Volledig scherm
© ANP XTRA

Dreiging van massale pensioenkortingen eind 2019

Massale kortingen op de pensioenen in Nederland dreigen. De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen is in tweeënhalf jaar tijd onder de honderd procent gedoken. Als de beurs tegenzit en de rente daalt is het een ‘realistisch scenario’ dat aan het eind van 2019 minder pensioen wordt uitgekeerd, volgens advies- en onderzoeksbureau Aon. 

De financiële positie van de pensioenfondsen is de laatste dagen flink verslechterd door de extreme rentedaling en negatieve ontwikkelingen op de beurzen. Volgens het bureau is de kans dat eind dit jaar of in 2020 gekort moet worden op de pensioenen steeds realistischer voor steeds meer fondsen.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen, die aangeeft in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen, is begin augustus gedaald van 102 naar 98 procent. Dat betekent dat een Nederlands pensioenfonds op dit moment gemiddeld te weinig in kas heeft om aan alle toekomstige verplichtingen te voldoen. Fondsen die al vijf jaar te maken hebben met deze zogenoemde onderdekking en aan het eind van dit jaar een dekkingsgraad lager dan 100 procent hebben, moeten de pensioenen korten om weer op 100 procent te komen.

Daarnaast speelt het risico dat fondsen onder de zogeheten kritische dekkingsgraad duiken. Die verschilt van fonds tot fonds. In dat geval moeten ze sowieso korten. ,,Dit wordt door de nieuwe parameters van de Commissie Dijsselbloem en de huidige lage dekkingsgraden nu een reëel risico”, zegt Frank Driessen, directeur pensioenen bij Aon. ,,Steeds meer fondsen komen hierdoor in de gevarenzone. De druk op de politiek zal de komende maanden toenemen als deze situatie op de beurzen voortduurt.”