DNB-bestuurders hadden meer oog voor eigen belang, dan voor lot slaafgemaakten
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft bijgedragen aan het in stand houden van slavernij. Dat blijkt uit een historisch onderzoek naar de rol van de centrale bank. De eerste DNB-bestuurders waren meer dan hun tijdgenoten persoonlijk, bestuurlijk en politiek betrokken bij koloniale slavernij.
Het leed dat slaafgemaakten in die periode ondergingen, is onbeschrijflijk
Centralebankpresident Klaas Knot reageerde geschrokken op de bevindingen van het diepgravende onderzoek. ,,DNB-bestuurders hadden meer oog voor hun eigen belang, dan voor het lot van de slaafgemaakten. Die feiten uit het onderzoek en de diep racistische ideeën die eraan ten grondslag lagen, raken ons diep. De Nederlandsche Bank anno 2022 staat niet los van haar verleden. Het leed dat slaafgemaakten in die periode ondergingen, is onbeschrijflijk", reageerde hij.
Directe excuses kwamen niet. Knot wil eerst in gesprek gaan met medewerkers van zijn bank en met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Uit die gesprekken moet later dit jaar blijken welke vervolgstappen nog worden genomen door DNB.
Op verzoek van de centrale bank deed een onafhankelijk onderzoeksteam onder leiding van historicus Karwan Fatah-Black van de Universiteit Leiden naar de betrokkenheid van de bank in de beginjaren en zijn toenmalige presidenten en directieleden bij slavernij.
Startkapitaal
De onderzoekers presenteerden vandaag hun bevindingen. Zij ontdekten dat er op verschillende fronten een link is. ,,DNB heeft er geld verdiend aan verdiend maar voerde geen beleid”, benadrukte onderzoeker en slavernijexpert Fatah-Black in een toelichting. Een duidelijk verband vonden de onderzoekers met het startkapitaal, waarmee de bank in 1814 werd opgericht. Dat geld was deels afkomstig van ondernemers met directe belangen in de plantageslavernij.
Ook blijkt uit het onderzoek dat DNB na oprichting indirect verbonden was bij de Nederlandse koloniale slavernij en slavernij in gebieden die niet onder Nederlands gezag stonden, zoals Brits-Guiana. Dat gebeurde via de dienstverlening aan handelshuizen en overheden.
DNB maakte geen onderscheid tussen klanten die wel of niet betrokken waren bij slavernij. Een wettelijk verbod op slavernij bestond in die tijd ook nog niet. Verder ondersteunde de bank het ministerie van Koloniën in het dagelijkse betalingsverkeer, wat van belang was voor de Nederlandse koloniale- en handelsactiviteiten. Dit resulteerde erin dat DNB een belangrijke rol in het uitbetalen van de tegemoetkoming voor de slaveneigenaren na de afschaffing van slavernij in 1863.
Plantages
Dit was niet uit hoofde van hun functie van DNB maar privé
Ook blijkt dat er nog een directe link was met slavernij bij mensen en firma’s die persoonlijke en/of een zakelijke relaties hadden met DNB. Behalve aandelenbezit waren sommige DNB-bestuurders direct betrokken bij het management van plantages.
Zo wijzen de onderzoekers erop dat bestuurder Joan Huydecoper in vergaderingen uitmaakte welke slaafgemaakte ‘de schat van vrijdom’ mocht ontvangen en dat Jan Hodshon een akte tekende waarop de waarde van individuele slaafgemaakten genoemd stond.
Verder blijkt een aantal vooraanstaande DNB’ers betrokken bij de totstandkoming van de wetgeving waarmee de slavernij werd afgeschaft. Die wetgeving was voordelig voor de slaveneigenaren, mede door die bijdrage van vooraanstaande DNB’ers. ,,Dit was niet uit hoofde van hun functie van DNB maar privé", benadrukte onderzoeker en slavernijexpert Fatah-Black in een toelichting.
