Ambulancemedewerkers bij ziekenhuis Bernhoven in Uden.
Volledig scherm
PREMIUM
Ambulancemedewerkers bij ziekenhuis Bernhoven in Uden. © REUTERS

Directeur ziekenhuis Tilburg: ‘We hebben een schuld aan de rest van Nederland’

De intensive cares staan voor cruciale dagen. Vooral in Brabant gaat het knellen. Daar redden ze het alleen als de rest van Nederland coronapatiënten blijft overnemen, waarschuwt Bart Berden, ziekenhuisdirecteur in Tilburg. Zijn ziekenhuis had een een maand geleden de eerste patiënt  van Nederland. Hij zag er nadien honderden passeren. Een volle ic? ,,Dat is een naar scenario.’’

Het is dezer dagen gratis parkeren bij ziekenhuis Bernhoven in Uden, maar er zijn maar weinig mensen die daar gebruik van maken. Langs de weg staan al grote, gele borden: GEEN BEZOEK. De ontvangst is surrealistisch. Wie naar binnen wil, moet langs een beveiliger, een gastvrouw en een receptionist.

De hal oogt verlaten, donker, spookachtig haast. Af en toe loopt er iemand langs. Diverse bezoekers dragen mondkapjes. Met stickers en linten wordt inkomend en vertrekkend volk van elkaar gescheiden. Ziekenhuis in coronatijd.

Aan een tafeltje in de foyer zit Bart Berden druk te bellen. Hij is directeur van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, maar is hier voor regionaal overleg. ‘Als jij met die schakelt, bel ik met die’, roept hij richting de andere kant van de lijn. ‘Dan nemen wij die patiënt over.’

Berden is voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Brabant. ,,We proberen het onderling te regelen. Bernhoven heeft een enorme aanwas, nog steeds. Dat blijft maar duren. Dus helpen we hen.”

Het is precies een maand geleden dat hij in Tilburg de eerste coronapatiënt van Nederland had liggen. Berden had toen niet kunnen bevroeden dat hij nu in zo’n enorme rollercoaster zou zitten. ,,We dachten: nou, dat kan gebeuren. Ergens moet de eerste vallen, en dat is bij ons. Onze modellen gaven aan dat het daarna heel langzaam zou gaan, dat er tijd was om het goed te regelen. Maar al snel kregen we een enórme aanwas. De lijn in het model was heel sober, maar in de realiteit was de lijn heel steil.”