Deze landen staan komende zomer klaar om toeristen te ontvangen
Nederlanders kunnen weer een vakantie in het buitenland plannen, maar de coronamaatregelen verschillen per bestemming. Een EU-coronapas is er voorlopig nog niet, maar vooral landen in Zuid-Europa staan klaar om toeristen te verwelkomen. De regering geeft vanaf 15 mei aan welke landen vanuit Nederland gezien weer zijn toegestaan.
In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten. De terrasjes van bars, cafés en restaurants mogen maar op halve capaciteit draaien. Vanaf 9 juni zijn gasten ook binnen welkom, maar ook hier hooguit de helft van de mogelijke klandizie. De beperkingen voor winkels zouden op 30 juni moeten verdwijnen.
Italië heeft op korte termijn een pas klaar voor toeristen die zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Die is geldig voor reizigers van binnen en buiten de EU. Ook andere landen werken aan dergelijke bewijzen.
Hoe Britten worden benaderd in de landen rond de Middellandse Zee kan een voorbeeld zijn voor hoe het er voor andere Europeanen uit gaat zien. Spanje is bijvoorbeeld van plan Britten - van wie er al relatief veel zijn gevaccineerd - vanaf 20 mei geen negatieve test meer te laten overleggen. Daarvoor moeten de Britse coronacijfers wel blijven dalen, maar daar is niet veel twijfel over.
Portugal, waar al enkele weken de cafés, restaurants, musea en stranden weer open zijn, was de afgelopen dagen ook een geliefde boekingsbestemming voor Britten. Vliegtuigmaatschappijen zetten extra toestellen in naar bijvoorbeeld Lissabon en de Algarve. Vanaf 17 mei zijn ze weer van harte welkom. Nederlanders die per auto gaan, worden aan de grens niet gecontroleerd.
Voor vliegende reizigers uit Nederland is dat anders: vooralsnog dienen zijn een negatieve PCR-test te overleggen én moeten zij veertien dagen in quarantaine. Dat is niet in te korten door een tussentijdse test. Nederland is een van de weinige landen waar deze regel nog voor geldt, omdat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners boven de 500 per dag is. Het is onduidelijk wanneer die quarantaineplicht eraf gaat. Donderdag wordt er een plan voor het toerisme voor deze zomer gepresenteerd. Portugal verwacht in ieder geval deze maand nog te kunnen testen met het Europese coronapaspoort.
Turkije en Griekenland zijn ook langere tijd bezig het land klaar te stomen voor buitenlandse bezoekers. Een deel van de Griekse stranden is zaterdag opengegaan en cafés en restaurants al wat eerder. De Griekse economie is erg afhankelijk van toerisme.
Dat geldt ook voor Turkije. Daar zijn de regels voor toeristen sinds kort soepeler dan voor Turken zelf. Terwijl inwoners aan huis zijn gebonden zijn bezoekers vrijgesteld van een lockdown. Wel moet je bij aankomst een negatieve coronatest tonen.
Vanaf 17 mei kunnen Britse restaurants, cafés en pubs hun klanten weer binnen bedienen. Ook bioscopen, musea en theaters heropenen de deuren en concerten kunnen weer, met een beperkt aantal toeschouwers. De verwachting is dat op 21 juni een einde komt aan de meeste overgebleven coronabeperkingen, zoals de algemene regel om 1 meter afstand te houden.
De Belgische zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, kunnen dit jaar doorgaan. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Al vanaf 9 juni mogen de cafés en restaurants binnen weer open, evenals - eerst nog met beperkt publiek - de bioscopen, theaters, fitnesscentra, casino’s, bowlings en de kermis.
In Duitsland mag geleidelijk ook iets meer, maar dat is wel van deelstaat tot deelstaat verschillend. Zo wil Berlijn de terrasjes binnenkort weer opengooien. De meeste vrijheid hebben gevaccineerden en mensen die van corona zijn genezen. Zij hoeven zich niet meer aan de avondklok te houden, die op veel plaatsen nog geldt. Maar iedereen blijft gewoon verplicht een mondkapje te dragen.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
PREMIUM
Bouw dreigt te stagneren door tekort aan zand en grind vanwege laagwater
De bouw in Nederland dreigt te stagneren door een tekort aan bouwmaterialen. Door de lage waterstand in de grote rivieren kan er onvoldoende zand en grind uit Duitsland aangevoerd worden. -
PREMIUM
Al twaalf katten uit dezelfde wijk op mysterieuze wijze verdwenen: ‘Durf geen nieuwe meer te nemen’
Waar zijn de cyperse katten gebleven in de Woerdense wijk Staatsliedenkwartier? Het is een waar mysterie. Onder meer de poezen Lilly, Bowie en Popeye zijn weg, al maanden. Ze zijn nooit gevonden, nooit gezien en dus nooit teruggekomen. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
Frank in quarantaine
We ruiken het gras: de nieuwe wereld gaat steeds meer op de oude wereld lijken
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 423. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Wespensteek midden op IJsselmeer wordt Duitse toerist fataal
Een Duitse toerist is gisteren overleden na een wespensteek midden op het IJsselmeer. De man kreeg een allergische reactie, die al snel dodelijk bleek. Een grote reddingsactie van onder meer de KNRM mocht niet baten. -
Noodverordening rond woning stikstofminister Van der Wal van tafel, andere maatregelen blijven
De noodverordening rond de woning van stikstofminister Christianne van der Wal in Hierden wordt niet verlengd. Het Openbaar Ministerie, de politie en burgemeester Harm-Jan van Schaik van de gemeente Harderwijk ‘zien daar op dit moment geen aanleiding voor’. De andere veiligheidsmaatregelen blijven voorlopig wel van kracht.