Duizenden mensen vullen de Dam: 'Afghanen zijn vernederd, verraden, uitgemoord’
Duizenden mensen verzamelden zich zaterdag op de Dam om te protesteren voor Afghanistan. De inzet: Afghanistan moet als gevaarlijk land aangemerkt worden, zodat Afghaanse vluchtelingen recht hebben op asiel. En: er moet een plan B komen voor achtergebleven evacués. De aan het protest gekoppelde petitie telt inmiddels 18.000 handtekeningen.
,,Het is gek om hier te demonstreren terwijl de berichten over het bloed van onze mensen binnenstromen", zegt initiatiefneemster Sahar Shirzad. Ze vraagt eerst om een minuut stilte. Terwijl alle aanwezigen zwijgen, vliegt een zwerm duiven over de doodstille Dam. Een man veegt met een papieren zakdoek de tranen van zijn ogen.
De demonstratie is een initiatief van de Afghaanse jongerenbeweging Azadi - Afghaans voor ‘vrijheid’. Shirzad vraagt iedereen het te scanderen, als ze Afghanistan roept. De demonstranten reageren: ‘Azadi!’
Spandoek met Trump én Obama
Hoewel onder veel Afghanen een gevoel van machteloosheid heerst, is er ook iets van strijdbaarheid merkbaar. Van boosheid. Over het late ingrijpen van Nederland. En op Amerika. ‘USA created Taliban’, staat er op één van de borden. Elders een spandoek met afbeeldingen van Trump en Obama, en de tekst ‘Let’s make Afghanistan great again. Yes we can!’
,,Amerika liegt tegen de Afghanen”, zegt Naim Wardoji (57), aanwezig met zijn vrouw Nadera (45). Beiden komen uit Afghanistan, Naim woont sinds 1995 in Nederland. Vorige maand was Nadera nog in Afghanistan, vanwege het overlijden van haar moeder. Maar ze werd ziek en kwam in het ziekenhuis te liggen. Naim vertrok naar Kaboel om zijn vrouw op te halen, 26 juli keerden ze terug. ,,Twee broers met hun kinderen zijn nog in Afghanistan”, zegt Nadera. Wat hen te wachten staat, durft ze niet te zeggen. ,,Ik heb geen idee. Ik verwacht alles van de taliban.” Er springen tranen in haar ogen als ze praat.
Ook op het podium is de emotie merkbaar. ,,Tijdens mijn voordracht zal ik proberen mijn tranen te bedwingen”, zegt LHBTIQ+-activiste Seweta Zirak, zelf van origine Hazara, een etnische minderheid in Afghanistan. Dat lukt niet. ,,Mag ik jullie als mensen vragen de LHBTIQ+-gemeenschap in Afghanistan te omarmen", vraagt ze. Haar stem breekt. ,,Want die gemeenschap heeft niemand, en zij verliezen alles.”
De taliban noemt ze ‘monsters met een ideologie vol vrouwenhaat’. ,,Afghanen zijn vernederd, verraden, uitgemoord. En hun bloed heeft de waarde van rioolwater.” Een snik ontsnapt haar. ,,Sorry, hoor.” Applaus volgt. Maar ze is niet alleen verdrietig - ook boos. Over de evacuatielijsten die in handen van de taliban zijn, bijvoorbeeld, nu ‘een dodenlijst'. ,,Het leed van de Afghaanse bevolking is te danken aan falende wereldleiders.”
Ook Wahid Rashid (32), samen met zijn vrouw en kind op de Dam, is kritisch over het handelen van, met name, de VS. Toen hij een jaar of acht was, kwam hij vanuit Afghanistan naar Nederland. Hij hekelt de opmerkingen van Biden: dat het géén opbouwmissie was. ,,Ze hebben er 20 jaar gezeten voor de veiligheid van de VS. Niet voor de Afghanen.” Dagelijks heeft hij contact met familieleden in Afghanistan. ,,Wat doen jullie? Blijf ondergedoken, wacht tot het rustiger wordt.”
‘Pray for Afghanistan’
Caroline Siebbeles heeft, net als zeker de helft van de aanwezigen, geen Afghaanse roots. ,,Met een paar mensen heb ik het Comité Wake Amsterdam opgericht, voor een humaan asielbeleid", zegt ze. ,,Elke donderdag protesteren we - afgelopen donderdag voor Afghanistan. En nu hier.”
