‘Coronabonus’ dubbel voor zorgmedewerkers: ‘Een stuk erkenning, maar er was ook veel verdriet’
De coronabonus van 1000 euro is inmiddels aan veel zorgmedewerkers overgemaakt. De bonus wordt door het kabinet uitgekeerd aan medewerkers die tijdens de pandemie een bijzondere prestatie in de zorg hebben geleverd. De 61-jarige Ada de Smit werkt in de thuiszorg en noemt de bonus “prachtig”. Voor de 57-jarige Rommie van Essen, zorgmedewerker bij een particuliere zorginstelling in het Westland, zorgt de bonus voor dubbele gevoelens.
Delen per e-mail
De Smit zegt vooral blij verrast te zijn dat na alle beloftes het bedrag ook daadwerkelijk op haar rekening is gestort. ,,Ik kon niet geloven dat we dat bedrag echt hebben gekregen”, vertelt De Smit over het moment dat ze de bonus een maand geleden ontving. Van Essen ziet de bonus vooral als “een stuk erkenning”. ,,Ik en mijn collega’s zijn er heel blij mee, maar we hebben de laatste tijd ook zoveel verdriet gezien. Vooral bij de patiënten, dat voelt dubbel.”
Ik kon niet geloven dat we de bonus echt zouden krijgen
De Smit zegt erg verbaasd te zijn geweest dat het invoeren van de bonus werd doorgezet. ,,Zoiets wordt ooit een keer beloofd in het begin van het jaar, maar daarna krijg je nog allerlei discussies over wie daar wel en niet recht op heeft”, legt ze uit. ,,Dan heb je al zoiets van, dat wordt toch niets. Toen bleek dat het echt ging gebeuren, kon ik het niet geloven.”
Lees verder onder de foto.
Gemengde gevoelens
De Smit kijkt terug op een bewogen jaar. ,,Vooral de eerste golf was voor ons lastig, omdat we de eerste twee maanden geen beschikking hadden over voorzorgmaatregelen, zoals mondkapjes”, legt ze uit. ,,Dan ben je mensen met gevaar voor eigen leven aan het helpen. Want dat doe je nou eenmaal als je in de zorg werkt.”
Ze ziet de druk op haar en haar collega's iets lichter worden nu er vaker en sneller getest kan worden. ,,We hoeven tijdens de tweede golf iets minder bij te springen dan eerder in het jaar, omdat we nu maar één dag hoeven te wachten op een testuitslag.”
Ik zou er volgend jaar heel graag mee op vakantie willen, dat hebben we wel verdiend
Van Essen vindt het een goede zaak dat de bonus er is, maar noemt het “wel heel dubbel”. Volgens haar verdienen vooral de zorgmedewerkers op de intensive care de bonus. ,,Ik en mijn collega's zijn er heel blij mee als een stuk erkenning", legt ze uit. ,,Maar we hebben dit jaar ook zoveel verdriet gezien, vooral bij de patiënten. Bij onze zorginstelling is niemand aan het virus zelf overleden, maar wel aan eenzaamheid door het virus.”
Nu er meer middelen beschikbaar zijn voelt De Smit zich veiliger op haar werk. ,,En dat geldt ook voor de patiënten zelf”, licht ze toe. ,,We werden tijdens de eerste golf als verspreiders van het coronavirus gezien, maar wij hebben slechts vluchtig contact met de patiënten. Dat is anders in ziekenhuizen, waar mensen lang in dezelfde ruimte bij elkaar zijn. Nu we beter beschermd zijn, komt ook het vertrouwen bij de patiënten terug.”
Ik ben eigenlijk nog helemaal niet mee bezig met de vraag waaraan ik het geld wil uitgeven
Vakantie naar Zwitserland
,,Ik weet eigenlijk niet wat ik met de bonus aan moet”, vertelt De Smit lachend over het bedrag dat ze vorige maand ontving. ,,Ik zou er heel graag mee op vakantie willen. Dat zou natuurlijk het mooiste zijn, dat hebben we wel verdiend. Maar helaas kan dat nog niet.”
Ze laat die duizend euro dus nog even op haar rekening staan. ,,Ik heb er nog niets mee gedaan, maar zodra het kan denk ik dat we naar Zwitserland gaan. Dat is onze heimat, zeg ik altijd. Hopelijk komt het er volgend jaar van.” Ook Van Essen houdt het bedrag nog even op zak. ,,Ik ben eigenlijk nog helemaal niet bezig met de vraag waaraan ik het geld wil uitgeven”, vertelt ze. ,,Daar is het de tijd nog niet voor.”
Massaal aangevraagd
Eind vorige maand werd al bekend dat de bonus massaal door zorgmedewerkers werd aangevraagd. In eerste instantie was er 1,4 miljard euro uitgetrokken voor de regeling, maar uit berichtgeving van RTL Nieuws twee weken geleden bleek dat daar nog eens 800 miljoen euro voor nodig is.
