Celstraf geëist tegen bange en huilende moeder van dode ‘Sloterplasbaby’

UpdateDe moeder van de in 2016 dood gevonden ‘Sloterplasbaby’ moet als het aan justitie ligt tien maanden de cel in. De 27-jarige vrouw vertelde vandaag voor de rechtbank in Amsterdam met veel moeite het trieste verhaal van haar eenzame bevalling en het besluit om de doodgeboren baby ergens achter te laten. Het Openbaar Ministerie eist toch een celstraf (vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk) omdat de vrouw geen hulp vroeg toen haar kindje niet ademde en omdat ze zich twee jaar lang niet heeft gemeld nadat de baby was gevonden.

De zaak begon vanmiddag met enige vertraging. Advocaat Geertjan van Oosten maakte vóór aanvang van de rechtszaak tevergeefs bezwaar tegen de dagvaarding, omdat hij vindt dat er geen reden voor vervolging meer is. ,,Het gaat hier om een doodgeboren kind dat te vondeling is gelegd.” De nu 27-jarige moeder werd al niet meer vervolgd voor moord op het kind. Ze wordt beschuldigd van het wegmaken van een lichaampje. 

Toen duidelijk werd dat de zaak wél door zou gaan, vroeg Van Oosten bij aanvang van de zitting of de zaak achter gesloten deuren kon plaatsvinden. De jonge vrouw is doodsbang voor de vader en reacties uit haar omgeving. Maar ook een zitting achter gesloten deuren stond de rechtbank niet toe. Verborgen onder een sjaal vertelde de jonge Marokkaanse vrouw daarna over de zwangerschap die ze uit angst en schaamte geheimhield. Langzaam maar zeker kwam een zeer triest verhaal naar buiten. 

Eenzaam

De vrouw was bang voor haar omgeving toen ze ontdekte dat ze zwanger was en hoopte maar dat het na de bevalling goed zou komen en haar familie het kindje dan zou accepteren. Ze was bang dat haar moeder, die een slechte gezondheid had, een hartstilstand zou krijgen als ze zou vertellen ‘dat haar dochter met een kind van buiten’ zou thuiskomen. Ze vertelde over de moeilijke maanden van de zwangerschap en de eenzame bevalling van het kindje, dat volgens haar dood werd geboren. Daarna lag ze kort met het jongetje op bed, hopend dat het nog ging ademen, dat gebeurde niet. Ze wist zich geen raad en besloot daarna het kindje bij de Sloterplas achter te laten in de hoop dat iemand het zou vinden en voor een goede begrafenis zou zorgen.

Daarna probeerde ze haar leven - ze werkt als schoonmaakster, maar is nu ziek gemeld - weer op te pakken. Maar dat lukt nauwelijks, sinds meer en meer bekend is geworden dat zij de moeder van de ‘Sloterplasbaby’ is. Wel heeft ze inmiddels een nieuwe vriend die op de hoogte is van het drama. 

Verstoppen

Justitie verwijt de vrouw dat ze geen hulp heeft ingeroepen tijdens haar zwangerschap en de geboorte van haar kind. Ze had voor hulp kunnen bellen toen bleek dat het kindje niet ademde. Ook denkt het OM dat de vrouw het kind wilde verstoppen en dat ze niet wilde dat het gevonden werd. Het duurde weken voordat de tas met het lijkje werd gevonden. 

Het OM eist naast de celstraf dat de vrouw zich laat behandelen. Gedragskundig onderzoek bracht psychische problematiek aan het licht. De vrouw is verminderd toerekeningsvatbaar, aldus de deskundigen.

Volledig scherm
© ANP

Jongetje

De zaak van de Sloterplasbaby trok jarenlang veel aandacht. Een wandelaar met een hond trof het lichaampje van de baby op 8 juni 2016 aan langs de waterkant van de oostoever van de Amsterdamse plas. Het voldragen jongetje lag in een tas en was in een doek gewikkeld. Het kindje had een erg laag geboortegewicht, 1700 gram, en was al in verregaande staat van ontbinding. Het bleek onmogelijk na te gaan of het kind al was overleden voor de bevalling.

Twee jaar na de vondst werd de moeder van het jongetje opgespoord. Eerder dit jaar werd de biologische vader aangehouden. De 30-jarige Marokkaans-Nederlandse ‘Marouane’ gebruikte vele schuilnamen, deed zich voor als ideale huwelijkskandidaat en lichtte zo talloze vrouwen op voor tienduizenden euro’s. Een van de vrouwen - niet de moeder van de baby - vertelde dit jaar tegen deze site over de werkwijze van Marouane.