Volledig scherm
© Koen Verheijden

Denkt iemand nog aan de honden van Rudi Lubbers? ‘Ze worden gewoon vergeten’

Ze waren dé reden dat legendarisch oud-bokser Rudi Lubbers en zijn vriendin Ria in Bulgarije tot zwerven waren veroordeeld: hun geliefde hondjes. De dieren móesten opgevangen worden, anders lieten Rudi en Ria zich niet helpen. Petra en Co Vergeer uit Schaijk wierpen zich op tijdelijk voor de dieren te zorgen, maar zitten er een half jaar later nog steeds mee.

Petra Vergeer met Co en de vier honden van Rudi Lubbers.
Volledig scherm
Petra Vergeer met Co en de vier honden van Rudi Lubbers. © Koen Verheijden

Ze zijn dol op de honden, Petra en Co Vergeer (65 en 62). Maar nee, het is toch echt niet de bedoeling dat zij de komende jaren de vier zwerfhonden uit Bulgarije blijven verzorgen. Op een terreintje twee kilometer van hun woning vandaan, waar Petra en Co vroeger een caravan hadden staan, leven de dieren nu. 

Met de winter op komst zal het er kouder en donkerder worden. Petra en Co hebben al een extra afdakje laten maken. ,,Zonder dat extra dakje kunnen ze de winter niet in’’, zegt Petra. Co en zij gaan vaak naar de honden toe, verzorgen de beesten, laten ze uit, het gaat ze goed, al is het niet eenvoudig. De voormalige zwerfhonden kunnen bijvoorbeeld niet aan de riem. Maar op het terreintje kunnen ze wel rondrennen. 

Petra en Co laten de honden niet in de steek, maar voelen zich zelf wel een beetje in de steek gelaten. Hoe zat het ook alweer? Oud-bokser Rudi Lubbers - beroemd omdat hij in 1973 twaalf ronden overeind bleef tegen Muhammad Ali - kwam een jaar geleden in Bulgarije in de problemen toen hij en zijn Ria vanwege de vele zwerfhonden die ze opvingen uit huis werden gezet. Uiteindelijk leefden ze in een gammel bestelbusje waarin Ria steeds zieker werd. De zwerfhonden bleven het stel trouw en hielden Ria in het steenkoude busje zelfs warm door tegen haar aan te gaan liggen. Sterker: de warmte van de honden redde waarschijnlijk haar leven.

De hulpactie die onder anderen oud-wielrenner Rini Wagtmans met Rudi’s zoon Marco op touw zette, leidde er toe dat de dementerende Ria nu wordt verpleegd in Nederland, Rudi inmiddels in een aanleunwoning woont en er zelfs vier zwerfhonden naar Nederland kwamen. Want dat moest en zou gebeuren, wilde Rudi per se. Petra en Co Vergeer uit Schaijk, bekenden van Rudi uit een ver verleden, wierpen zich op als tijdelijk opvangadres.

Geen vervoer

Maar nu, een half jaar later, zitten ze er nog steeds mee. De kosten voor de dieren worden betaald met het geld dat via de hulpactie van Wagtmans bijeen werd gehaald. Maar Co en Petra hadden verwacht dat zij slechts tijdelijk voor de honden hoefden te zorgen. ,,Rudi is hier één keer geweest en daarna niet meer’’, zegt Petra. ,,Maar dat is ook lastig want hij woont ergens in Amsterdam en heeft geen vervoer. Maar Rini Wagtmans heeft ook geen oplossing. De honden zijn gewoon vergeten.’’

Volgens Wagtmans is er niet zoveel aan de hand. Hij bevestigt dat Lubbers inmiddels op een eigen kamer woont in Amsterdam en niet meer bij zijn zoon. ,,Maar Rudi zit vaak bij Ria en heeft geen geld en vervoer voor een reis naar Schaijk. Als Petra en Co de honden niet meer willen, moeten ze het zeggen dat halen we ze op en brengen ze ergens anders onder,” zegt hij.

Petra en Co willen dat niet zomaar laten gebeuren. ,,Deze honden vormen een roedeltje, hè. Ze kunnen niet zonder elkaar. Wij willen zeker weten dat de honden goed terechtkomen, tot die tijd zorgen wij ervoor al is het wel zwaar voor Co. Hij heeft er zoveel werk aan. We zoeken eigenlijk mensen die ze graag willen hebben, maar die dan eerst kennis komen maken, zodat we zeker weten dat de honden goed terechtkomen.’’

Eerder dit jaar waren we op bezoek bij Rudi Lubbers en zijn honden in Bulgarije: