Volledig scherm
Mesut Özil in het shirt van Duitsland. © AFP

Dries Boussatta: 'Özil heeft gelijk, dit gaat over racisme'

Nee, zegt Dries Boussatta. De kwestie-Mesut Özil gaat niet over die ene omstreden foto met de Turkse president Erdogan. ,,Özil heeft gelijk. Dit gaat over racisme."

Volgens Boussatta moet het gevoel dat Özil zondag uitsprak toen hij bekendmaakte te stoppen als international - ik ben Duitser wanneer we winnen, maar immigrant als we verliezen - bij de 29-jarige speler van het Engelse Arsenal al veel langer hebben geleefd. 

Volledig scherm
Dries Boussatta (links) in actie voor Oranje, tegen Duitsland. © ANP

,,Natuurlijk. Ik weet al jaren dat spelers met een immigratieachtergrond zo worden benaderd. Niet alleen in Duitsland: ook hier in Nederland, in Frankrijk, je ziet het overal. Özil durft het uit te spreken." 

Boussatta was in 1998 de eerste speler met een Marokkaanse achtergrond die het shirt van het Nederlands elftal droeg. Dat deed hij toen met trots. Maar onlangs vertelde hij in een uitzending van Andere Tijden Sport dat zijn gevoel veranderd is. ,,Nu zou ik voor Marokko kiezen. Dat komt door de hedendaagse maatschappij. Hoe hard je ook je best doet om te integreren, je zal je uiteindelijk nooit hetzelfde voelen als een echte Nederlander."  

Volgens Boussatta is de ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan 'een stok geworden om Özil mee te slaan'. ,,Als privépersoon vind ik ook van alles van Erdogan. In mijn ogen is hij een dictator. Maar het is een foto, meer niet. En Özil is voetballer, geen politicus."

Quote

Özil is voetballer, geen politicus

Dries Boussatta

Özil was goed voor 23 doelpunten en 40 assists in 92 interlands voor Duitsland, waarmee hij in 2014 wereldkampioen werd. Op het afgelopen WK strandde hij met Duitsland al in de poulefase van het WK in Rusland. Özil kreeg tijdens en na het WK veel kritiek in de Duitse pers, maar ook vanuit de Duitse voetbalbond. Dat kwam echter vooral door zijn ontmoeting met Erdogan in Londen, een maand voor het WK. Ook İlkay Gündoğan, een andere Duits international met Turkse wortels, was daarbij aanwezig.