Burgemeesters blijven met veel vragen zitten over avondklok
VideoDe voorzitters van de veiligheidsregio’s blijven met veel vragen zitten over de eventuele invoering van een avondklok. Maar als het kabinet die maatregel toch wil inzetten, moeten er niet teveel uitzonderingen worden gemaakt en moet het duidelijk zijn voor iedereen.
Delen per e-mail
Dat zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van een gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie). De burgemeesters willen goed kunnen uitleggen waarom deze maatregel moet worden ingevoerd.
Het advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft volgens Bruls wel duidelijk gemaakt hoe snel de Britse coronavariant om zich heen slaat. ,,Er is echt wel iets aan de hand nu. We begrijpen dat er stevige extra maatregelen nodig zijn.” De burgemeesters zijn er volgens Bruls wel over verdeeld of de avondklok moet worden ingezet.
Grapperhaus zegt dat hij een goed gesprek heeft gehad met de burgemeesters, maar hij wil niet vooruitlopen op de maatregelen die zijn besproken. De minister beseft dat invoering van een avondklok een hele ingrijpende maatregel is. ,,We gaan er in het kabinet er verder over spreken.” Die vergadering staat vandaag om 09.00 uur gepland.
De burgemeesters hadden veel vragen vooral over de handhaving en de uitvoerbaarheid van een avondklok. Grapperhaus vindt dat daarover op een goede manier met de burgemeesters is gesproken en dat iedereen het erover eens is dat er iets moet gebeuren. De details over het maatregelenpakket worden woensdag tijdens een persconferentie om 13.00 uur bekendgemaakt.
De meeste burgemeesters stonden voorafgaand aan het Veiligheidsberaad in principe niet afwijzend tegenover een avondklok maar wilden eerst horen wat er in het OMT-advies stond.
Gereedschapskist is nog niet leeg
,,Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor”, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan de vergadering van het beraad in Utrecht. Ook zijn collega Wouter Kolff van Dordrecht wilde ‘geen enkele maatregel uitsluiten’. ,,Maar ik wil wel eerst weten wat het effect van een avondklok is.”
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is voor een ‘stevige aanpak’. ,,Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje.” Jan Lonink van Terneuzen moest nog overtuigd worden. Ook Jan van Zanen van Den Haag zit nog met ‘stevige vragen’.
Alleen Pieter Broertjes van Hilversum is bij voorbaat tegen. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. ,,Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg.” Ook de handhaving is volgens hem een probleem. De politie Midden-Nederland heeft de regionale burgemeesters een brief geschreven waarin staat dat ze het ‘heel moeilijk vinden om hiervoor capaciteit vrij te krijgen'.
Moreel appel
Ik ga ervan uit dat het merendeel van de samenleving gezagsgetrouw is. Iedereen is in principe binnen. Als je buiten bent, heb je wat uit te leggen
Volgens de burgemeesters komt het vooral neer op een moreel appel aan de Nederlanders. Aboutaleb: ,,Ik ga ervan uit dat het merendeel van de samenleving gezagsgetrouw is. Iedereen is in principe binnen. Als je buiten bent, heb je wat uit te leggen.”
Woensdag beslist het demissionaire kabinet of de avondklok wordt ingevoerd. Aan het begin van de middag volgt een persconferentie (om 13.00 uur). Aansluitend zal de Tweede Kamer erover debatteren, vanaf 15.30 uur.
De avondklok zou volgens ingewijden gaan gelden tussen 20.30 uur ‘s avonds en 04.30 uur ‘s nachts. Wanneer de avondklok precies zal ingaan, is niet duidelijk, mogelijk al aan het einde van deze week. De voorbereidingen zijn al enige tijd in volle gang, onder meer bij de politie. Het verbod om ‘s avonds en ‘s nachts op straat te zijn, gaat waarschijnlijk duren tot het einde van de harde lockdown, dus tot 9 februari.
Mensen die op straat zijn tijdens de avondklok, kunnen naar verluidt een boete van 95 euro verwachten, gelijk aan overtredingen van andere coronaregels. Er komen ook uitzonderingen, zoals voor mensen die naar en van hun werk reizen als dat echt nodig is, of hun hond uitlaten, of in geval van calamiteiten.
Verschoven
Het Veiligheidsberaad zou maandagavond al vergaderen over de vraag of in Nederland een avondklok moet gaan gelden, maar de bijeenkomst werd een dag verschoven. ,,Omdat nog niet alle stukken beschikbaar waren die nodig zijn voor het overleg”, liet een woordvoerster weten.
