De Koning Willem III kazerne in Apeldoorn
Volledig scherm
De Koning Willem III kazerne in Apeldoorn © Cees Baars

Defensie aansprakelijk voor overlijden marechaussee door hitteletsel

Het ministerie van Defensie erkent aansprakelijkheid voor de dood van een 20-jarige marechaussee in 2016. Kelvin Bosman kwam toen om het leven tijdens de eindoefening van zijn basisopleiding in Apeldoorn. Defensie heeft in de zaak fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek.

Bosman overleed aan de gevolgen van hitteletsel, opgelopen tijdens de oefening. Hitteletsel ontstaat doordat het lichaam door warmte veel vocht en zout verliest en zo oververhit kan raken. Uit onderzoek blijkt dat er bij Defensie onvoldoende kennis was over hitteletsel. De risico’s van hitteletsel zijn onvoldoende onderkend en er was te weinig veiligheidsbewustzijn bij het Opleidings-, Training en Kennis Centrum Koninklijke Marechaussee.

Volgens staatssecretaris Barbara Visser zijn er maatregelen genomen naar aanleiding van het ongeval. Defensie praat met nog met de familie over ‘een passende wijze waarop uiting aan deze aansprakelijkheid gegeven kan worden',  aldus Commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink.

Tijdens zijn eindoefening werd de 20-jarige militair onwel. Bosman werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later die dag overleed.