Een commissie onder leiding van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter deed onderzoek naar geweld in de jeugdzorg.
Volledig scherm
Een commissie onder leiding van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter deed onderzoek naar geweld in de jeugdzorg. © ANP

Compensatie voor slachtoffers geweld en misbruik jeugdzorg

Slachtoffers van geweld en misbruik in de jeugdzorg kunnen straks aanspraak maken op een schadevergoeding. Vanmiddag komen lotgenoten samen op een bijeenkomst in Nieuwegein.

Dat meldt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Het is nog niet bekend hoe de compensatieregeling eruit komt te zien. De slachtoffers kregen in juni al excuses van het kabinet, toen uit het eindrapport van de commissie-De Winter bleek dat jongeren in de jeugdzorg onvoldoende werden beschermd tegen lichamelijk, psychisch en seksueel geweld.

De verantwoordelijk ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemden het toen in een reactie ‘niet te bevatten’ dat deze kinderen ‘aan wie juist een veilige omgeving geboden had moeten worden, geen veiligheid en geborgenheid hebben gevonden’. De slachtoffers hebben volgens de bewindspersonen recht op ‘excuses, erkenning, hulp en ondersteuning van de overheid’.

Erkenning

Een commissie onder leiding van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter deed tussen 2015 en 2019 onderzoek naar alle vormen van geweld in de jeugdzorg in de periode vanaf 1945. Het rapport, dat in juni vorig jaar verscheen, concludeerde dat er in de hele onderzochte periode geweld en misbruik voorkwam. Tot 1970 was er vooral sprake van ‘fysiek geweld’ door pleegouders en groepsleiding van instellingen, daarna was het vooral geweld van jongeren onderling. Sommige pupillen, zo schrijven de onderzoekers, maakten ‘ernstig en veelvuldig geweld’ mee.

In de aanbevelingen die de commissie-De Winter het kabinet meegaf, stond als eerste erkenning genoemd. Daarbij werd een ‘individuele regeling’ genoemd als optie, maar tegelijkertijd merkten de onderzoekers op dat daaraan risico’s kleven. Een deel van de slachtoffers ziet zo’n individuele regeling weliswaar als een erkenning, maar het verzamelen van bewijsmateriaal kan een zware emotionele belasting zijn.

De Jonge en Dekker schreven november vorig jaar al aan de Kamer dat zij in februari met ‘een breed palet aan erkenningsmaatregelen’ zouden komen. Bij de uitwerking daarvan zijn de slachtoffers volgens de bewindspersonen nauw betrokken.

  1. Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

    Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

    Kasteelpark Born in Limburg is een reddingsoperatie begonnen. Zonder acute financiële steun stevent het dierenpark, dat al sinds maart noodgedwongen gesloten is als gevolg van de coronacrisis, rechtstreeks af op een faillissement. Meest opvallende actie is de uitgifte van ‘adoptie-aandelen’ waarmee mensen een of meer dieren in het park - van kwartels tot kamelen - een jaar lang kunnen adopteren.
  2. ‘Snelle pc zonder coronavirus’: Marktplaats grijpt in bij ‘smakeloze’ advertenties

    ‘Snelle pc zonder coronavi­rus’: Markt­plaats grijpt in bij ‘smakeloze’ adverten­ties

    Marktplaats heeft de handen vol aan particuliere verkopers en bedrijven die de naam van het coronavirus misbruiken om meer aandacht te krijgen voor hun advertenties. Op de koop-en verkoopsite wemelt het van de advertenties waarin volgens Marktplaats op een ‘smakeloze manier’ een link wordt gelegd met het coronavirus. ,,Wij gaan hier met onze experts kritisch naar kijken”, meldt een woordvoerder aan deze nieuwssite.