 miljard euro, Nederland vraagt verbod
Fabrikanten van antiaanbakpannen en waterafstotende regenkleding moeten straks zeer waarschijnlijk op zoek naar alternatieve grondstoffen. Een voorstel dat vandaag openbaar is gemaakt door het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) wil tienduizenden soorten PFAS verbieden.