Volledig scherm
Boeren hebben de deur van het provinciehuis er met een tractor uitgeduwd en zijn het gebouw binnengegaan. © ANP

Commissaris van de Koning doet aangifte van vernieling provinciehuis Groningen

De commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, doet aangifte van vernieling van de deur van het provinciehuis, zegt een woordvoerder van de provincie. Afgelopen maandag reden boze boeren de deur met een trekker kapot. Ook sneuvelde een glas-in-loodraam en werd het pand besmeurd met eieren.

De schade bedraagt zeker 10.000 euro, maar het precieze bedrag wordt volgende week pas bekend. Dan gaat de provincie kijken op wie de herstel- en reinigingskosten kunnen worden verhaald. De grootste kostenposten zijn de reparatie van het elektronische deurslot en de schoonmaak. Ook donderdag wordt nog hard gewerkt om eierstruif te verwijderen van ramen en gevel.

Verschillende bouwbedrijven en timmerlieden hebben de afgelopen dagen aangeboden de schade aan de deur van het provinciehuis (bijna) gratis te herstellen. ,,Dat is sympathiek, maar het hoeft niet meer", zegt de woordvoerder: de provincie is maandag meteen na de beschadiging al in zee gegaan met een timmerbedrijf. Niet alleen in Groningen zorgden de protesterende boeren voor een ravage.

Schade aan Malieveld

Woensdag reden boze boeren met hun trekkers het Haagse Malieveld op en reden daar het gras kapot. Ook langs de randen van het terrein, tussen de bomen, trokken de tractors diepe sporen, aldus de terreinbeheerder. In reactie op de klacht hebben een aantal boeren aangeboden de ontstane schade te herstellen. Diverse loonbedrijven hebben zich gemeld, aldus de Farmers Defence Force (FDF).

,,Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken. Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan er vanuit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt”, aldus Van Keimpema van FDF.

  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.
  2. Gezin woont nog steeds tegenover homo-seksplek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Gezin woont nog steeds tegenover ho­mo-seks­plek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Kim Duin-Oosterman en haar gezin betrokken in de zomer van 2018 een karakteristieke jaren 30-woning in Benningbroek. Wisten ze toen veel dat de kinderkamers uitkeken op een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Uit wanhoop stapte Duin-Oosterman vorig jaar naar diverse media. Nu, een jaar later, is er nog maar bar weinig veranderd. ,,Onze kinderen houden hun gordijnen permanent gesloten’’, verzucht de bewoonster aan de telefoon.