Volledig scherm
© anp

De zoveelste grijze dag beu? Nog even volhouden, de zon komt eraan!

Na vele grijze dagen verwacht Weerplaza dat in het weekend de zon gaat doorbreken. Vooral zondag verwachten de meteorologen flink wat zonneschijn. Na het weekend gaat het roer echter om en krijgen we regen, wind en sneeuw te verduren.

De zaterdag begint nog bewolkt, maar in de loop van de dag breekt de zon door. Vooral in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland verwacht Weerplaza dat de zon zich 's middags laat zien. ,,En met wat geluk breekt de zon ook in andere regio’s nog even door. Het wordt 3 graden in Groningen en 6 in het zuiden. De wind waait zwak of matig uit het zuidoosten”, weet weerman Wilfred Janssen.

De zondag ziet er veel zonniger uit. Na een koude nacht met in veel regio's lichte vorst, zijn er overdag flinke perioden met zon. Janssen: ,,Helemaal strakblauw is de lucht waarschijnlijk niet, enkele wolkenvelden weten ons land nog te vinden. De oostelijke wind, die vorig weekend nog ijskoud was, is nu heel rustig. In de zon wordt het 4 tot 6 graden."

Roer om

Maandag gaat het roer om. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en 's middags of 's avonds begint het vanuit het westen te regenen. De wind is dan al flink toegenomen. ,,Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de kustprovincies zich opmaken voor zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur”, aldus de meteoroloog.

Vanaf dinsdag wordt het dusdanig koud dat in de loop van die dag al een vlokje natte sneeuw mogelijk is. Woensdag, donderdag en misschien ook vrijdag neemt de kans op sneeuw en (plaatselijke) gladheid toe. Weerplaza verwacht echter weinig sneeuwpret, wel overlast in het verkeer. ,,Uit de weermodellen komen flink wat sneeuwbuien waardoor het, ondanks het ontbreken van vrieslucht, toch even wit kan worden. Zodra de bui weer weg is, zal de sneeuw waarschijnlijk snel smelten. Alleen in de avond, nacht en vroege ochtend kan het langere tijd wit worden.”

  1. Jolanda sloeg de machoman die zoon Pascal vermoordde. Nu heeft ze eindelijk rust
    PREMIUM

    Jolanda sloeg de machoman die zoon Pascal vermoordde. Nu heeft ze eindelijk rust

    Stel u voor. Uw kind wordt vermoord. Nooit zal hij ouder worden dan 16 jaar. Negen jaar later worstelt uw andere kind nog altijd met de dood van zijn broer. Zijn psychische nood loopt zo hoog op, dat hij zelfmoord pleegt. En dan is er de moordenaar. Hij krijgt een celstraf van vijftien jaar, maar komt na negen jaar op vrije voeten. Met zijn gezin – in de gevangenis verwekt hij twee kinderen – woont hij nu op vijf kilometer afstand van uw lege huis.