Volledig scherm
CDA-leider Sybrand Buma. © ANP

Buma (CDA): GroenLinks hooguit derde keus

Het CDA wil na de Provinciale Statenverkiezingen liever proberen met SP en PvdA samen te werken dan met GroenLinks. De laatste tijd werpt de partij van Jesse Klaver zich op als mogelijke partner van de regeringscoalitie als die, zoals verwacht, door de verkiezingen haar meerderheid in de Eerste Kamer verliest. Maar CDA-leider Sybrand Buma ziet niets in die toenadering, zei hij in talkshow Pauw & Jinek.

VVD, CDA en D66 lieten al eerder weten dat ze niets voelen voor een heuse ‘klimaatformatie’ na de verkiezingen, zoals Klaver wil. Maar die mag er wel op rekenen dat de coalitie daags na de stembusgang eens komt praten, zei premier Mark Rutte donderdag.

Buma ,,zou niet weten, als er al gepraat moet worden, waarom GroenLinks de eerste zou moeten zijn’’. Hij ziet dan meer in de SP, die meer oog zou hebben voor de betaalbaarheid van klimaatplannen. Of in de PvdA, ,,de enige linkse partij die zich nog af en toe afvraagt: kan het wel wat wij willen’’.

Rutte denkt dat Buma en Klaver wel weer tot elkaar komen. ,,Veel koffie, veel bellen.’’

 1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt

  Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

  Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.
 2. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
  Brieven met Eus

  Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

  Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.