Dit zou komen doordat de bonus vaker is aangevraagd dan verwacht. Door het kabinet werd een lijst samengesteld met beroepen die aanspraak konden maken op de bonus, maar zorginstellingen konden er zelf voor kiezen om uitzonderingen te maken. Ook vroegen meerdere zorginstellingen de bonus voor al het personeel aan.
Volgend jaar krijgt het zorgpersoneel opnieuw een eenmalige ‘coronabonus’, ditmaal van 500 euro netto. Binnen de zorgbegroting wordt daarnaast 100 miljoen vrijgemaakt om de werk- en regeldruk te verminderen.
Wat is de bonus voor zorgmedewerkers?
Het kabinet wil met een bonus voor zorgmedewerkers hun waardering uitspreken voor het personeel dat ‘een bijzondere prestatie heeft geleverd tijdens de coronacrisis’. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om verpleegkundigen, verzorgenden in zorginstellingen en schoonmakers in ziekenhuizen.
Zorgpersoneel dat zich tussen 1 maart en 1 september van dit jaar heeft ingezet voor patiënten met het coronavirus, heeft recht op de bonus van 1000 euro netto. Het bedrag wordt uitgekeerd door de werk- of opdrachtgever. Over de bonus hoeft geen belasting te worden betaald en deze wordt ook niet meegeteld als een ontvangen toeslag. Zorgmedewerkers die twee keer modaal verdienen, kunnen geen aanspraak maken op de regeling.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Coronavirus
LIVE | 12.282 nieuwe besmettingen in Nederland, VK waarschuwt WHO voor nieuwe mutatie
Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 12.282 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, een lichte stijging ten opzichte van gisteren. Ondertussen hebben de Britse gezondheidsautoriteiten de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gewaarschuwd voor de nieuwe stam van het coronavirus. Ook vandaag houden we je live op de hoogte van het coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug. -
PREMIUM
Raadslid Youssef (GL) bedolven onder racistische haatberichten: ‘Rifaap, geitenneuker’
GroenLinks-raadslid Youssef el-Messaoudi (38) uit Amersfoort ontvangt jaarlijks 100 tot 150 haatberichten. Wie een scherpe mening heeft over onderwerpen als discriminatie en achterstandswijken én een migratieachtergrond, is aan de beurt, weet hij. ,,Rifaap, geitenneuker, alles komt voorbij. Maar mij maak je niet meer klein.’’ -
Frank in quarantaine
Daar moet wat aan te doen zijn, meneer De Jonge en de GGD’s van Nederland
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 394. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUMvideo
Duizend demonstranten lopen mars door Baarn: ‘Denk je echt dat straks de mondkapjes weer af mogen?’
Zeker duizend demonstranten uit het hele land verzamelden zich zaterdagmiddag bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Zowel gemeente als politie waren verrast door de ‘flashmob-demonstratie’. -
PREMIUMvideo
Haal de Efteling naar je huis vandaag! Pieter streamt 10 uur lang dát deuntje: ‘Taa tata Taa tata Tatata’
Taa tata Taa tata Tatata! Veel bezoekers van Carnaval Festival in de Efteling zijn de soundtrack na een ritje wel zat. Zo niet pretparkvlogger Pieter Leebooij. Vandaag laat hij het herkenbare deuntje tien uur achter elkaar horen vanuit zijn studio in Rotterdam. ,,Het wordt een lange zit.”
-
OM wil beruchte kettingrukker (26) vervolgen voor zeventien diefstallen
Het Openbaar Ministerie wil Jimmy de G. (26), beter bekend als ‘de kettingrukker’, vervolgen voor zeventien diefstallen. Dit blijkt vandaag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Alkmaar. De man uit Uithoorn wordt ervan verdacht tientallen vrouwen met grof geweld van hun halsketting te hebben beroofd. -
Man (77) overlijdt kort na coronaprik
Een 77-jarige man is vanochtend in een ziekenhuis overleden nadat hij onwel was geworden toen hij naar zijn auto liep op de parkeerplaats van de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout. Hij was net daarvoor met Pfizer gevaccineerd tegen corona, aldus de GGD Hollands Midden. -
PREMIUM
‘Mensen die doorfeesten alsof er niks aan de hand is.. Die laten ons op de ic in de kou staan’
Geen tijd om te zitten, dreigementen via de telefoon en een buitenwereld die wel klaar is met het coronavirus. De mensen van de ic kregen applaus tijdens de eerste golf, maar staan er nu alleen voor. Dit is het verhaal van vijf van hen. ,,Ze laten ons in de kou staan, zo voelt dat hier.’’