Eén aanhouding na vondst dode mannen in achtertuin bij actief drugslab

UPDATEBij een woning in Kaatsheuvel zijn twee doden en twee gewonden gevallen, vermoedelijk door giftige chemicaliën uit een drugslab in de garage achter het huis. De politie zette de omgeving meteen af omdat er zorgen waren over explosiegevaar. Er is één man aangehouden.

De veiligheidsregio spreekt van een drugslaboratorium voor de productie van amfetamine. Zes woningen zijn uit voorzorg ontruimd. De dodelijke slachtoffers werden aangetroffen in de achtertuin van een hoekhuis aan het Prins Mauritsplein. In het huis wonen volgens buurtbewoners een vader en zijn meerderjarige zoon.

De politie in Brabant kreeg aan het eind van de middag een melding dat in de tuin twee mensen onwel waren geraakt. Reanimatiepogingen waren tevergeefs. Vermoedelijk is een chemische vloeistof gelekt uit vaten in de garage. Op een grasveld tegenover het huis kwamen in de loop van de avond veel buurtbewoners en andere geïnteresseerden samen.

Aanhouding

Traumahelikopter, ambulances, brandweer en politie rukten uit nadat de twee slachtoffers in de tuin waren gevonden. Ze werden nog gereanimeerd, maar hulp mocht niet meer baten. Mogelijk is een chemische vloeistof uit vaten gelekt. Op dit moment gaat men er van uit dat de doodsoorzaak het inademen van koolmonoxide is.

De 21-jarige bewoner van het pand in Kaatsheuvel werd samen met een vrouw voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Daarna werd de man aangehouden, de vrouw mocht naar huis. Wat de relatie is tussen de vier betrokkenen wil een politiewoordvoerster niet zeggen.

Volledig scherm
Onderzoek in de schuur waar de politie het drugslab aantrof © Martijn van Bijnen

Drugslab

De twee dodelijke slachtoffers zouden zijn gevonden in de tuin van een woning die te koop staat aan het Prins Mauritsplein. De omgeving van het huis is door de politie afgezet als 'plaats delict'. De brandweer verricht metingen bij de woning. Vermoedelijk zijn de twee slachtoffers omgekomen door een ongeval in het drugslab. 

Buren zeggen tegen Omroep Brabant dat er in het huis twee mannen woonden: een oudere en een jongere man. Ook zou er nog een jonge vrouw, mogelijk de dochter van een van de mannen, in het huis hebben gewoond. Zij zou zijn verhuisd.

Ook de Landelijke Faciliteit Ontmanteling is in Kaatsheuvel. Dat is de afdeling van de politie die gespecialiseerd is in het veilig ontmantelen van drugslaboratoria.

Geschokte burgemeester

Burgemeester Wim Luijendijk van de gemeente Loon op Zand is geschokt door de vondst van twee doden en een drugslab in een woning in Kaatsheuvel. ,,Het is te gruwelijk voor woorden en zeer alarmerend dat er in een gewone woonwijk een drugslab wordt aangetroffen", aldus de burgemeester in een eerste reactie.

Luijendijk ontving vrijdagmiddag de bewoners van de zes woningen die tijdelijk ontruimd zijn. Zij werden opgevangen in het Klavier. De burgemeester weet nog niet wanneer de mensen weer naar huis mogen. ,,Ik ben zojuist ter plaatse wezen kijken, maar de betreffende woning is nog niet vrijgegeven, maar de opvang is goed geregeld."

Artikel loopt door onder de foto

Volledig scherm
Consternatie in de buurt. © Thijs Dingemans

Drugsspecialisten van de politie kwamen ter plaatse voor het bieden van ondersteuning bij het onderzoek naar het amfetaminelab. De Veiligheidsregio Midden en West-Brabant drukte omwonenden op het hart om de hulpdiensten de ruimte te geven. ,,Er zijn veel hulpdiensten aanwezig, geef ze de ruimte."

In totaal zouden vier ambulances, zes politiewagens, een brandweerauto en de traumahelikopter zijn opgeroepen. De geëvacueerde bewoners zijn ondergebracht in gemeentehuis Het Klavier in Kaatsheuvel.

Tikkende tijdbommen

De politie heeft jaarlijks de handen vol aan drugslabs. In 2015 werden er ruim vijftig opgerold die in woonwijken waren gevestigd.

In de laboratoria maken criminelen onder andere xtc. Daarvoor worden gevaarlijke chemische stoffen gebruikt. ,,Het zijn tikkende tijdbommen in buurten en wijken. Het is onacceptabel", zei burgemeester Depla destijds.

Illegale laboratoria

Het ontmantelen van illegale laboratoria is voor het politieteam niet zonder gevaar. Het team dat bijna dagelijks met levensgevaarlijke chemicaliën te maken krijgt, staat onder enorme druk, met werkdagen die in het uiterste geval langer dan 24 uur duren. 

Volledig scherm
© Martijn van Bijnen/FPMB
Volledig scherm
Het Prins Mauritsplein in Kaatsheuvel © Google Maps