Volledig scherm
Judith Vermeulen, eigenaar van bedrijven Vekon in Made en Opera in Moerdijk. © René Schotanus/Pix4Profs

Directeur door het stof na ‘seksistische’ opmerking over topvrouw

Ron Tenge, directeur van de Academie voor Veiligheid en Bestuur van Avans in Breda en Den Bosch, ‘betreurt de commotie die is ontstaan’ naar aanleiding van zijn reactie op een LinkedIn post waarin hij commentaar geeft op de kledingkeuze en wijze waarop zakenvrouw Judith Vermeulen op de foto staat bij een artikel over vrouwen in de techniek.

‘Kekke laarsjes’. ‘En vergeet de handen op de heupen niet’. Het zijn woorden waarvoor Ron Tenge door het stof moest. De directeur van de Academie voor Veiligheid en Bestuur van Avans in Breda en Den Bosch biedt zijn excuses aan zakenvrouw Judith Vermeulen aan.

Hij plaatste een reactie onder een artikel op LinkedIn waarin Vermeulen pleit voor meer vrouwen in de techniek. Hem viel echter vooral de kledingkeuze op en wijze waarop Vermeulen op de foto staat.

Quote

Vrouwen worden harder afgerekend op overdres­sed of underdres­sed zijn

Kristel Groenenboom, eigenaresse Container Service C. Groenenboom

Een storm aan reacties volgde. De reactie van de directeur schiet ook Kristel Groenenboom, eigenaar Container Service C. Groenenboom in Oosterhout, in het verkeerde keelgat. ,,Het is seksistisch en zo’n typisch voorbeeld wat in mijn boek ‘Mag ik meneer Kristel even spreken’, voorkomt. Ik vind de foto trouwens heel netjes en begrijp niet dat dit beeld deze reactie uitlokt. Iedereen wil gerespecteerd worden om kennis en kunde. Dit mag niet afhangen van een kledingkeuze. Je moet jezelf zijn en dragen wat je wil.”

Groenenboom geldt als ervaringsdeskundige. Ze schreef recent nog een column over het onderwerp voor een managementtijdsschrift: ‘Vrouwen worden ook harder afgerekend op overdressed of underdressed zijn. Een man zonder stropdas is geen probleem. Zit je haar niet goed, het hele kantoor merkt het op. Zijn je benen te dun of heb je vandaag een fluo geel T-shirt aan: je krijgt de hele dag commentaar’.

Excuses

Gisterochtend plaatste Tenge een nieuwe post om zijn excuses aan te bieden: ‘Ik betreur de commotie die is ontstaan naar aanleiding van mijn reactie. Ik ben er mij van bewust dat ik mij niet handig heb uitgedrukt en dat mijn reactie anders overkomt dan de bedoeling was.’ Avans Hogeschool kwam met dezelfde persverklaring naar buiten. Verder wilde de hogeschool niet op de kwestie reageren.

Judith Vermeulen geeft aan het hier verder bij te laten. ,,Ik accepteer de excuses van Tenge en Avans. De opmerking ging niet over de inhoud van het artikel en ik had liever zijn verhaal via de mail gehad dan in het openbaar, maar nu is het klaar”, aldus Vermeulen.