‘Dikke BMW’ rukt op in kabinet-Rutte III
De bewindslieden van Rutte III dat pretendeert het groenste kabinet ooit te zijn, rijden veelal nog in benzineslurpers. Vier ministers en twee staatssecretarissen rijden in een hybride auto. Van de achttien overige bewindspersonen stappen in de loop van dit jaar nog zeker vijf andere bewindspersonen over op een BMW 740e met een oplaadstekker.
Delen per e-mail
Vicepremier en Landbouwminister Carola Schouten, minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat rijden al in dat type hybride auto, net als staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Ministers Eric Wiebes van Economische Zaken en Sander Dekker voor Rechtsbescherming rijden in een hybride Mercedes E-klasse.
Dat blijkt uit een overzicht dat deze krant heeft opgevraagd bij het ministerie van Defensie, dat het wagenpark van de bewindslieden beheert. Een hybride auto combineert een benzinemotor met een elektromotor, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt en de uitstoot lager is.
Uit de gegevens blijkt ook dat op dit moment Audi het populairste automerk is onder ministers en staatssecretarissen. Dertien van hen rijden op dit moment in een Audi A6 of A8 – consumentenprijs tussen de 51.000 en 105.000 euro. De andere bewindspersonen rijden in BMW’s (6) en Mercedessen (3, vanaf 55.000 euro).
Tweedehands
Omdat Rutte III uit meer bewindspersonen bestaat dan het vorige kabinet, moesten er nieuwe auto’s worden gezocht. Daarvoor bestaat een poule van auto’s waaruit geput kan worden, die bijvoorbeeld gebruikt worden door hoge ambtenaren of defensiefunctionarissen. Een minister of staatssecretaris kan dan aangeven aan welke eisen een auto moet voldoen. Is er een geschikte auto beschikbaar, dan wordt die gebruikt. Is er geen geschikte wagen voorhanden, dan wordt er een nieuwe gekocht.
Zo rijden op het ministerie van Volksgezondheid ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins in de auto’s van hun voorgangers, minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn. Voor Paul Blokhuis werd een nieuwe auto gekocht; hij kreeg één van de hybride wagens. Minister Schouten nam de auto met stekker van oud-minister Henk Kamp van Economische Zaken over.
Opladen
Het is voor chauffeurs die al in zo’n BMW – leverbaar vanaf 93.500 euro – rijden een sport om onderweg zoveel mogelijk op te laden, zegt een woordvoerder van Blokhuis. ,,Er zijn op steeds meer plekken laadpalen, maar anders rijden de chauffeurs even om zodat ze de auto toch tussen afspraken door op kunnen laden.”
De naamgever van het kabinet, premier Mark Rutte, moet het zonder eigen dienstwagen doen. Vanwege de veiligheid rijdt hij in een speciale, regelmatig wisselende auto die wordt gereden door de Dienst Bewaken en Beveiligen, een dienst die onder de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie valt.
Verder in het nieuws
-
25.000 gesprekken opgenomen in gevangenissen, mogelijk tientallen afgeluisterd
Tussen 2013 en 2018 zijn in gevangenissen naar schatting zo'n 25.000 gesprekken tussen advocaten en hun cliënten opgenomen, terwijl dat niet mag. Vermoedelijk is daarvan 75 keer een gesprek uitgeluisterd door personeel van de gevangenis, maar zeker is dat niet. Dat concludeert een onderzoekscommissie die in opdracht van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) naar de kwestie keek. -
Experts: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar
Drievoudig moordverdachte Thijs H. wordt door de deskundigen van het Pieter Baan Centrum ‘volledig ontoerekeningsvatbaar’ verklaard. Als de rechter daarin meegaat, krijgt de 28-jarige Limburger geen celstraf, maar alleen tbs met dwangverpleging. -
OVERLAST REIZIGERS Vakantie in knel door boze boeren: reizigers Eindhoven Airport missen vlucht door tractorprotest
Passagiers van en naar Eindhoven Airport ondervonden grote hinder van honderden boeren die met tractoren richting de luchthaven waren getrokken. Na een paar uur demonstreren was de actie voorbij. Hoewel het verkeer rond het vliegveld nog flink vaststaat, is de verwachting dat de overlast snel zal afnemen. De politie waarschuwt wel nog voor een zware avondspits in de provincie Noord-Brabant. -
Update Rechtbank na vonnis in zaak Humeyra: Verhoog maximumstraf voor doodslag
De maximale straf die rechters aan verdachten kunnen opleggen voor doodslag moet omhoog, vindt de rechtbank in Rotterdam. De maximumstraf is nu vijftien jaar, terwijl de celstraf voor moord in 2006 is verhoogd van twintig naar dertig jaar, of levenslang. -
Passagiers onwel door chemisch toilet: trein bij station Deurne ontruimd
Drie treinreizigers zijn vandaag onwel geworden in een passagierstrein bij Deurne. Inzittenden klaagden over ademhalingsproblemen. Brandweer en ambulances zijn aanwezig en iedereen heeft de trein verlaten. De oorzaak blijkt een overvol chemisch toilet, meldt de Veiligheidsregio.
-
Onrust onder passagiers na bomdreiger (21) Amsterdam Centraal: ‘Het was spannend’
Op station Sloterdijk in Amsterdam is rond het middaguur een verdachte opgepakt die in een trein had gedreigd met een explosief. Dat laat de politie weten. Er is uiteindelijk geen explosief gevonden. De situatie is nu veilig. De verdachte is een 21-jarige Amsterdammer. -
PREMIUM
‘Zeggen dat homoseksualiteit te genezen is, kan niet op een universiteit’
Een fel antihomopamflet spleet begin dit jaar de kerk en leidde tot ophef in het land. Op de religiefaculteit van de VU in Amsterdam ondertekenden diverse docenten het orthodoxe statement. Decaan Ruard Ganzevoort (54, zelf homo) zat met de brokstukken. ,,Maar dit speelt niet alleen in de Biblebelt.‘’ -
video Bekir E. 14 jaar de cel in voor ‘liquidatie’ van Humeyra (16), familie woest
Bijna een jaar nadat hij op een school in Rotterdam de 16-jarige Humeyra doodschoot, kreeg Bekir E. vandaag te horen dat hij veertien jaar de cel in moet. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging. De familie van het meisje is razend, vooral omdat de rechtbank het hield op doodslag in plaats van het zwaardere moord. Enkele nabestaanden probeerden de rechtszaal binnen te stormen.