Directeur Tata Steel geeft toe: ‘We zijn te laat begonnen met schoner produceren’
Tata Steel in IJmuiden is te laat begonnen met het vergroenen van het productieproces. Dat zegt directeur Hans van den Berg van het staalconcern in een interview met NH Nieuws. De kritiek op het bedrijf, dat als grote vervuiler te boek staat, heeft het proces volgens Van den Berg ‘wel degelijk versneld’.
Volgens Van den Berg moet er veel gebeuren en veel verbeteren. ,,Altijd dat verhaal van de waslijn, waar je met je vinger een laagje stof van Tata vanaf kunt halen. Dat is niet meer van deze tijd. Dat wil je toch niet meer? Dat was vroeger misschien normaal, maar nu toch niet meer”, laat hij optekenen.
Tata Steel staat voor een omvangrijke duurzaamheidsslag. Het bedrijf kondigde afgelopen jaar al aan in Nederland bij zijn staalproductie over te stappen op aardgas en uiteindelijk op waterstof. Daarmee kan net zo goed staal gemaakt worden als met kolen, maar het zorgt wel voor minder uitstoot van CO2 en fijnstof. Verder wil het bedrijf de stof-, stank- en geluidsoverlast verminderen, terwijl het ook een winstgevende onderneming die goed staal maakt wil blijven.
Hulp nodig
Van den Berg erkent tegen NH Nieuws dat dit alles bij elkaar veel is. Maar het is volgens hem niet zo dat één van die dingen zomaar geschrapt kan worden. De directeur herhaalt ook dat het alle stappen niet alleen kan zetten, maar dat hulp nodig is. De vergroeningsslag kan bijvoorbeeld niet gemaakt worden zonder ook hulp van de overheid.
Volgens Van den Berg is het lastig om echt duidelijk te maken dat het bedrijf op de goede weg is. ,,We liggen niet onder een vergrootglas, maar onder een microscoop. Alle documenten richting overheid, alles wordt gewobt, alles wordt doorgegraven, dat is de realiteit. En via sociale media wordt alles heel snel gecommuniceerd. En je hebt het wantrouwen, en daar zou ik wel vanaf willen. Dus we moeten nog beter communiceren”, zo zegt hij.
Van den Berg vervolgt: ,,We moeten gewoon fysiek verbeteren. Volgens onze metingen doen we dat al, maar het begint pas door te werken als de perceptie van omwonenden verandert. Zo van: ze zijn aan het waarmaken, wat ze gezegd hebben. Het zou mooi zijn als we in 2022 weer een stapje in die richting maken. Maar ik heb niet de illusie dat aan het eind van dit jaar de vertrouwenssituatie weer helemaal terug is.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Zijn flitsbezorgers echt sneller? Joost sprong zelf ook op de fiets toen hij op ‘bestel’ drukte
Flitsbezorging verovert ook langzaam Twente. In drie steden kun je al boodschappen bestellen, ‘sneller dan je het zelf kunt kopen’. Is dat echt zo? Een test. „Sorry dat ik zo laat ben.” -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMColumn
Dat de NPO een podium biedt aan extremisten is het failliet van ons bestel
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Feestje in Utrechtse flat eindigt catastrofaal: 22-jarige Jacky werd verstikt door mede-feestgangers
De dood van FC Utrecht-fan Jacky Vermeulen is volgens het Openbaar Ministerie het gevolg van een misdrijf. Een 24-jarige Utrechter en een 27-jarige Woerdenaar worden vervolgd wegens dood door schuld. Twee jaar geleden ging het vreselijk mis op een uit de hand gelopen (lachgas)party in een Overvechtse flat.
-
Korpschef door stof na docu over racisme bínnen de politie: ‘Keihard werken om dit te veranderen’
Korpschef Henk van Essen zegt dat er keihard moet worden gewerkt om racisme en discriminatie aan te pakken. Hij reageert op een nog uit te zenden documentaire waarin zes agenten een boekje opendoen over pesterijen en discriminatie bínnen de politie. De agenten vreesden voor hun baan, maar Van Essen beloofde dat de docu geen negatieve gevolgen heeft voor hen. -
Video
Milieudefensie wil klimaatplan van 29 grote bedrijven
Milieudefensie roept dertig grote bedrijven als FrieslandCampina, ABN AMRO, KLM en Tata Steel op om binnen drie maanden een plan maken waarmee ze hun CO2-uitstoot verminderen en het klimaatprobleem aanpakken. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.