Dataroof GGD kan Staat duur komen te staan: stichting eist bij rechter in totaal 3 miljard euro
Met een megaclaim die kan oplopen tot 3 miljard euro wordt de Nederlandse Staat voor de rechter gesleept vanwege een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD’en in 2021. Stichting ICAM, de organisatie achter de massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD’en, veiligheidsregio’s en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.
Begin 2021 kwam naar buiten dat GGD-medewerkers handelden in privégegevens van mensen die zich hadden laten testen op besmetting met het coronavirus. Die gegevens werden uit de GGD-systemen gehaald en verkocht op ondergrondse marktplaatsen. De hoofdverdachten werden daarvoor veroordeeld. Volgens de dagvaarding zijn de medewerkers niet goed gescreend, hadden ze toegang tot veel meer gegevens dan nodig en werd niet goed bijgehouden wie welke data bekeek.
ICAM zegt dat er in totaal 6,5 miljoen mensen de dupe van de gegevensdiefstal kunnen zijn geworden. Bij de meesten is het niet duidelijk of hun gegevens daadwerkelijk zijn gestolen, maar had dit wel kunnen gebeuren. Voor hen eist de stichting 500 euro schadevergoeding per persoon. Volgens de GGD’en zijn er ongeveer 1250 mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn geroofd. Zij zouden daar 1500 euro schadevergoeding voor moeten krijgen, vindt Stichting ICAM. Als de eis volledig wordt toegewezen, zou het bedrag van de schadevergoeding uitkomen op zo’n 3 miljard euro.
Lees verder onder de video
Claim namens 133.619 gedupeerden
Bij de claim hebben 133.619 mensen zich aangesloten. De schadeclaim is gericht tegen het ministerie van Volksgezondheid “omdat dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de IT-systemen die de GGD’en gebruiken”, aldus de initiatiefnemers. Bij een overleg vorig jaar bood het ministerie een bedrag van 500 euro voor de 1250 bevestigde gedupeerden, en niets voor de anderen. Dat aanbod vond ICAM te mager.
De dagvaarding zelf telt zo’n 220 kantjes, en daar zitten ongeveer duizend bladzijden aan bijlages aan vast. De schadeclaim draait volgens Stichting ICAM om meer dan alleen geld. Met de rechtszaak wil de stichting naar eigen zeggen meer openheid van de overheid, die rapporten zou achterhouden. ,,Hoe zit het nou eigenlijk? Wat is de impact van het datalek geweest? Welke maatregelen zijn er genomen? Wat moet verbeterd worden?’’, legt een woordvoerder uit.
Bovendien zegt de stichting te willen voorkomen dat het nog een keer fout gaat. ,,Het is belangrijk de overheid bij de les te houden. Normale bedrijven krijgen een dikke boete. Als ik zoiets doe ben ik morgen failliet, maar bij de overheid zelf gebeurt niets. Een schadevergoeding is een financiële prikkel om het beter te doen’’, zegt een woordvoerder.
Stichting ICAM verwacht dat een rechtszaak, door alle tussenstappen, nog zeker tot 2026 kan duren. De kosten van het proces worden voorgeschoten door het bedrijf Liesker Procesfinanciering uit Breda. Als de schadeclaim wordt toegewezen, krijgt het bedrijf 20 procent van de vergoeding, tot maximaal vijf keer het voorgeschoten bedrag. Hoeveel Liesker heeft voorgeschoten, is niet bekendgemaakt.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederland heeft voor het eerst een nationale bloem: het madeliefje
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Bendes en daklozen roven Den Haag CS leeg: ‘Staan ‘s morgens al in groepjes met alcohol’
Diefstallen, agressie en vervuiling. Groepen daklozen en georganiseerde bendes, veelal uit Oost-Europa, houden station Den Haag Centraal in de greep. De overlast is inmiddels ‘onbeheersbaar geworden’, melden ProRail en de NS. Ondernemers noemen het een dagelijks ‘kat-en-muis-spel’: ,,Als we even niet opletten, is onze hele top 10 aan boeken weg.”Den Haag
-
DEBAT DATALEK
De Jonge in debat datadiefstal GGD: ‘We doen veel om de gaten te dichten’
-
-
-
Megaclaim tegen ministerie De Jonge krijgt vorm: ruim 60.000 mensen melden zich om GGD-lek
Ruim 60.000 Nederlanders hebben zich aangesloten bij een collectieve schadeclaim vanwege een grote dataroof uit de computersystemen van de GGD’s. Het aantal neemt dagelijks toe, zegt de initiatiefnemer tegen deze site. Gedupeerden kunnen zich sinds begin december aanmelden voor de actie tegen het ministerie van Volksgezondheid. -
Update
Al in 2018 aanwijzingen over Promes en drugshandel, justitie houdt vast aan 2 jaar cel voor steekpartij
Topvoetballer Quincy Promes staat vandaag voor twee zaken terecht: als verdachte van het neersteken van zijn neef en als verdachte van het importeren van drugs. Justitie heeft bij aanvang van de zaak laten weten vast te houden aan de strafeis van twee jaar voor de steekpartij.