'Druk? Een understatement, het is gekkenwerk in de bouw'
Een dakkapel laten zetten of een stucadoor inschakelen voor de buitengevel? De wachtlijst voor dit soort klussen loopt snel op. Bouwbedrijven hebben zoveel werk, dat vooral grotere klussen pas na minimaal drie maanden kunnen worden ingepland. Sommige bedrijven hebben het zelfs zo druk dat ze geen nieuw werk meer aannemen. ,,Het is een gekkenhuis."
Rudy Evers, dakdekker bij Primodak in Utrecht, laat weten dat zijn bedrijf al twee maanden geen nieuwe klussen aanneemt. ,,Het was vorig jaar hectisch, maar 2018 is extreem. Zeker na de heftige storm in januari kregen we veel schademeldingen. We zijn nog steeds beschadigde daken aan het herstellen. Dat zijn klussen naast je reguliere werk.''
De topdrukte zorgt ervoor dat Evers alleen zijn vaste klanten helpt, voor nieuwe klanten is voorlopig geen ruimte. ,,Onlangs had ik een dame aan de lijn van wie het dak lekte. Ze was in tranen, want wij waren al het vijfde bedrijf waar ze nul op rekest kreeg. Ze klonk inmiddels behoorlijk radeloos'', aldus Evers.
Een telefonische rondgang langs veertig dakdekkers, timmerlieden, stucadoors en schilders leert dat de wachttijden niet alleen in de Randstad fors oplopen, maar in heel Nederland. Sommige bouwbedrijven zijn zo druk dat ze de telefoon niet eens opnemen. Als ze het wel doen, is de boodschap overal hetzelfde: meer dan genoeg werk!
Afdingen
Bij stukadoorsbedrijf Broeren en Van Osch in het Brabantse Sint-Michielsgestel bijvoorbeeld. Ook deze stucadoors hebben een wachtlijst. ,,Als je je buitengevel wil laten stucen, ben je in het voorjaar van 2019 aan de beurt. Het lijkt wel of heel Nederland zijn huis aan het verbouwen is'', aldus Michel Broeren.
Volgens de stucadoor heeft het voorlopig geen zin af te dingen op de prijs. ,,Tijdens de crisis was dat mogelijk, nu niet meer. Dan mogen ze een ander bedrijf bellen. Het is terecht dat de tarieven voor ons werk omhoog gaan, want we hebben lange tijd onder de prijs gewerkt. Het gaat nu crescendo, maar wij zijn de slechte periode nog niet vergeten. Tien jaar lang ging het beroerd in onze bedrijfstak.''
Broeren is samen met timmerman Wim Giesbers bezig met de renovatie van een huis in Nijmegen. De twee merken op dat het nu al lastig is voldoende vakmensen te vinden. ,,Laat staan over een paar jaar. De gekte in de bouw duurt nog wel even en veel collega's zijn begin zestig. Die zijn binnen vijf jaar allemaal weg. Door de crisis zijn er veel minder mensen in onze sector werkzaam, dat tekort los je niet in een paar jaar tijd op. Dus wij vrezen dat de consument nog lange tijd veel geduld moet hebben.''
Bel op tijd
Norbert Rijnbeek van timmerbedrijf J. den Heijer uit Den Haag geeft aan dat mensen de klussen aan hun huis goed moeten inplannen. ,,Bel op tijd! Dat is de belangrijkste tip die ik kan meegeven. Dat geldt zeker voor het grotere werk, voor kleinere klussen valt er altijd wel wat te regelen. We zijn best flexibel, maar als er een half huis moet worden vertimmerd, is het een ander verhaal. Daarnaast zijn we ook afhankelijk van onze leveranciers van bouwmaterialen. Daar zit de nodige druk op. Beton, maar ook specifieke producten als deuren zijn niet aan te slepen. Hierdoor lopen de wachttijden ook op'', aldus Rijnbeek.
