Deze schilderijen zijn wonderen van idyllische eenvoud, ze geven je goede zin, hoop
Frank in quarantaineNet als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 440. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
We krijgen elke dag een stukje meer van ons leven terug. Eind volgende week gaan de musea weer open. Had dat niet eerder gekund? Waarschijnlijk wel, maar vragen naar de logica van maatregelen tijdens deze pandemie heeft ze nog nooit dichterbij gebracht. Dus laten we ons daar niet mee bezig houden.
Ik weet niet of ik 5 juni direct naar het museum zal rennen, maar soms telt ook gewoon de mogelijkheid om te kunnen. Ik loop graag door een museum, ook met de kinderen. Maar ik ben niet zo’n kunstbeschouwer die voor elk schilderij of beeld een uur staat te mijmeren. Ik heb wel geleerd dat je keuzes moet maken, anders draait je hoofd door. Die vier, vijf zalen met moderne kunst, een paar heel bijzondere uit de middeleeuwen misschien, een lekkere koffie met appelgebak als pauzenummer en daarna nog even terug om een of twee dingen (opnieuw) te bekijken.
Heb ik het anderhalf jaar lang gemist? Zeker. Niet zoals de onmogelijkheid om de grote kinderen te omhelzen, maar ik had alle zielloze voetbal op tv er wel voor willen inruilen.
Je ziet de schilderijen in de grootte waarin hij ze geschilderd heeft. Dat gebeurt je zelden met een kunstboek
Sinds kort heb ik een klein stukje museum in huis, waarmee ik het ook nog wel even langer had gered. Dat komt: ik las een recensie over een tentoonstelling van David Hockney in Londen (daar zijn ze al wat verder) en zag dat er een begeleidend boek was. Voor minder dan de prijs van twee toegangskaartjes voor het Van Gogh ligt dat nu op mijn tafel: het heet The Arrival of Spring. Normandy, 2020.
Hockney (83, Engelands grootste levende schilder) is ook een meesterlijk kunstenaar op de iPad. Hij heeft een klein landgoed in Normandië, waar hij vorig jaar tijdens de lockdown zat. Een en een is twee, hè. Dit zijn de iPad-schilderijen van de ontluikende natuur rond zijn huis, lente 2020. Bijzonder: het boek is op iPad-formaat. Dus je ziet de schilderijen in de grootte waarin hij ze geschilderd heeft. Dat gebeurt je zelden met een kunstboek.
Belangrijk: deze schilderijen zijn wonderen van idyllische eenvoud. Zo mooi. Intens. Ze geven je goede zin. Hoop. Knallende kleuren, landschapjes om je tanden in te zetten, vergezichten om naar te reiken. Dus als het weer eens regent of u nog even niet aan het museum toe bent, maar wel aan een beetje schoonheid: David Hockney!
Reageren: frankpoorthuis@dpgmedia.nl
Bekijk hier onze video’s met tips voor als je thuiszit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vader van neergeschoten man: ‘Ze gingen lamskoteletjes halen en toen werden we door de politie gebeld’
Hij stuurde zijn drie zonen er dinsdagmiddag op uit om vlees te halen bij de buurtslager in Hatert. Een paar uur later lag zijn oudste zoon (25) met schotwonden in het ziekenhuis. Hun vader doet nu zijn verhaal. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld
Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). -
Frank in quarantaine
Ik ben niet van de huismiddeltjes, maar in de loop der tijd word je milder in je wetmatigheden
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 438. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
frank in quarantaine
Een duikbedrijf in de straat: ‘Ho, dacht ik, nu wordt het toch echt te bont’
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 439. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Hoe Nederland steeds achter de feiten aanloopt in de asielcrisis
Wéér was het woensdagavond paniek bij aanmeldcentrum Ter Apel, wéér dreigden nieuw aangekomen asielzoekers op stoelen in een wachtruimte te moeten overnachten. ,,Dit regelen is gewoon heel ingewikkeld in Nederland.” -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.