Coronasituatie op scholen drastisch verergerd: deze week al 12.000 klassen naar huis
VideoDe coronasituatie op scholen is in een week tijd drastisch verergerd, bevestigt een nieuwe peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders. Deze week zijn in het hele land in totaal 12.000 klassen naar huis gestuurd.
Gemiddeld is een kwart (24 procent) van de leerlingen deze week niet op school. Vorige week was dat nog 9 procent. Op slechts 2 procent van de scholen zijn alle leerlingen aanwezig in de tweede week na de kerstvakantie. Op 80 procent van de scholen ontbreken ook één of meerdere leraren.
Zo’n 62 procent van de scholen (vorige week 17 procent) moet daardoor deze week klassen naar huis sturen, blijkt uit de nieuwste peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder bijna 900 schooldirecteuren, vooral uit het basisonderwijs. Gemiddeld gaat het om twee klassen per school.
Tekort aan leraren loopt terug
Vorige week was het tekort aan leraren (90 procent) dé reden om leerlingen naar huis te sturen, nu is dat nog maar in 53 procent van de gevallen de achtergrond. Deze week zijn besmettingen bij leerlingen in 76 procent van de keren de oorzaak van uitgevallen klassen, dat was vorige week 7 procent.
AVS-voorzitter Ingrid Doornbos ziet de uitdagingen voor schoolleiders oplopen: ,,Schoolleiders zijn blij dat de scholen weer open zijn, tegelijkertijd zien we de besmettingen toenemen en is het onderwijs met de huidige maatregelen lastig te organiseren.”
Tekst gaat verder onder grafiek
Op vier van de vijf scholen wordt afstandsonderwijs geboden voor afwezige leerlingen of de hele klas om het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan. Doornbos: ,,Er wordt door de schoolleiders en hun teams keihard gewerkt om het onderwijs overeind te houden. Het hybride onderwijs en soms noodopvang bieden is pittig, zeker met het bestaande personeelstekort.”
De regel is nu: als er binnen een groep of klas, drie of meer coronabesmettingen (zowel kinderen als medewerkers) zijn binnen zeven dagen, dan gaat de hele groep of klas in quarantaine. Voor leraren geldt echter dat zij, als ze hun booster binnen hebben of recent corona hebben gehad, niet in quarantaine hoeven.
Directeur Judith Sliedregt van twee basisscholen in de kop van Noord-Limburg werkt momenteel met haar eigen versie van de quarantaineregels. ,,Wij vragen ouders waarom een kind thuis moet blijven. Als dat bijvoorbeeld is omdat iemand in het gezin corona heeft en ze krijgen enkele dagen daarna ook corona, dan tel ik zo’n kind niet mee bij de coronabesmettingen in de klas.” Volgens Sliedregt heeft ze geen keus. ,,Als ik exact de regels, zou volgen, hadden we echt veel meer klassen thuis.”
Sliedregt noemt het pakket waarin het kabinet zit, heel lastig. ,,Iedereen heeft hier een mening over. Ik wens de overheid verschrikkelijk veel wijsheid toe en snap hun dilemma.”
Verruiming quarantainemaatregel
Een meerderheid van de schoolleiders (65 procent) wil dat het OMT de huidige maatregelen voor het onderwijs nog eens goed tegen het licht houdt. Een verruiming van de quarantainemaatregel of het afschaffen van de klassenquarantaine kan helpen, maar het moet ook veilig kunnen vinden de directeuren. Volgens 88 procent van de ondervraagde scholen is een langetermijnvisie nodig voor corona in het onderwijs, waarbij een centrale sluiting geen optie meer is.
Er zijn trouwens regionaal vaak ook grote verschillen wat betreft de aanwezigheid van leerlingen en het aantal klassen dat naar huis wordt gestuurd. Zo stuurden in Zeeland slechts een derde van de scholen, maar in Utrecht bijna driekwart van de scholen één of meerdere klassen naar huis.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMColumn
Hoezo ga je als jonge gast, eindelijk van de jeugdpuisten af, op de versiertoer met een ballon aan je mond?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Besmettingen stellen scholen voor dilemma: ‘Het virus is in een andere fase beland’
EINDHOVEN/HELMOND - Het basisonderwijs laat net als het voortgezet onderwijs een zeer wisselend beeld zien als het gaat om coronabesmettingen en thuisquarantaines. Op basisschool 't Slingertouw in Eindhoven zijn zeventien groepen, bijna de helft, in thuisquarantaine. Ook hebben vijftien medewerkers positief getest. Maar er zijn ook scholen waar weinig aan de hand is.
-
PREMIUMRechtszaak
Cevat werd 25 keer beschoten toen hij z'n hond uitliet: hij overleed ter plekke
Het is zo’n verhaal dat ook het script voor een aflevering van Flikken Rotterdam zou kunnen zijn. Rotterdammer Cevat Bozdag (58) wordt in de avondschemer tijdens een rondje met de hond voor de ogen van zijn vrouw geliquideerd. Met een kalasjnikov worden maar liefst 25 kogels op haar man afgevuurd. Twee jaar later staan de twee verdachten terecht. Ze doen er het zwijgen toe. -
PREMIUM
Conciërge Chiel ontdekte bouwblunder Souburgse school: ‘Had ik maar eerder aan de bel getrokken’
OOST-SOUBURG - Al wéken had conciërge Chiel Huigen twijfels over de fundering van het nieuwe schoolgebouw van De Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg. Hij was het die de fout ontdekte. ,,Nu denk ik: had ik maar eerder aan de bel getrokken.” -
Steeds meer leerlingen weer thuis door corona: ‘Situatie werd onbeheersbaar’
Het coronavirus slaat opnieuw om zich heen in het onderwijs, nu de scholen weer open zijn. Vooral leerlingen lijken massaal de klos door quarantaineregels of omdat ze zelf besmet zijn geraakt.