Bucket Boys helpen bij wens alzheimerpatiënte: met de buurman zoenen bij de Eiffeltoren

VideoDe 75-jarige Riek lijdt aan de ziekte van Alzheimer, is weduwe, maar heeft nog één grote wens: haar huidige liefde zoenen bij de Eiffeltoren. Videomakers de Bucket Boys helpen haar deze wens te vervullen en wijzen op de achterliggende gedachte van het project: meer aandacht voor de gevoelens en emoties van alzheimerpatiënten.

Quote

Ik verzorg haar, ik help haar en dat vind ik ook leuk om te doen

Buurman André

De ouders van Joep ten Hove, één van de Bucket Boys, zijn eigenaar van een zorgboerderij voor dementerende personen in het Brabantse Mariahout.  Ze begonnen met de boerderij nadat de oma van Joep in 2004  Alzheimer kreeg. Ze belandde na een heupfractuur in een revalidatiecentrum: ,,Daar was ze doodongelukkig en zelfstandig terug naar huis was geen optie meer,” aldus Joep. En dus besloten de ouders van Joep haar in huis te nemen. Later volgden een andere oma en de moeder van een vriendin.

Het is inmiddels uitgegroeid tot Ouderenlandgoed Grootenhout waar 45 patiënten verspreid verblijven in kleine huisjes of boerderijtjes. ,,Niets is verplicht, maar ouderen worden wel gestimuleerd om nog zo veel mogelijk zelf te doen.” Van aankleden en brood smeren tot activiteiten in de buitenlucht. Het is een andere insteek dan in normale zorginstellingen. Hier draait alles om controle houden over het eigen leven, positiviteit en een veilige omgeving. Zo bepalen bewoners zelf hoe laat ze  opstaan en hoe hun dag eruitziet.

Geluksmoment

Als aanvulling is stichting Vrienden van het Geluksmoment in het leven geroepen, waar Joep zelf onderdeel van uitmaakt. Op deze manier worden mensen aangespoord om dementerende personen een geluksmoment te bezorgen, terwijl de stichting financieel kan bijspringen. Dit gebeurde ook in het geval van Riek.

Riek is één van de ouderen die gebruikmaakt van de zogeheten dagbeleving op het landgoed. Haar eigen man overleed twee jaar geleden en niet veel later werd bij haar Alzheimer ontdekt. Toch woont zij nog thuis. Het is haar buurman, en grote liefde, André die de dagelijkse zorg grotendeels op zich neemt. Ze kennen elkaar al tientallen jaren, zijn beide weduwe en André vindt het geen probleem om dit voor zijn buurvrouw te doen. ,,Ik verzorg haar, ik help haar en dat vind ik ook leuk om te doen.”

Quote

Ze had één heel groot geluksmo­ment, maar dat is ook zo weer weg

Begeleidster Francien

Als de stichting Riek vraagt wat haar ultieme wens is, is het al gauw duidelijk: André zoenen bij de Eiffeltoren. En dus worden de spullen gepakt, het busje ingeladen en de reis richting Parijs ingezet. Aangekomen in Parijs wacht hen een hotelkamer vol rozenblaadjes, champagne en een romantisch diner. 

Na het eten is het dan eindelijk zover. Maar dan slaat de verwarring toe. ,,Een grote wens? Wat bedoelen jullie?", stamelt Riek. Na een klein beetje hulp komt alles terug. Bij een fel verlichtte Eiffeltoren zoent het duo voor het oog van de camera. Direct daarna laat de harde werkelijkheid zich weer zien: ,,Waar staat die Eiffeltoren eigenlijk?”, vraagt Riek. ,,In Parijs? Oooh zijn we nu in Parijs?”

De situatie is volgens begeleidster Francien even pijnlijk als waardevol. ,,Ze had één heel groot geluksmoment, maar dat is ook zo weer weg. De herinnering is dan misschien weg, maar het gevoel blijft.”

De wens van Riek komt uit: met André zoenen bij de Eiffeltoren
Volledig scherm
De wens van Riek komt uit: met André zoenen bij de Eiffeltoren © Bucket Boys