Het kabinet verwijt ze gebrek aan moreel leiderschap. Voor mensen die bang zijn voor een grote immigratiestroom heeft ze meer begrip, al vindt ze dat die angst door de politiek wordt versterkt. ,,Dat zijn ook niet de mensen die hier aan de grachtengordel wonen, maar die in een klein flatje in noord zitten. Je moet hen niet veroordelen, maar het gesprek aangaan.”
Achter Siebbeles slingert een Afghaanse vlag van circa 70 meter lang, gedragen door vele handen, als een slang door de menigte heen. Een van de vlaggendragers is Saed Sayad (31). Hij kwam in 2003 vanuit Afghanistan via Pakistan naar Nederland. ,,Ik hoop dat de Nederlandse overheid Afghanen die hier nu op straat staan een verblijfsvergunning geeft", zegt Sayad.
Ook vindt hij dat Nederland alles op alles moet zetten om alsnog mensen uit Afghanistan te krijgen. ,,Via Pakistan. De overheid houdt in Islamabad hotelkamers vrij voor Afghaanse vluchtelingen.” Net zoals vrijwel alle aanwezige Afghanen heeft hij veel familie in Afghanistan. ,,Een neef werkte in Afghanistan voor een Duitse radiozender. Hij is zo vaak naar het vliegveld geweest. Maar hij kon niet wegkomen.”
Broers Raiman (23) en Reda (24) Hamdam dragen een grote Afghaanse vlag. Op het shirt van Raiman: ‘Pray for Afhanistan’. ,,Het is mooi om te zien dat hier niet alleen Afghanen staan”, zegt hij. ,,Onze ouders zijn in 1996 uit Afghanistan gevlucht.” Het voelt alsof de geschiedenis zich herhaalt, legt hij uit: ,,,Toen ging het precies zoals nu.” Reda: ,,Het is haast niet met woorden te beschrijven wat er nu gebeurt. We kunnen niets doen. Ik voel me machteloos.”
Bekijk hieronder al onze video's over de situatie in Afghanistan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Mark Rutte bewijst: we willen problemen aanpakken, zolang we maar niet hoeven te veranderen
-
Waarschuwing voor onveilige situaties luchtvaart door tekort aan personeel, nog jaren uitval verwacht
De veiligheid van het vliegverkeer dreigt deze zomer in het geding te komen door de schaarste aan personeel, vliegtuigen en onderdelen. De Europese luchtvaarttoezichthouder EASA waarschuwt hiervoor deze week in de nieuwe veiligheidsnieuwsbrief. -
PREMIUMMet video
Het is kurkdroog en natuurbranden liggen op de loer: wat kunnen we doen?
Het is kurkdroog in Nederland en dat zal de komende weken waarschijnlijk niet veranderen. Wanneer krijgen we weer regen? Hoe gevaarlijk is de huidige droogte? En wat kunnen we doen om branden te voorkomen? We vragen het een meteoroloog, een brandweerman en een droogte-expert. -
PREMIUM
Na de Russen en Britten krijgen ook de taliban dit stukje Afghanistan niet op de knieën
De onherbergzame en weergaloos mooie Panjshirvallei is opnieuw een toevluchtsoord voor Afghaans verzet. Nooit slaagden vijandelijke legers erin de vallei te veroveren, de Britten en Russen beten hun tanden erop stuk. Nu probeert de zoon van de legendarische Ahmed Shah Massoud er weerstand te bieden aan de taliban. De geschiedenis dicht hem goede kansen toe. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUM1
Pieter stuurde factuur naar de gemeente nadat hij de buurt opruimde: ‘Dit is geen ludieke actie’
Wat doe je als de gemeente rotzooi bij sloopwoningen in je straat niet opruimt? Pieter de Jong (73) besloot niet alleen te klagen, maar zelf zijn handen uit de mouwen te steken én daarna een rekening naar de gemeente te sturen, van 210 euro. ,,Als ze de boel niet op orde houden, dan neem ik de vrijheid daar een passende vergoeding voor te vragen.’’Nieuw-Lekkerland