Een lege reclamezuil op Leiden Centraal.
Volledig scherm
Een lege reclamezuil op Leiden Centraal. © AD

Duizenden reclameborden op NS-stations leeg, strop van tientallen miljoenen dreigt

Op last van de rechter heeft NS de reclamezuilen op het grootste deel van de treinstations leeg moeten halen. Het gaat om vijfduizend zuilen op driehonderd stations. Een strop van 50 miljoen euro's of meer dreigt.

Oplettende treinreizigers zullen merken dat de treinstations er sinds afgelopen week net iets anders uitzien. Op de perrons zijn namelijk niet of nauwelijks reclameuitingen meer te zien. Door een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden staan circa vijfduizend abri's op driehonderd stations sinds 1 december leeg. En dat zal nog zeker weken zo blijven.  

Oorzaak is dat JCDecaux naar de rechter is gestapt. Volgens de Franse abri-uitbater, die ook in Nederland actief is, had NS Stations het van 2011 tot 2027 lopende contract met concurrenten ExterionMedia op basis van Europese regels openbaar aan moeten besteden. Hetzelfde gold volgens de exploitant voor het in 2015 gesloten contract met Ngage Media. Na een jarenlange procedure stelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden JCDecaux (grotendeels) op 1 oktober in het gelijk. Volgens het Hof had NS aan moeten besteden en bezit JCDecaux hier ‘een grensoverschrijdend belang’.

Schadevergoeding

De uitspraak betekende dat NS beide contracten moest ontbinden en dat JCDecaux een schadevergoeding ontvangt. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld. Duidelijk is dat het om forse bedragen gaat. Volgens JCDecaux is het contract tussen NS en ExterionMedia zeker 155 miljoen euro waard. ExterionMedia spreekt van 50 miljoen euro. Het gerechtshof gaat er als vaststaand feit van uit dat de waarde van concessie tenminste tussen de 50 en 100 miljoen euro ligt. Het contract met Ngage is met 15,7 miljoen euro een stuk minder groot.

Daar blijft het voor NS niet bij. De spoorwegen moeten JCDecaux verder inzage geven in de met ExterionMedia en Ngage afgesloten contracten, verordonneerde het Hof. Zo kan de exploitant zijn schade berekenen.

NS laat weten nog te moeten besluiten of het cassatie aantekent. In de tussentijd voldoet het aan de gerechtelijke uitspraak. De contracten zijn ontbonden en er komt een nieuwe aanbestedingsprocedure die momenteel wordt opgestart. ,,De abri's zullen nog zeker meerdere weken leeg blijven”, zegt een NS-woordvoerder. De spoorwegen overwegen de lege zuilen voorlopig deels op te vullen met reizigersinformatie en de nieuwe dienstregeling.

Bij 300 NS stations zijn de abri's leeg.
Volledig scherm
Bij 300 NS stations zijn de abri's leeg. © AD
Een lege abri op Leiden CS.
Volledig scherm
Een lege abri op Leiden CS. © AD
  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.