Containers op de grensovergang: Nederlanders komen België niet meer in

videoBelgië heeft sinds vrijdagmiddag 15.00 uur aan zijn grensovergangen in- en uitreiscontroles ingevoerd op niet-essentiële verplaatsingen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

Het Nederlandse kabinet meldt dat de grenzen met België en Duitsland wel openblijven voor belangrijk transport. Maar even de grens over gaan zit er niet meer in. Eerder werd al bekend dat Brabanders België niet meer in mogen om te tanken

Deze zaterdag wordt er al opnieuw streng gecontroleerd aan de grens. Onder meer bij de overgang in Essen, bij Roosendaal. Daar wordt meerdere Nederlanders gevraagd per direct rechtsomkeert te maken. Ook bij Wernhout wisten Nederlanders niet naar België te komen. 

Containers

De Belgische gemeente Hoogstraten en de politie Noorderkempen hebben zaterdag in de loop van de dag nog verdergaande maatregelen genomen. Verschillende sluipwegen zijn namelijk afgezet met containers. Op de grote doorgangsroutes controleert de politie. ,,We moesten vaststellen dat de regels nog altijd massaal genegeerd werden door zowel Nederlanders als Vlamingen”, zegt burgemeester Marc Van Aperen.

,,Het werd zaterdag héél snel duidelijk dat er nog veel Nederlanders én Belgen via de kleine wegen de controles probeerden te omzeilen”, zegt burgemeester Marc Van Aperen. ,,Omdat de politie de opdracht met de huidige politiecapaciteit onmogelijk kon uitvoeren, werd erna overleg beslist om bepaalde kleinere toegangswegen fysiek af te sluiten door middel van onder meer containers.”

Even afstand bewaren

Van Aperen betreurt dat deze drastische maatregelen genomen moeten worden, maar benadrukt de ernst van de situatie. ,,We moesten deze maatregelen wel nemen. Er bleef immers een grote toestroom van Nederlanders die België probeerden binnen te komen, om te winkelen, om te tanken of om te komen fietsen of wandelen. We zouden liever de sluipwegen niet afsluiten, maar onze politiediensten kunnen nu eenmaal niet elke invalsweg vanuit Nederland controleren. Hopelijk kunnen we onze Nederlandse buren weer snel bij ons verwelkomen, maar nu moeten we even afstand bewaren.”

Solidariteit

De burgemeester hoopt tenslotte nog op solidariteit. ,,Dit is geen fijne maatregel voor de landbouwers die velden hebben in beide landen en die gewend zijn om de kleine wegen te gebruiken. Maar ik roep op tot solidariteit van iedereen. De maatregelen die de federale overheid oplegt, zijn hard, maar nodig. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, zodat we samen het coronavirus kunnen overwinnen.”

Voorzichtigheid

De gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam waarschuwen hun inwoners voor de blokkades. ,,Omdat ze vaak plotseling op de weg geplaatst zijn, op wegen waar u normaal 60 of 80 km per uur mag rijden. Voorzichtigheid is geboden.” Voor Baarle-Nassau is de situatie anders. ,,In Baarle kennen we recht van doorgang. Dat betekent dat inwoners van Baarle-Nassau zich nog wel vrij mogen begeven in Baarle-Hertog. Inwoners van Nassau mogen dus nog wel tanken in Hertog, maar niet in Poppel of Hoogstraten.”

Tussen Chaam en Meerle is de weg op deze manier afgezet.
Volledig scherm
Tussen Chaam en Meerle is de weg op deze manier afgezet. © BN DeStem
Belgische Politie controleert auto die de grens over willen
Volledig scherm
Belgische Politie controleert auto die de grens over willen © Pix4Profs/Peter Braakmann
Grenscontrole bij Wernhout.
Volledig scherm
Grenscontrole bij Wernhout. © Peter Braakman / Pix4Profs
Grenscontrole bij Wernhout.
Volledig scherm
Grenscontrole bij Wernhout. © Peter Braakman / Pix4Profs
Belgische Politie controleert auto die de grens over willen
Volledig scherm
Belgische Politie controleert auto die de grens over willen © Pix4Profs/Peter Braakmann
  1. Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettingen aan het licht
    Update/video

    Laagste aantal ziekenhuis­op­na­mes sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettin­gen aan het licht

    Er zijn in Nederland de afgelopen 24 uur drie mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds dit bijgehouden wordt. Het officiële aantal doden door het coronavirus in ons land is met zes gestegen naar 6011. Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt na een wekenlange daling sinds enkele dagen juist weer sterk. Dat komt vermoedelijk doordat Nederland meer is gaan testen.