Roelf B. (links).
Volledig scherm
Roelf B. (links). © imago images / Beautiful Sports

Drugsatleet Roelf B. heeft moeite met omstandigheden Hongaarse cel

De voor drugshandel opgepakte atleet Roelf B. heeft moeite met de omstandigheden in de Hongaarse cel, waar hij zeker een maand moet verblijven. Dat zegt zijn Hongaarse advocaat Gergő Simon, die inhoudelijk niet op zaak kan ingaan vanwege het lopende onderzoek.

B. maakte in 2017 deel uit van het estafetteteam met onder andere Churandy Martina, dat op het EK voor landenteams in Lille uitkwam op de 4x100 meter. Afgelopen maand liep hij dezelfde discipline op het EK onder 23 jaar in het Zweedse Gävle en eind juli werd hij nog zevende op de 100 meter sprint tijdens het NK atletiek in Den Haag. Zijn tijd: 10,68 seconden.

,,Aangezien Roelf in het verleden noch veroordeeld, noch aangeklaagd, noch beschuldigd is van enig misdrijf, zijn deze huidige omstandigheden duidelijk iets waaraan hij nauwelijks kan wennen’’, aldus Simon, die erbij vermeldt dat zijn cel voldoet aan de EU-normen. ,,Toch zie ik dat hij zijn best doet om vol te houden, sterk en positief te blijven.’’ Ook krijgt de Nederlander de volledige steun van zijn familie.

De 21-jarige B. werd afgelopen week samen met zijn 22-jarige schoolvriend Gert-Jan N. in Hongarije opgepakt met 15.000 dosissen drugs: een kilo xtc-pillen, 451 flesjes met verdovende middelen en een hoeveelheid marihuana. Ze verkochten de drugs vanuit hun tent op Sziget in Boedapest. Ook in de auto van de twee Nederlanders werd een grote hoeveelheid drugs gevonden. De politie sprak van ‘de grootste drugsvangst in de historie van het evenement’, met een straatwaarde van ruim 300.000 euro.

Hoge straffen

Hongarije heeft een streng anti-drugsbeleid. Op de verkoop van drugs staat al een gevangenisstraf van maximaal acht jaar. Bij grote hoeveelheden of bij drugssmokkel kan ook twintig jaar tot levenslang worden opgelegd. De advocaten van de Nederlanders hebben verzocht de jongens op borgtocht vrij te laten, maar de rechter wil eerst verder onderzoek. 

B. is de tweede Nederlandse atleet binnen korte tijd die in het buitenland met drugs is opgepakt. De Amsterdamse sprintster Madiea G. zit nu al bijna twee maanden vast in Duitsland. Zij liep daar op 18 juni tegen de lamp bij een routinecontrole van de douane. Ze had naast tientallen kilo’s drugs ook ruim 12.000 euro cash bij zich. De 26-jarige vrouw zal zich binnenkort voor de rechtbank in Kleef moeten verantwoorden.

De Nederlandse Atletiekunie noemt de aanhoudingen ‘te bizar voor woorden'. Het is voor technisch directeur Ad Roskam geen reden om conclusies te trekken over de cultuur binnen de sport. ,,Als ik dat zou doen, zou ik iets zeggen over de argumenten van deze mensen om tot dit soort dingen over te gaan. En die argumenten ken ik niet. We moeten meer weten om conclusies te kunnen trekken.’’

Drugs die Roelf B. verhandelde in Boedapest.
Volledig scherm
Drugs die Roelf B. verhandelde in Boedapest. © politie
Volledig scherm
© politie
Volledig scherm
© politie
  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld
    Video/Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.