Dierenambulance dringt aan op stop verkoop lijmplanken: ‘Geen benul van pijnlijke dood’
De Dierenbescherming roept webshops dringend op geen lijmplanken meer te verkopen voor het bestrijden van ongedierte. Het gebruik ervan is illegaal en leidt tot een pijnlijke dood van muizen en ratten en soms ook dieren die onbedoeld vast komen te zitten. ,,Mensen schrikken wanneer ze zien wat voor ellende dit veroorzaakt.”
Delen per e-mail
Het gebruik van lijmplanken is verboden in Nederland. De verkoop is echter toegestaan omdat professionals vrijstelling kunnen krijgen. ,,Maar dat is vaak niet bekend bij de doorsnee koper. Bij de webshops wordt dat niet vermeld, ook niet dat het voor een langzame en pijnlijke dood zorgt voor de dieren die vast komen te zitten. Die sterven uiteindelijk van de honger en dorst”, legt Lisanne de Boer van de Dierenbescherming uit.
De belangenvereniging heeft een maand geleden 25 webshops in Nederland benaderd met de vraag te stoppen met verkoop of een duidelijke disclaimer te plaatsen. ,,Eén winkel gaf daar gehoor aan. Drie andere webshops hebben duidelijke informatie verstrekt op de site. De rest gaat verder met de verkoop.”
De Dierenbescherming strijdt al jaren tegen de omstreden lijmplanken. Bij de verschillende dierenambulances komen nog regelmatig meldingen binnen van dieren die vast komen te zitten. ,,Niet alleen muizen en ratten, maar ik heb ook pimpelmezen, roodborstjes en een uil moeten bevrijden”, zegt Iris van Zeijl van de dierenambulance in de regio Rotterdam. Zelfs een kat moest worden kaalgeschoren om los te komen van de lijm.
Het bevrijden van de dieren is intensief werk, legt Van Zeijl uit. ,,Met bloem of pannenkoekenmix kunnen we de lijm losmaken van de vacht of veren, daarna begint het herstelproces. Bij vogels moeten de veren weer opnieuw groeien.” Volgens Van Zeijl schrikken mensen vaak van de gevolgen van de val die ze hebben gekocht en geplaatst. ,,Ze zijn onwetend over hoe die werkt. Wanneer de muis vast komt te zitten, duurt het nog dagen voor ie overlijdt. Daar wordt geen rekening mee gehouden. Dan worden wij gebeld.”
Lisanne de Boer van de Dierenbescherming zegt dat er veel diervriendelijkere alternatieven voor de lijmplanken zijn. ,,De beste bestrijding is het huis onaantrekkelijk maken voor ongedierte. Ruim etensresten zo snel mogelijk op en laat vuilniszakken niet te lang liggen. Dan hebben muizen snel genoeg door dat er niks te halen valt.” Ook zijn er diervriendelijke vallen, vult Iris van Zeijl aan. ,,Met een emmer en een stuk kaas kan makkelijk zelf thuis een val worden gemaakt.”
Eerder maakten we een video over medewerkers van de Dierenambulance die een muis bevrijden van een lijmplank. De melder had de val zelf geplaatst, maar had achteraf medelijden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Advocaat: schutter wilde Bas van Wijk niet doodschieten
Verdachte Samir El Y. wilde de 24-jarige Bas van Wijk niet doodschieten. Hij had evenmin de bedoeling om met het schieten een horloge te kunnen stelen van een van de vrienden van het slachtoffer. Dit zei zijn advocaat donderdag in de rechtbank in Amsterdam op de tweede zittingsdag over de fatale schietpartij op 8 augustus vorig jaar aan de oevers van de Nieuwe Meer in Amsterdam. -
PREMIUMVideo
Organisaties slaan alarm om problemen binnen jeugdzorg: ‘Moet nu echt iets veranderen’
Kinderen die zware zorg nodig hebben, bijvoorbeeld voor psychische of gedragsproblemen, krijgen al te lang niet de juiste hulp. Vijf landelijke organisaties willen obstakels uit de weg ruimen, zodat wachtlijsten korter worden en kinderen bij de beste behandelaars komen. ‘Het systeem werkt tegen om het beste voor een kind te doen.’ -
PREMIUMcolumn
Zie je seksuele intimidatie? Zet die ‘fijne collega’ dan zelf klem tegen het koffieapparaat
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Marc (61) zit al jaren doorbetaald thuis: ‘Dat lijkt aardig, maar dat is het niet’
Marc Goud (61) zit al vijf jaar thuis, maar krijgt gewoon doorbetaald door de gemeente Rotterdam. Hij baalt van zijn situatie. ,,Een vrij leventje waarbij niemand zich met mij bemoeit met elke maand 1800 euro op zak lijkt aardig, maar dat is het niet.’’ -
PREMIUMVIDEO
Corona gooit roet in het eten bij examenstunt: ‘Het is zo langzamerhand normaal dat dingen niet doorgaan’
De periode van examenstunts is weer aangebroken. Scholen zijn vanwege corona strenger op de uitvoering van de ludieke acties tijdens ‘LSD’ (laatste schooldag), want een grootschalig evenement kan nu niet. Toch proberen eindexamenkandidaten er wat van te maken. ,,Ze vinden het vooral ook belangrijk om het leuk met elkaar te hebben in hun laatste periode samen.”
-
PREMIUM
Huisartsen willen 60-minners prikken: ‘Zo lang sigaretten mogen, blijf ik AstraZeneca aanbieden’
Een miljoen 60-minners met medische indicatie worden toch eerder gevaccineerd, maar huisartsen willen ook andere mensen onder de 60 kunnen inenten die extra risico lopen bij corona. Ze vrezen voor verspilling van hun vaccins. ,,Het laatste wat we willen, is dat ze in de prullenbak verdwijnen.’’ Ook de Tweede Kamer wil ruimere richtlijnen. -
Weer in meivakantie valt tegen: regen, koude nachten en lage temperaturen
Het weekend voorafgaand aan de meivakantie is een goede voorspelling voor het verloop van de rest van de week. Echt lekker wordt het namelijk niet. Een frisse lentezon zorgt er wel voor dat het zaterdag ietsjes warmer wordt dan zondag. En Koningsdag? Die valt dit jaar koud uit. -
PREMIUM
Smokkelen via bezoek bijna onmogelijk in coronatijd: drugs en telefoontjes nu op creatieve manieren naar bajesklanten
Een gunstig effect van corona: er wordt veel minder verboden spul gevangenissen in gesmokkeld. Maar gedetineerden blijken creatief, merken ze in Vught. ,,Helemaal waterdicht krijgen we het nooit.”