Mogen de Nederlandse JSF‘s straks ook kernwapens afgooien?
Volledig scherm
Mogen de Nederlandse JSF‘s straks ook kernwapens afgooien? © Lockheed Martin

De kernwapenwedloop uit de Koude Oorlog is helemaal terug

De kernwapenwedloop uit de Koude Oorlog is helemaal terug. De spanning tussen Rusland en Amerika over nucleaire raketten voor korte afstanden in Europa loopt op en in Nederland barst de discussie los of wij Amerikaanse kernwapens moeten kunnen afgooien.

Rusland kondigde gisteren aan vaart te zetten achter de bouw van twee nieuwe op land gestationeerde raketsystemen. Het land reageert daarmee op Washington, dat uit het nucleair wapenbeheersingsverdrag INF stapte. De wapenwedloop tussen beide landen gaat hiermee een nieuwe fase in. 

Dat heeft mogelijk ook gevolgen voor ons land. Nederland huisvest zeer waarschijnlijk zo'n twintig kernwapens op vliegbasis Volkel. F-16’s kunnen deze bommen afgooien, maar afgelopen weekend barstte hier een discussie los of de opvolger van dit toestel, de Joint Strike Fighter (JSF), dit ook moet kunnen. D66-leider Rob Jetten maakte bekend dat zijn partij dit niet wil, wat hem gisteren niet in dank werd afgenomen door coalitiepartners VVD en CDA.

De discussie of Nederland wel of niet af moet van de kerntaak, komt op een gevoelig moment nu de spanning over het INF-verdrag tussen Amerika en Rusland oploopt. In 1987 verbood dit verdrag beide landen om raketten voor de korte en middellange afstand in Europa te stationeren. De ondertekening ervan door de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov droeg daarmee bij tot het einde van de Koude Oorlog, maar die lijkt helemaal terug. Moskou en Washington beschuldigen elkaar ervan het verdrag te schenden. De Russische president Vladimir Poetin stapt nu uit dit verdrag dat de Amerikanen eerder al schonden.

Kruisraketten

Washington maakte duidelijk dat de VS begint met onderzoek, ontwikkeling en het ontwerpen van nieuwe raketsystemen en Moskou zal nu hetzelfde doen, kondigde minister van Defensie Sergej Sjojgoe aan. Het gaat om een op land gestationeerde kruisraket, gebaseerd op een bestaande versie voor schepen, de Kalibr. Ook gaat Moskou werken aan hypersonische raketten voor de langere afstand. Die zullen minstens vijf keer de snelheid van het geluid bereiken, aldus de Russen.

Moskou beschuldigt de Verenigde Staten ervan valse voorwendselen te bedenken om het INF-verdrag te verlaten, waar ze toch al wilden uitstappen. Washington ontkent dat.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in Den Haag waarschuwde afgelopen week nog in een rapport voor het gevaar van een kernwapenwedloop. Nederland zou juist in een tijd van oplopende dreiging, een eventuele vijand moeten kunnen afschrikken, vindt de raad. Anders zou Nederland de Verenigde Staten en andere NAVO-bondgenoten tegen zich in het harnas jagen. Het advies luidde dan ook dat de JSF kernwapens zou moeten kunnen afgooien.

Een Russische Kalibr-raket wordt vanaf een schip op zee afgeschoten
Volledig scherm
Een Russische Kalibr-raket wordt vanaf een schip op zee afgeschoten © AP