Jaap Velema, burgemeester van de gemeente Westerwolde, bij de ingang van het azc in Ter Apel waar asielzoekers buiten voor de poort bivakkeren.
Volledig scherm
PREMIUM
Jaap Velema, burgemeester van de gemeente Westerwolde, bij de ingang van het azc in Ter Apel waar asielzoekers buiten voor de poort bivakkeren. © Vincent Jannink

Burgemeester over falend asielbeleid: ‘Belangrijk deel van Nederland laat het afweten’

Ter ApelAls burgemeester van de gemeente waar Ter Apel onder valt, ziet Jaap Velema elke dag tot welke uitwassen het falende Nederlandse asielbeleid leidt. De toekomst stemt hem somber. ,,Het is nu officieel een crisis, maar ik heb niet de indruk dat er iets verandert.”

 1. Albergen voelt zich ‘belazerd’ na gedwongen opvang van 300 asielzoekers in door COA gekocht hotel
  PREMIUM
  met video

  Albergen voelt zich ‘belazerd’ na gedwongen opvang van 300 asielzoe­kers in door COA gekocht hotel

  Burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen is boos en vindt het ‘bijzonder triest’ dat het kabinet haar heeft ‘overvallen’ met de komst van een azc in Landhotel 't Elshuys in Albergen. Op een ingelaste persconferentie in haar gemeentehuis sprak ze haar verontwaardiging uit over de manier waarop staatssecretaris Eric van der Burg de komst van 300 asielzoekers heeft aangekondigd. ,,We hebben zo’n mooie democratie, waarom wordt dat nu van hogerhand opgelegd?”
 2. Onderzoekers kijken machteloos toe: ‘Nu ook roofvogels dood door vogelgriep’
  PREMIUM

  Onderzoe­kers kijken machteloos toe: ‘Nu ook roofvogels dood door vogelgriep’

  De bruine kiekendief die met stuiptrekkingen op de grond ligt. Het is afschuwelijk om te zien en tóch zette vogelonderzoeker Dirk van Straalen (38) de beelden ervan op Twitter. De vogelgriep grijpt hard om zich heen in Nederland en ook wilde vogelsoorten worden keihard getroffen. En dat moet iedereen weten, vindt hij. ,,Normaal zijn we in het broedseizoen bezig met het in kaart brengen van nieuw leven, nu met het in kaart brengen van de dood. Dat gaat onder je huid zitten.’’