Volledig scherm
PREMIUM
© arie kievit

Bye bye uitslapen, hello schoolritme: 'Flink aanpoten voor leraren'

Terug naar schoolTot diep in de ochtend uitslapen, lekker laat naar bed en doen wat je wil. Na zes weken zomervakantie komt maandag aan dat vrije, ongedwongen leventje een einde in de regio zuid. Voor leraren is het flink aanpoten om de kinderen weer in het gareel te krijgen. 

Volledig scherm
In de aanloop naar het einde van de schoolvakanties brengen we diverse verhalen op deze website onder de noemer Terug naar School. Dit is het eerste verhaal in deze serie. © AD

Was er maar zoiets als een aan- en uit-knop. Want na een school- en sportvrije zomer valt het veel kinderen zwaar om weer in het strakke, alledaagse ritme terug te moeten. Ze kunnen 's ochtends niet uit bed komen, liggen 's avonds in bed naar het plafond te staren als ze te vroeg gaan slapen. En dan die concentratie: de hele tijd moeten luisteren naar een leraar, huiswerk moeten maken, meedoen in een groep. 

Grappig genoeg gaat het de eerste week vaak nog goed. ,,Als ze de school eenmaal weer hebben geroken, vinden de meesten het wel leuk,'' merkt Ben Buitenhuis, leraar van groep 4 en 5. Maar dan, na een paar dagen hebben ze dat schoolritme weer te pakken. ,,Dan ontstaat het dipmoment. Het nieuwe is er weer af, ze moeten van alles.''

  1. Vuilniswagenchauffeur voorkomt ongeluk door wegblokkade bij gekantelde caravan

    Vuilniswa­gen­chauf­feur voorkomt ongeluk door wegblokka­de bij gekantelde caravan

    Toen Dirk van Mourik vanmiddag een gekantelde caravan op de A9 richting Alkmaar zag, zette hij zijn grote vuilniswagen vlak voor de caravan stil. Op die manier voorkwam hij levensgevaarlijke situaties op de weg. Op sociale media wordt de vuilniswagenchauffeur nu als held onthaald, maar zelf is hij er broodnuchter onder. ,,Ik dacht: of nu naar huis of die mensen even helpen. Toen ben ik de linkerbaan op gedoken”, zegt hij tegen NH Nieuws.