Dagen worden korter en kouder, maar voor een vroege winter moet nog veel gebeuren
De dagen worden korter en kouder. Daarmee komt december in zicht, ofwel het begin van de meteorologische winter. Al moet er voor een vroege winter nog héél veel gebeuren de komende weken.
Op verschillende plaatsen in Nederland werd afgelopen weken al de eerste vorstdag van het seizoen geregistreerd. Het landelijk weerstation in De Bilt is echter nog niet in de buurt van het vriespunt gekomen, laat staan eronder. ,,Maar waarschijnlijk komt daar komende week dan toch verandering in”, stelt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza.
Het zuidoosten van het land krijgt de komende nachten al met lichte vorst te maken: mogelijk tot -3 graden in Limburg. Zeer lokaal levert dat ook wat gladheid op. Van Bernebeek: ,,Vanaf dit weekend bouwt zich boven Scandinavië een hogedrukgebied op. De wind draait en daarmee komt de aanvoer van koudere lucht op gang. Zonder dat het overigens meteen winters koud wordt, want daarvoor is het echt nog te vroeg. Boven het oosten van Europa ligt namelijk nog geen ‘reservoir’ met koude lucht klaar.”
Doordat écht koude lucht nog ontbreekt, kan een oostenwind uiteraard ook niet heel veel vorst naar West-Europa transporteren. ,,Eenzelfde scenario zagen we vorig jaar rond deze tijd en ook in december was de wind toen soms oostelijk, zonder dat het echt koud kon worden.”
Vrij koud voor de tijd van het jaar
Zowel op maandag als dinsdag wordt er weinig wind verwacht, dinsdag is het vrijwel windstil. De wind komt uit het oosten, daardoor is het overdag met maximaal 7 of 8 graden ook vrij koud voor de tijd van het jaar. De minimumtemperatuur bedraagt 4 of 5 graden. Normaal gesproken hoort het 9 graden in de middag te zijn en koelt het in de nacht en vroege ochtend af naar een graad of 3.
In het hele land overheerst de bewolking. Het blijft wel grotendeels droog, al is een paar spatjes motregen niet geheel uit te sluiten. In de middag lijkt de zon even door te breken, maar het wolkendek blijft veelal gesloten. In de nacht van dinsdag op woensdag trekt bewolking en soms wat regen over ons land. Een stevige westenwind blaast milde lucht over ons land uit.
Na twee koude en rustige dagen stijgt de middagtemperatuur vanaf woensdag naar 10 tot 13 graden en is het juist vrij mild. De zachte lucht gaat echter gepaard met overwegend veel bewolking. Slechts af en toe komt de zon tevoorschijn, alleen op woensdag, zaterdag en zondag. Ook is de kans op buien groter, al zullen droge momenten overheersen.
Lichte vorst
De week erna gaan de temperaturen geleidelijk wat verder omlaag. ‘s Nachts zal het met name rond 15 november op steeds meer plaatsen tot lichte vorst komen en overdag worden momenteel temperaturen verwacht tussen 5 en 8 graden. ,,Dat is 1 á 2 graden onder het langjarig gemiddelde voor half november”, aldus de weerman.
Erg lang duurt die Scandinavische kou niet. In de tweede helft van volgende week komt beduidend minder koude lucht deze kant op en is de kans groot dat ook de vorst in de nachten geleidelijk afneemt of zelfs verdwijnt.
December
En dan verschijnt december al op de kalender, ofwel het begin van de meteorologische winter. Toch is écht winterweer niet aan de orde, doordat de kou gewoonweg ontbreekt in grote delen van Europa. ,,De conclusie mag gerust zijn dat voor een vroege winter er nog héél veel moet gebeuren de komende weken.”
De kortste dag
De dagen worden korter en korter. Het wordt later licht en het wordt eerder donker. De kortste dag vindt in Nederland meestal plaats op 21 december. Dan kennen we de kortste periode dus tussen zonsopkomst en zonsondergang.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video1
Architect boos om ‘verminking’ school in Amsterdam: ‘Wie bedenkt zoiets?’
Om ervoor te zorgen dat eindexamenleerlingen niet oververhit een examen maken, zijn er op het schoolgebouw van het Bredero Beroepscollege in Amsterdam in het oog springende grijze ventilatoren geplaatst. Architect Bjarne Mastenbroek (58) vindt het een ‘verminking’ van zijn werk. ,,Zo bont heb ik het nog nooit gezien.” -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMmet video
Vermiste postduif keert na vijftien jaar terug bij ‘baasje’ Leo: ‘Die kan niet van mij zijn, dacht ik’
Een vermiste duif, daar kijkt Leo Snel na ruim vijftig jaar postduiven houden niet van op. Maar dat een duif na vijftien jaar terugkeert op het hok, dat maakte de 66-jarige Utrechter niet eerder mee. De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie noemt zijn verhaal ‘heel uitzonderlijk’. -
PREMIUM
In parkje waar Denis (3) zich prikte aan drugsnaald gebeurt meer: ‘Kleindochter speelde met condoom’
De driejarige Denis prikte zich vorige maand tijdens het spelen in een park aan een injectienaald, vermoedelijk van een drugsgebruiker. Het jongetje slikt nu volop medicijnen. Maar wat is het voor park, Park Westhof in Rijswijk? ,,Mijn kleindochtertje speelde hier ook al eens met een gebruikt condoom.” -
Stormchaser Maickel gaat met kans op tornado júíst de deur uit: ‘Dat is het mooiste’
Hoewel de meeste mensen de veiligheid van hun eigen huis opzoeken tijdens een storm, zijn er ook mensen die er dan juist op uit gaan. Stormchaser Maickel Geurts bijvoorbeeld. De supercell die vrijdag over Limburg en Oost-Brabant raast zal en moet hij van dichtbij meemaken.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Zes agenten doen boekje open over racisme binnen politie: ‘Stel je voor, onze aap in een kooi’
Ze houden rekening met ontslag of zijn al weg: zes agenten doen in de documentaire De blauwe familie een boekje open over racisme en discriminatie binnen het politiekorps. ,,Wij waren ‘het allochtonenklasje’. Na de voorstelronde kwamen de grappen al: ‘Met boeven vang je blijkbaar boeven.’” -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.