Volledig scherm
De Cronjéstraat. Het tweede huis van rechts, was het huis van het vluchtelingengezin © Frank Timmers

Drie personen aangehouden na mishandeling van vluchtelinggezin in Enschede

De politie heeft na aanleiding van een eerder geweldincident in de Enschedese wijk Dolphia drie personen aangehouden. Het gaat om twee vrouwen (18 en 33 jaar) en een 35-jarige man. Zij zijn alle drie woonachtig in Enschede. 

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat een groepje kinderen onenigheid kreeg bij een trapveldje aan het Transvaalplein. Een groep buurtbewoners is vervolgens verhaal gaan halen bij een woning aan de Cronjéstraat. Hier woonde een vluchtelinggezin. Het gezin werd in hun eigen huis belaagd. De man en vrouw zijn hierbij mishandeld in bijzijn van hun kinderen. De politie vermoedt dat de drie aangehouden personen bij deze mishandeling aanwezig zijn geweest. De 33-jarige en 35-jarige verdachten hebben zichzelf op het bureau gemeld.

Sms-bom

De politie Enschede heeft vorige maand een zogenoemde sms-bom verzonden in het onderzoek naar de mishandeling van het Syrische gezin. Bewoners van de Enschedese wijk kregen massaal een berichtje op hun telefoon, waarin werd opgeroepen informatie over het voorval te delen. Of deze informatie tot de aanhouding van de 18-jarige vrouw leidde is niet bekend. 

Het gezin woonde ongeveer vier maanden in de wijk toen het belaagd werd. De Syrische familie is inmiddels elders woonachtig. Burgemeester Van Veldhuizen keurde het ‘aftuigen’ van het Syrische gezin streng af.

Asielzoekerscentrum

Het is niet voor het eerst dat de wijk Dolphia negatief reageerde op vluchtelingen. Toen drie jaar geleden plannen werden gesmeden voor een asielzoekerscentrum in de buurt van de wijk, ontstonden er hevige protesten. Bij het beoogde azc-terrein werden veertien varkenskoppen gedumpt. Uiteindelijk werd de komst van het asielzoekerscentrum afgeblazen, volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers omdat de instroom van vluchtelingen dusdanig verminderd was dat het azc overbodig werd.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.