Drugsverdachte en dochter beschoten in Amstelveen

update/videoDe 55-jarige Ahmet G., verdacht van drugshandel, was het belangrijkste doelwit van de schietpartij die vanmiddag plaatsvond in Amstelveen-Westwijk. Daarbij raakten G. en zijn 17-jarige dochter gewond. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis. 

Ahmet G. is door een been geschoten en is buiten levensgevaar. Zijn dochter is in haar enkel geraakt.

Bronnen uit het criminele milieu spreken van een mislukte liquidatie. Waarschijnlijk haperde het wapen van de schutter(s) en ontsnapte G. daardoor aan de dood, meldt Het Parool. Het is nog onduidelijk waarom rivalen hem wilden laten liquideren. De politie is op zoek naar twee verdachten.

Cocaïnehandel

G. is volgens een bron uit het criminele milieu ‘een grote jongen’ in dat wereldje. Hij wordt door de politie in verband gebracht met vermeende betrokkenheid bij grootschalige handel in cocaïne. G. deed volgens de bron zaken met onder andere Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland die opdracht zou hebben gegeven voor meerdere liquidaties, pogingen tot moord en voorbereidingen in vooral Amsterdam en Utrecht.

G. deed volgens de bron ook zaken met de in 2014 in Zuid-Spanje geliquideerde drugshandelaar Samir “Scarface” Bouyakhrichan en de Ierse gangsterfamilie Kinahan. G. zou ook de baas zijn geweest van Nedim Imac, de in 2007 geliquideerde oud-voorzitter van de Amsterdamse amateurclub Türkiyemspor en een prominent gezicht van de Turkse gemeenschap in Nederland. Hij werd in verband gebracht met de Turkse heroïnemaffia.

‘Professor’ 

G., die vanwege zijn brilletje ‘de professor’ wordt genoemd, weerspreekt via zijn advocaat dat hij een grote drugshandelaar is. Ook ontkent hij van doen te hebben met recente granaataanslagen.

,,Mijn cliënt wordt weggezet als een heel gevaarlijke man die met handgranaten in de weer is, maar daar zegt hij helemaal niets van te weten,” zegt Jan-Hein Kuijpers tegen Het Parool. ,,Momenteel is hij verdachte in een zaak rond vier kilo cocaïne en het witwassen van een nog niet precies gespecificeerd geldbedrag. Dát is de drugshandel waarvan sprake is. G. is vooral blij dat hij nog leeft.”

Eerder zat Ahmet G. in België in de gevangenis vanwege een veroordeling tot twee jaar voor betrokkenheid bij een wietkwekerij.

Explosieven

De politie had de omgeving van de woning van G. aan het begin van de middag ruim afgezet omdat vermoedelijk explosieven waren achtergebleven bij de plaats van de schietpartij. Experts hebben die niet gevonden. Zeker doordat sprake was van die explosieven, waren politie, brandweer en andere hulpdiensten in vol ornaat uitgerukt. Ook de traumahelikopter landde in de buurt.

Inmiddels is het in de wijk alweer een stuk rustiger.

De Grote Wielen is een straatje in de Westwijk in Amstelveen, met grote, relatief dure huizen. Vlakbij is een grote speeltuin, de Avontuurlijke Speelplaats Grote Wielen. ,,Ik ga daar vaak met mijn kinderen naartoe", zegt een buurtbewoner. ,,Ik schrok toen ik van de schietpartij hoorde. We blijven binnen.”

Tips?

Heb je tips over deze zaak, dan komen we graag met je in contact. Gebruik onze WhatsApp-tiplijn 06-11568540 of mail naar oproep@ad.nl (je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy-statement).

Volledig scherm
Hulpdiensten bij de Grote Wielen in Amstelveen © Inter Visual Studio
Volledig scherm
Hulpdiensten bij de Grote Wielen © Inter Visual Studio