Bel ons niet op het laatste moment voor een klus, dat heeft echt geen zin. Goed plannen is zo belangrijk
Zelfs een flexibel bedrijf als KlusHeeren moet alle zeilen bijzetten om de planning bij te houden. ,,Wij werken met honderd gepensioneerde vakmensen. We zijn flexibel inzetbaar in heel het land, maar ook wij moeten vaker 'nee' verkopen. Spoedklusjes lukken trouwens meestal nog wel binnen een paar weken, daar zorgen we gewoon voor'', aldus Mark van der Stok namens de bouwvakkers op leeftijd.
Lekkende goten
Nu de economie blijft aantrekken, is de verwachting dat bouwbedrijven ook in 2019 een extreem druk jaar voor de boeg hebben. Vooral de dakdekkers 'vrezen' de komende winterperiode. Dakspecialisten Matthijs Heijkamp uit Gouda en Rudy Evers uit Utrecht voorspellen meer lekkende dakgoten. ,,Door de hitte van deze zomer zijn de naden van zinken dakgoten uitgezet. Als het straks koud wordt, zet het zink juist de andere kant op. Hierdoor zullen er meer lekkages optreden'', aldus de dakdekkers.
Ondanks de extreme drukte, blijven de meeste klussers er rustig onder. ,,We hebben maar twee paar handen, het is even niet anders. Deze situatie is het vervelendst voor de klant, want die wordt qua geduld behoorlijk op de proef gesteld."
De bouw in cijfers
-De orderportefeuille voor de totale bouw is in augustus gestegen tot ruim elf maanden (11,5). Dat is de langste periode in dertig jaar.
-Het aantal banen in de bouw stijgt. De sector biedt dit jaar werk aan 444.000 personen. Dat is een toename van drie procent ten opzichte van 2017.
-Bijna 36.000 bouwvakkers die na 2008 uit de sector waren verdwenen, zijn in 2017 weer teruggekeerd.
-Tien procent van de arbeidskrachten op de bouwplaats bestaat uit buitenlanders. Het gaat voornamelijk om bouwvakkers met een Poolse, Bulgaarse en Turkse nationaliteit.
Bronnen: CBS en EIB.
Hoe is het om als leek een dag in de bouw de werken? De Bucket Boys liepen een dag mee:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDiversiteit
Uitsluitend mannelijke wethouders in tientallen colleges: ‘Gemiste kans’
Van de 154 gemeenten waarin wethouders zijn voorgesteld aan de raad of reeds zijn benoemd, zijn er 46 met alleen mannelijke wethouders, zo toont een analyse van deze site aan. Van de in totaal 601 wethouders zijn er 164 vrouw. Dat komt neer op zo’n 27 procent. -
PREMIUM
Schrappen vakantievluchten op Schiphol komt snel dichterbij: ‘Oplossing vinden lukt ze niet’
Het moment dat op Schiphol massaal vluchten worden geschrapt om enorme drukte te voorkomen, komt snel dichterbij. Het lukt de luchthaven maar niet om de personeelsproblemen, lange wachtrijen en chaos op te lossen. -
PREMIUM
Archeologen vinden unieke skeletten van 6000 jaar oud bij Angeren: ‘Vermoedelijk van de eerste bewoners’
Archeologen hebben bij Angeren delen van twee skeletten gevonden die van een van de eerste bewoners van de Betuwe moet zijn. Volgens Rijkswaterstaat Oost-Nederland, opdrachtgever van de opgravingen, gaat het om een zeer zeldzame vondst van meer dan 6000 jaar oud. Dat is dinsdagochtend bekendgemaakt. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
PREMIUMColumn
Yes, vakantiegeld! Maar kan de vlag ook uit?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
met video
Opnieuw enorme drukte en lange wachttijden op Schiphol
Het is opnieuw erg druk op Schiphol. Volgens een woordvoerder zijn de rijen de hele dag langer doordat er minder beveiligingspersoneel is dan gepland. Schiphol noemt de ‘erg lange’ wachtrijen vervelend en vraagt begrip en geduld aan de reizigers.