Bussen rijden ook na corona minder, Tilburg en Eindhoven zijn bezorgd
Hoe langer we massaal thuiswerken, hoe penibeler de financiële huishouding van bedrijven in het openbaar vervoer wordt. Zonder passagiers geen inkomsten. Dus zien provincies en vervoersbedrijven zich genoodzaakt te snijden in dienstregelingen van stads- en streekbussen. Door het hele land doen bussen vanaf volgend jaar minder frequent de haltes aan. Sommige trajecten worden helemaal geschrapt, schrijft Trouw.
Het gaat om buslijnen van onder meer de vervoersbedrijven Arriva (Noord-Brabant, Limburg en Friesland), Keolis (Overijssel en Gelderland) en Connexxion (Noord-Holland en Flevoland). De exacte omvang van de kaalslag is nog niet duidelijk. Provincies stevenen af op 10 procent minder busritten ten opzichte van voor de pandemie, blijkt uit hun plannen. De inkrimping heeft effect op tientallen buslijnen. In enkele regio’s draait de ingeperkte dienstregeling al.
De vervoersbedrijven (NS, stads- en streekvervoer) kampen door de coronacrisis met miljoenenverliezen. Om te voorkomen dat er straks helemaal geen treinen en bussen meer rijden, staat de overheid garant voor maximaal 95 procent van de tekorten van ov-bedrijven, wat neerkomt op 1,5 miljard euro voor dit jaar, en nog eens 240 miljoen euro tot september 2022.
Prognoses
Niet overal is duidelijk of het busvervoer na de pandemie weer wordt opgeschaald naar het oude niveau. Momenteel vervoert het ov zo’n 65 procent van het aantal reizigers dat het voor de pandemie vervoerde. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat het ov-gebruik volgend jaar nog 6 tot 14 procent onder het niveau van 2019 ligt. Waarom dan toch inkrimpen? ,,Er zijn prognoses dat mensen ook na corona vaker thuis blijven werken”, zegt een woordvoerster van Arriva in Trouw. ,,Uiteindelijk zien we simpelweg nog steeds veel minder reizigers dan normaal.”
Gemeentebesturen door het hele land reageren als door een wesp gestoken op de aankondigingen en kloppen bij provincies of vervoersbedrijven aan om de plannen terug te draaien. De gemeente Dronten ziet dat de inkrimping vooral kwetsbare groepen treft, omdat de bereikbaarheid van onder meer ziekenhuizen, behandelcentra en speciaal onderwijs flink afneemt. Daarbij stelt de gemeente dat de provincie verder moet kijken dan de crisis en juist moet inzetten op meer ov, bijvoorbeeld vanwege toenemende vergrijzing.
Brandbrief
Wethouders in Zwolle en Deventer schreven volgens de krant een brandbrief aan de provincie Overijssel, de gemeente Tilburg wil in gesprek met Arriva en de GroenLinks-fractie in Eindhoven startte een petitie om aandacht voor het probleem te vragen in de Tweede Kamer. Volgens het Eindhovense GroenLinks-raadslid Samir Toub zou het Rijk namelijk garant moeten staan voor alle tekorten in het ov om de landelijke conflicten op te lossen. ,,Het schrappen van buslijnen is geen goed signaal als het gaat om verduurzaming. Steden stromen nu al vol met auto’s. Bovendien dragen we de verantwoordelijkheid om ouderen en mensen met een beperking te ondersteunen. Openbaar vervoer moet voor iedereen bereikbaar blijven”, verklaarde hij tegenover Trouw.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
20.000 vierkante meter en 120.000 artikelen; grootste Hornbach van het land is bijna klaar
Nijmegen -
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM
Blowende vader bezorgt zijn eigen baby hersenbloedingen: ‘Verschrikkelijk, ik was mezelf niet’
De baby werd acht weken te vroeg geboren, belandde in een couveuse en mocht na vijf weken naar huis. Elf dagen later bleek de jonge vader zijn nog piepkleine zoontje zodanig mishandeld te hebben dat er sprake was van bloedingen aan beide zijden van de hersenen.Kesteren, Heteren -
Stekende klant (60) badkamerzaak overleden nadat medewerker hem op hoofd sloeg: ‘Tragische uitkomst’
Een 60-jarige man die tijdens een hoogoplopend conflict in een badkamerwinkel in Amersfoort gewond raakte, is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.Amersfoort -
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
Met video
Veerdienst naar Ameland hervat na problemen met autobrug
Holwerd, Ameland -
-
-
PREMIUM
Peter (58) wacht met telefoon en mes in de hand op stalker van stiefdochter: ‘Ik weet wat voor gek het is’
Hij had een mes bij zich om zichzelf te kunnen verdedigen. Peter van der H. uit Eefde probeerde de man die zijn stiefdochter stalkte ‘alleen maar van zich af te houden’ en vindt zelf dat hij onschuldig is aan de steekpartij waar hij van verdacht wordt. Toch wilde hij graag door de rechtbank vervolgd worden voor het incident in oktober 2020. ,,Ik zit hier om vrijgesproken te worden.”Eefde -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?