CoronaCheck-app werkt weer: cyberaanvallen gestopt
updateDe problemen met de CoronaCheck-app, waarmee mensen vanaf gisteren toegang kunnen krijgen tot onder meer de horeca, lijken verholpen. De cyberaanvallen op de servers zijn gestopt, aldus een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Het aanmaken van een QR-code moet volgens haar geen probleem meer opleveren. De servers hadden gisteren te maken met ‘forse’ DDoS-aanvallen. Met het feit dat veel mensen hun QR-code aanmaakten, leidde dat tot overbelasting.
Het is volgens de woordvoerster niet duidelijk wie achter de aanvallen zit. Bij een DDoS-aanval wordt geprobeerd een website, server of dienst onbereikbaar te maken. Via een netwerk van gehackte apparaten wordt een computersysteem zo massaal bezocht dat deze crasht.
Op sociale media meldden gisteren diverse mensen dat zij ergens niet naar binnen konden. Zo meldde een twitteraar dat ze niet bij de bioscoop naar binnen kon, net als andere mensen die in de rij stonden. Een ander zei dat een bezoek aan de voetbalwedstrijd FC Utrecht-PEC Zwolle in het water viel. Op de website allestoringen.nl regende het aan het begin van de avond meldingen over een storing bij de Coronacheck-app. Na half negen leken de problemen wat af te nemen. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde dat.
Volgens Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijk Horeca Nederland (KHN), stonden er op diverse plaatsen in het land rijen voor cafés. Ook zouden mensen die zich willen laten testen moeite hebben om op tijd of dicht in de buurt een coronatest te krijgen, aldus Beljaarts, die spreekt van ‘een dubbele vuistslag’. De KHN is sowieso sceptisch over de coronapas, en wil in plaats daarvan dat de samenleving weer helemaal open gaat, zonder beperkingen.
Tekst loopt door onder de tweets
Johan de Vos, voorzitter van de horecabond in de regio Breda, zegt dat het probleem in zijn ogen niet bij de app van de klanten zit, maar bij de bedrijven die het moeten controleren. ,,We krijgen een foutmelding.” De horeca-ondernemer zegt mensen bij wie de controle niet werkt gewoon binnen te laten. ,,Dit is echt een probleem van de overheid, niet van ons. Het is gewoon niet goed geregeld, daar kunnen wij niks aan doen.”
Overbelasting en DDoS-aanvallen
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid adviseerde mensen die met de problemen met de app kampen even geduld te hebben en het later opnieuw te proberen. Wel is het verstandig om al voor vertrek de code op te halen, en niet te wachten tot je ergens in de rij staat. De woordvoerder stelde dat de problemen niet zullen aanhouden, omdat veel mensen nu weer voor vier weken voorzien zijn van een geldige code.
Tekst loopt door onder de foto
Mona Keijzer
Al met al ging de eerste dag waarop de toch al omstreden coronapas werd ingevoerd, bepaald niet geruisloos voorbij. Gisteren ontstond grote beroering om uitspraken van staatssecretaris Mona Keijzer in De Telegraaf. Ze veegde daarin openlijk de vloer aan met de maatregel. Dat kostte haar haar baan. Demissionair Rutte zette Keijzer een paar uur later uit het kabinet. Beljaarts (KHN) zegt dat de voormalig staatssecretaris op één lijn zit met de horecabond. ,,Dat is nu meteen bestraft.”
Minister Hugo de Jonge vindt juist dat toegangscontrole in de horeca de enige manier is om daar de anderhalve meter nu al los te laten. Hij stelde nog in een interview met deze site dat 1,8 miljoen Nederlanders niet gevaccineerd zijn. Dat kan in potentie leiden tot veel ziekenhuis- en ic-opnames, waarschuwt hij. Ook het Outbreak Management Team zit op die lijn.
Bekijk hier onze populaire nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Organisatie die problemen ouders in toeslagenaffaire moet oplossen dreigt vast te lopen
De organisatie die de problemen van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal moet oplossen, de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), dreigt volledig vast te lopen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Dat schrijft Nieuwsuur na gesprekken met tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de UHT. -
Komst internationaal Oekraïnehof naar Den Haag, minister Hoekstra: ‘Deze oorlog moet berecht worden’
De Europese Unie begint een internationaal Oekraïnehof in Den Haag. Dat maakte de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdagmiddag bekend. Zij is met 15 Commissieleden op bezoek in Kiev. -
PREMIUM1
Toelaten homoseksuelen steen des aanstoots: kerk op Urk verbreekt banden met Zwolse kerk
Het toelaten van homoseksuelen bij het heilig avondmaal zorgt voor dusdanig veel onvrede bij de Christelijk Gereformeerde Eben-Haëzerkerk uit Urk, dat banden met Zwolse kerken worden verbroken. Het rommelt al langer binnen de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK): de kerk uit Urk is ook niet blij met het benoemen van vrouwelijke ambtsdragers in Zwolle. -
Gemengde reacties op horecabazen die coronapas controleren: 'Zouden meedoen aan verdeeldheid’
Hoewel iedereen vanaf 13 jaar vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een restaurant, theater, bioscoop of stadion, wordt daar niet altijd op gecontroleerd. ,,We zijn te klein om constant iemand bij de deur te hebben”, legt een Rotterdamse uitbater uit. Andere horecabazen die wél controleren, krijgen soms te maken met annuleringen en bedreigingen. Later op de avond kampte de CoronaCheck-app met overbelasting. -
PREMIUM
Containerschepen gewild doelwit van drugskartels: ‘Bemanning moet van cokehandel hebben geweten’
De politie verwijt de multinationals achter de enorme containerschepen weg te kijken voor hun rol in de wereldwijde cokehandel. Criminelen betalen makkelijk anderhalve ton voor informatie over hun containers met coke. Of ze vragen de bemanning van dergelijke schepen om voor aankomst in de haven drugs overboord te slingeren. Scheepvaartbedrijven zijn een gewild doelwit voor drugskartels.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.