De twee wietplanten van Jan (73) moeten weg: ‘Een ramp voor mijn zieke vrouw’
Naast een moestuintje hebben Jan (73) en Jannie (68) van Raalte in hun tuin in Hasselt twee wietplanten staan. Jan gebruikt de plant om wietolie te maken zodat Jannie minder huidklachten heeft, maar door een anonieme melding dreigt de politie de planten zaterdag weg te halen.
Delen per e-mail
,,Dat dit in Nederland zomaar weggehaald kan worden”, zegt Jan van Raalte een paar keer achter elkaar. Meteen daarna gaat de telefoon. Een voor hen onbekend iemand biedt aan om de planten te verplaatsen naar zijn tuin. ,,Dat kan niet, dan kan de plant ook weggegooid worden. Maar dit zegt wel dat iedereen ons wil helpen en met ons meeleeft.”
De twee wietplanten staan in de tuin van Jan en Jannie voor eigen medicinaal gebruik. De politie kwam twee weken geleden na een anonieme melding langs en vroeg ze om de planten binnen 14 dagen weg te doen, maar dat doen ze niet. De politie komt waarschijnlijk zaterdag langs om ze weg te halen.
Dat is rampzalig voor Jannie. Ze gebruikt de olie van de plantjes al meerdere jaren om de huidaandoening psoriasis te onderdrukken. ,,Ik heb dit al 45 jaar en ben vaak naar de dokter geweest. Niets helpt, behalve dit. Het is een noodgreep. Anders heb ik veel jeuk, zelfs tot bloedens toe. Het gaat nooit helemaal weg, maar ik heb nu minder jeuk. We hebben nog een voorraad en ik verwacht als het op is weer meer jeuk. De planten stinken helemaal niet en de buren geven allemaal aan er geen problemen mee te hebben.”
Verboden
Ik denk dat wel duizenden mensen deze planten voor het zelfde doel hebben
Normale wietolie helpt niet bij Jannie. ,,We kunnen wietolie kopen, maar dat helpt bij mij niet en het is duur. Die wietolie is ook chemisch bewerkt”, zegt Jannie. In Nederland is het verboden om wietplanten te hebben. ,,Er is een gedoogbeleid waarbij ook vijf of minder planten verwijderd worden, maar er is dan geen sprake van strafrechtelijke vervolging”, vertelt politiewoordvoerder Henk Kremer.
Jan en Jannie hebben gesproken met Zwartewaterland-burgemeester Eddy Bilder. ,,Ik kan mij goed verplaatsen in de beweegredenen van hun om deze planten te hebben”, zegt Bilder. ,,Ik ben niet zo gelukkig met wat er gaande is. Dit is een zaak van de politie en ik kan niets voor ze betekenen. In Nederland hebben we een lastig beleid omtrent wiet.”
Jan heeft weinig hoop dat hij de planten nog kan houden om zijn vrouw te helpen. ,,Ik kan denk ik pas over vier weken oogsten. Ik ben vandaag al even naar de politie geweest en heb gezegd dat we zaterdagmiddag weg zijn. Na 17.00 uur zijn we thuis en dan kunnen ze het ophalen. Het is mij de eer te na om de planten daarvoor zelf al weg te halen. Zulke planten moeten we juist koesteren. Ik denk dat wel duizenden mensen deze planten voor het zelfde doel hebben. Het moet legaal worden. We zouden dit bij een coffeeshop kunnen kopen. Dat is illegaal gemaakt. Dat kan wel, maar dat gaan we toch niet doen?”, zegt Jan terwijl hij Jannie aankijkt.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
column Promoot jezelf boeren, in plaats van de boel te blokkeren
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Foute kersttruien, Carlos Platier Luna en Angela de Jong in De Ochtend Show to go
Campagneleider van Save the Children Claartje Janse, tv-columnist Angela de Jong, verslaggever Victor Schildkamp en voormalig Expeditie Robinson-deelnemer Carlos Platier Luna zijn morgen te gast bij De Ochtend Show to go. De show is vanaf 07.30 uur live te zien op de website en in de app. -
Mogelijke doorbraak in strijd tegen Japanse plant die Nederland al maanden teistert
Nederland lijkt eindelijk een oplossing gevonden te hebben tegen de Japanse Duizendknoop, de verwoestende plant die al maanden in ons land grote economische schade veroorzaakt. Wetenschappers zijn een groot en cruciaal onderzoek begonnen om te kijken of een schimmel de woekerplant kan bestrijden. ,,Als dit lukt, is dat een primeur voor Nederland.” -
Niet langer vier prikken per dag: sensor voor diabetici in basispakket
Zo'n 75.000 tot 100.000 diabetespatiënten kunnen vanaf komend jaar gratis gebruik maken van een glucosesensor. Die sensor komt in het basispakket voor patiënten die minimaal vier keer per dag hun vinger moeten prikken vanwege hun ziekte. Dat heeft het Zorginstituut Nederland bekend gemaakt. -
PREMIUM
Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”
-
Ruime meerderheid LTO-boeren vindt harde protestacties helemaal niks
Lang niet alle boeren staan achter de hardere acties van bijvoorbeeld Farmers Defence Force. Uit een enquête onder ruim vijfduizend leden van belangenorganisatie LTO Nederland blijkt dat minder dan drie op de tien boeren achter hardere demonstraties staan. Een grote meerderheid (71 procent) is wél voorstander van publieksvriendelijke activiteiten, op voorwaarde dat er sprake is van een duidelijk onderhandelingsdoel. -
Mogelijke liquidatie Crimineel Rachid Kotar (39) doodgeschoten terwijl 4-jarig kind op de achterbank zat
De 39-jarige Nederlands-Marokkaanse crimineel Rachid Kotar uit Amstelveen is donderdag rond 17.15 uur geliquideerd bij zijn auto voor de luxe sportschool Health City aan Escapade in Amstelveen. Zijn kind van vier jaar zat op de achterbank. -
Meer agenten krijgen ontslag om integriteit
Het aantal agenten dat voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslag krijgt vanwege het schenden van de integriteit, is de afgelopen jaren licht gestegen. Vorig jaar hebben 134 agenten om die reden ontslag gekregen. Dat zijn er tien meer dan in 2017 en vier meer dan in 2016.