Den Bosch trapt carnaval feestend af en niet iedereen begrijpt dat: ‘Wat is dit voor wanbeleid?’
CarnavalIn Den Bosch stonden de straten donderdag vol met mensen die de traditionele aftrap van het carnavalsseizoen vierden. Voor de festiviteiten in het centrum van de Brabantse stad werden vooraf 25.000 polsbandjes verkocht. Burgemeester Jack Mikkers aanschouwde het feest met ‘een dubbel gevoel’. Buitenstaanders reageerden verbaasd: ‘Dit is volslagen onverantwoordelijk’.
,,Aan de ene kant zie je feestvierende mensen, aan de andere kant weet je dat de zorg het heel druk heeft”, verklaarde Mikkers zijn dubbele gevoel. Hij liet weten ‘tevreden’ te zijn over het verloop van de dag. De burgemeester bracht een bezoek aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar hij met personeelsleden sprak. Hij schetste hen het dilemma waar hij zich voor gesteld zag. ,,Ik heb niet de mogelijkheid om de kroegen te sluiten. Daarom hebben we gekozen voor regulering.”
Van tevoren kreeg Mikkers stevige kritiek te verduren. ,,Als burgemeester Mikkers op voorhand zou weten dat een evenement in zijn gemeente ten minste één leven zou kosten, zou hij het dan door laten gaan?", vroeg Peter Wever, arts-microbioloog van het plaatselijke Jeroen Bosch Ziekenhuis, zich in het Brabants Dagblad hardop af. ,,Want met de keten van infecties die 11-11 kan veroorzaken, is dat een bijna zeker gevolg.”
Mikkers noemde dat desgevraagd ‘een uitermate vervelende uitspraak’.
De burgemeester beaamde dat als de persconferentie die het kabinet vrijdag houdt iets eerder zou hebben plaatsgevonden, het feest misschien helemaal niet door was gegaan. Mikkers zelf schuift zelf aan bij het met een dag uitgestelde Veiligheidsberaad, waarin onder meer gesproken wordt over eventuele beperkingen in de horeca.
Tekst loopt door onder de foto
Donderdag werd een recordaantal van ruim 16.000 coronabesmettingen genoteerd. Dat er in Den Bosch desondanks enkele tienduizenden feestgangers bij elkaar kwamen, leidde ook op sociale media tot ophef. ‘Wel mooi idee: het recordaantal besmettingen vieren op straat’, schreef tv-presentator Arjen Lubach op Twitter. ‘Prachtig gebaar’.
VVD-prominent Frans Weisglas noemde het laten doorgaan van het evenement ‘volslagen onverantwoordelijk’.
Tekst loopt door onder de tweets
Om het feest zo veilig mogelijk te laten verlopen wees de stad in het centrum 13 zogenaamde evenementengebieden aan. In deze gebieden is het merendeel van zo’n 70 horecazaken gevestigd waar 11-11 mocht worden gevierd. Je kon daar alleen terecht na een QR-check en het laten zien van een polsbandje dat de afgelopen weken is verkocht. De gebieden waren afgezet met dranghekken.
In Limburg kozen diverse burgemeesters ervoor de evenementen die de start van het carnavalsseizoen markeren te verbieden. Zo verboden burgemeesters van de vijftien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten feesten in tenten en op pleinen. Vanuit de zorg klonk de afgelopen dagen veel protest tegen de viering van de elfde van de elfde.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Winkelcentrum Arnhem volledig afgesloten om twee mogelijke explosieven bij lunchrooms
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUMCarnaval
Zuiden worstelt met carnaval: 'We gaan er een mooi feestje van maken, maar gerust ben ik er niet op’
Zuid-Nederland worstelt met de elfde van de elfde. De opening van het carnavalsseizoen wordt dit jaar op veel plaatsen anders gevierd. De regio Noord- en Midden-Limburg heeft alles afgelast. Ook in Brabant houden ze hun hart vast. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
met video
Tropisch weer met ‘plaknachten’ op komst, festivals nemen maatregelen
Dit weekend kan de temperatuur stijgen naar een tropische 30 of regionaal zelfs 31 graden. Ook de nachten worden warm en Weeronline spreekt zeker in stedelijke gebieden van ‘echte plaknachten’. Na het weekend blijft het warm en is er kans op een regionale hittegolf.
-
PREMIUM
Bizar fenomeen: miljarden rupsen ‘betoveren’ wilg, maar wie het wil zien moet snel zijn
Beneden-Leeuwen, West Maas en Waal, Boven-Leeuwen, Beuningen, Wijchen, Druten -
-
-
Dode in woning Elst blijkt 57-jarige Willem: vermoedelijk slachtoffer van misdrijf
Het stoffelijk overschot dat voor Pinksteren in een woning in het Gelderse Elst is gevonden, blijkt van de 57-jarige bewoner Willem. Zijn vriendin deed voorkomen alsof hij vermist was, maar vermoedelijk is hij slachtoffer geworden van een misdrijf.Elst -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.