Van de zes DNB-bestuurders in 1863 (vier directeuren, een secretaris en de president) ontvingen er drie (Johannes Hermanus Insinger, Ferdinand Rendorp, en Johannes Molkenboer) een tegemoetkoming bij het afschaffen van de Nederlandse slavernij.
Tekst loopt door onder de foto.
Geen beleid
We kunnen het aangedane leed niet ongedaan maken
De onderzoekers tekenen erbij aan dat DNB nog geen grote centrale bank was, slavernij was nog niet bij wet verboden en de verhouding tussen het parlement en het staatshoofd was niet zoals die nu is. ,,Ook opvattingen over oneigenlijke vormen van belangenverstrengeling verschillen van wat wij nu gewend zijn”, schrijven ze in het rapport ‘Dienstbaar aan de keten? DNB en de laatste decennia van de slavernij 1814-1863'.
De centrale bank zegt hierop een aantal stappen te zullen ondernemen. De eerste stap is het openbaren van het rapport en erkennen van wat er is gebeurd. ,,We kunnen het aangedane leed niet ongedaan maken. Maar we kunnen als DNB wel proberen bij te dragen aan de verwerking van het leed door deze geschiedenis zichtbaar te maken en de feiten en het leed te erkennen", aldus Knot.
Verder wil DNB binnenkort in gesprek met medewerkers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Directe excuses kwamen er niet. ,,We kiezen voor een zorgvuldige aanpak en daar is enige tijd voor nodig”, zei hij in een toelichting.
De Bank of England liet eerder ook onderzoek doen naar het eigen slavernijverleden. De in 1694 opgerichte centrale bank was niet direct betrokken bij de handel in slaven, maar voormalige bestuurders van de bank waren dat wel. De Bank of England bood haar excuses aan en stelde zich bewust te zijn van de ‘onvergeeflijke connecties’ van voormalige gouverneurs en directeuren met de slavernij. Ook heeft het schilderijen en bustes verwijderd van voormalige gouverneurs en directeuren die banden hebben gehad met de slavenhandel in de achttiende en negentiende eeuw.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video's
Kabinet wil versoepelen: cultuur en horeca langer open, nachtleven met toegangstest (1G)
Het kabinet is van plan een flinke stap te zetten naar het oude normaal. Als RIVM-prognoses het toelaten kan het thuiswerkadvies geschrapt worden en kunnen de sluitingstijden in de horeca en cultuur worden verruimd. Ook kunnen de 1,5 meterplicht en vaste zitplaats weg op plekken met coronapas. Voorbereidingen voor deze versoepelingen worden alvast getroffen. -
Dochter zou moeder niet hebben geholpen bij gezamenlijke zelfmoordpoging in Haaksbergen
Dochter Fenneke L. heeft haar moeder niets aangedaan toen ze samen op de brug over de N18 bij Haaksbergen stonden en uit het leven wilden stappen. Dat heeft zij volgens bronnen rond het onderzoek verklaard. -
Met video
Uniek: schildpadje Sorte heeft twee koppen, maar kan 'gewoon' 150 jaar oud worden
Hij is uniek in ons land: schildpad Sorte. Of moet je zeggen: ze zijn uniek? De sporenschildpad heeft namelijk twee koppen en twee staartjes, in één schild. En de kans is best groot dat hij een lang leven voor de boeg heeft, ontdekte dierenarts Anton Fennema vanmiddag na een CT-scan. -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
Onderzoek naar leveringszekerheid energiebedrijven na winterperiode
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start dit voorjaar een onderzoek in om te kijken of energiebedrijven na de winter hun levering op peil kunnen houden. Dat heeft de waakhond zojuist bekendgemaakt.
-
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
Acties op het spoor dreigen: reiziger mogelijk dupe van conflict tussen NS en bonden
De grote spoorvakbonden leggen de Nederlandse Spoorwegen het vuur aan de schenen om snel met een goed cao-bod op de proppen te komen. Morgen komt de vakbeweging met een ultimatum: eind volgende week moet er beweging in de zaak zitten, anders volgen er acties. Dat melden meerdere betrokkenen vanavond aan deze website. -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’