Volledig scherm
PREMIUM
Stefan (rechts) vindt het heftig dat zijn foto de wereld over gaat voor een discussie over Zwarte Piet. © REUTERS

‘Door Kim Kardashian ga ik als Zwarte Piet de hele wereld over’

De foto van Stefan als Zwarte Piet vliegt de wereld over nu ‘de racistische figuur uit Nederland’ internationaal discussie oproept. Zelfs de Amerikaanse ster Kim Kardashian plaatste op haar Twitteraccount kritiek met zijn ‘pietengezicht’ erbij. ‘Ik vind het heel heftig.’

Nietsvermoedend zit Stefan in de les als er een berichtje in het scherm van zijn telefoon oplicht. ‘Schat, je lijkt hier echt op. Ben jij dit niet?’ Er zit een foto bij waarop hij zichzelf herkent. De rechter van twee zwarte pieten, het plaatje is geschoten toen hij vorig jaar meedeed aan de landelijke intocht in Zaanstad. Als hij verder klikt, ontdekt Stefan dat die foto is gebruikt bij een artikel op de website van de Arabische zender Al-Jazeera, al een jaar geleden. ,,Ik kende die foto helemaal niet, heb geen idee wie die heeft gemaakt en hoe die zender er aan is gekomen. Ik heb hem zelf niet eens", vertelt de nog altijd onthutste Stefan aan de telefoon.

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.