De burgemeesters vroegen vorige week maandag om extra informatie, onder andere van het Outbreak Managment Team (OMT). Ze willen ‘een overtuigend antwoord’ op de vraag of een avondklok noodzakelijk is, aangezien het om ,,een heftige maatregel gaat die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt”, zoals voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, het uitdrukt.
De 25 burgemeesters bespraken in Utrecht ook andere maatregelen die misschien nog genomen kunnen worden, zoals een visiteverbod en verplicht thuiswerken.
Zeer gevoelig
De avondklok ligt zeer gevoelig. Veel burgemeesters en politiebonden zien het niet zitten, omdat ze problemen met de handhaving voorzien. Maar door onder meer de voortdurend hoge besmettingsaantallen en de komst van de Britse variant lijkt er wat meer begrip voor de mogelijke invoering te ontstaan.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verstekeling dood gevonden in vliegtuig op Schiphol
In de wielkast van een vliegtuig is vanmiddag op Schiphol het lichaam van een overleden man gevonden. Het toestel was vertrokken uit Lagos (Nigeria), de tweede grootste stad van Afrika. Het slachtoffer is vermoedelijk aan de gevolgen van onderkoeling overleden, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee aan deze site. -
VIDEO
Syrische asielzoeker moet lang de cel in voor oorlogsmisdaad: het vernederen van lijken
De Syrische asielzoeker Ahmad al Y. moet zes jaar de cel in voor oorlogsmisdaden. Hij heeft tijdens de Syrische burgeroorlog lijken van gesneuvelde tegenstanders vernederd door er tegen aan te schoppen en was lid van een terroristische organisatie, oordeelde de rechtbank Den Haag vanmiddag. -
PREMIUMReageer
Invasie van ratten door verzakking in tuin: ‘Hele families baanden zich een weg naar buiten’
Jongens die gillen als meisjes. De stembanden van twee werkmannen stonden ‘op knappen’, toen zij nietsvermoedend een tegel in de tuin van de Delftse Miranda van der Meer optilden. Ze zagen een invasie van ratten. ‘Hele families’ baanden zich een weg naar buiten. -
PREMIUMVIDEO
Corona gooit roet in het eten bij examenstunt: ‘Het is zo langzamerhand normaal dat dingen niet doorgaan’
De periode van examenstunts is weer aangebroken. Scholen zijn vanwege corona strenger op de uitvoering van de ludieke acties tijdens ‘LSD’ (laatste schooldag), want een grootschalig evenement kan nu niet. Toch proberen eindexamenkandidaten er wat van te maken. ,,Ze vinden het vooral ook belangrijk om het leuk met elkaar te hebben in hun laatste periode samen.” -
Albanese verdachten van ‘bloedwraak’ die Duitsland schokte aangehouden in Nederland
Op verzoek van de Duitse autoriteiten heeft de Nederlandse politie twee Albanezen aangehouden die worden verdacht van een schokkende moord bij een basisschool. De ene verdachte (34) zou de schoten hebben gelost, de andere (30) zou geholpen hebben bij de voorbereidingen. Het motief zou ‘bloedwraak’ geweest zijn.
-
Coronavirus
TERUGLEZEN | VK overweegt geldbedrag bij positieve test, Israël vaccineert 224.000 mensen in één dag
De Britse autoriteiten overwegen mensen te gaan betalen als ze positief testen op het coronavirus. Het zou gaan om een bedrag van 500 pond (562 euro), berichten Britse media. Zo moeten burgers in Engeland worden aangemoedigd om zich te laten testen als ze klachten hebben. Dit blog is inmiddels afgesloten. -
Verpleeghuizen versoepelen nauwelijks maatregelen, grote zorgen om welzijn ouderen
Verpleeghuizen versoepelen de regels nog nauwelijks, ondanks dat een groot deel van de bewoners is ingeënt. De meeste ouderen mogen hun geliefden niet knuffelen, de restaurants blijven veelal dicht en bezoekregelingen blijven overeind. Onterecht, zeggen onderzoekers. -
PREMIUM
Dit is waarom de Britse variant alle alarmbellen af laat gaan
Doorrekeningen met de Britse variant leveren zulke alarmerende cijfers op, dat langer afwachten met ingrijpen niet langer verantwoord wordt geacht. Als er nu niets gebeurt, dreigt een oncontroleerbare uitbraak. In april kunnen dan meer dan 50.000 mensen per dag besmet raken, tien keer zoveel als nu.