Volledig scherm
PREMIUM
© Magda Rinkema

Drie weken was ik meester Erik: ‘Lieve God, ontferm u over mij’

Hij dacht dat het in zijn bloed zat, lesgeven. Zijn vader had jaren voor de klas gestaan, zijn broer deed het. Erik de Bruin zag zichzelf al helemaal in de rol van zo’n aanstekelijke Hollywoodleraar als in de film ‘Dead Poets Society’. Maar het liep anders.

‘Bent u nog maagd?’ wil Adam weten. Het is het laatste uur van mijn eerste dag als leraar op een vmbo-school in het midden van het land. 4A, examenklas vmbo-tl. De scholen in de provincie Utrecht zijn al weer een week aan de gang, maar vanwege een reeds lang geplande vakantie vond mijn nieuwe werkgever het geen bezwaar als ik pas in week twee zou beginnen. Docenten Nederlands liggen nu eenmaal niet voor het oprapen. Het voorrecht van de beginnende docent, zo hoor ik naderhand in de lerarenkamer; zoiets kun je je maar één keer in je docentenloopbaan permitteren. Alleen bij de komst van nageslacht of het overlijden van een dierbare is het geoorloofd om vrij te nemen buiten de stalen kaders van schoolvakanties.

  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.