Volledig scherm
PREMIUM
© Studio Vonq

Een ex op de begrafenis, doen of niet? Expert geeft antwoord

EtiquetteHele volksstammen zijn er verzot op: overlijdensberichten spellen. Ze geven een ultrakorte samenvatting van iemands leven. En mag een ex eigenlijk wel of niet verschijnen in de rouwadvertentie en op de begrafenis? Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema over formele en ongeschreven regels.

‘Staan er nog interessante dooien in de krant?’ is een gevleugelde kreet binnen mijn schoonfamilie. Mijn schoonmoeder vroeg het regelmatig aan mijn schoonvader, als hij de weekendbijlage met overlijdensadvertenties aan het lezen was, waar zij net haar zinnen op had gezet. Mijn schoonouders stelden zich graag op de hoogte van wie er nu weer dood was. Niet van heel dichtbije mensen natuurlijk - dan wisten ze het al. Liefst lazen ze over het verscheiden van vage bekenden of van familieleden van kennissen.

  1. Overheidssubsidie Depressiegala blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

    Overheids­sub­si­die Depressie­ga­la blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

    De 350.000 euro overheidssubsidie die de Nederlandse Mental Health Foundation (MHF) in 2017 kreeg voor de organisatie van het Depressiegala en het opzetten van een voorlichtingscampagne op scholen over geestelijke problemen, blijkt vooral gebruikt voor het betalen van directie, management, locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de NPO-actualiteiten rubriek Nieuwsuur.