De helikopter landde op de binnenplaats van de gevangenis
Volledig scherm
PREMIUM
De helikopter landde op de binnenplaats van de gevangenis © Bureau Heitink

Een ‘gewetenloze’ Mocromaffia-spil: Omar L. moest vandaag bevrijd worden

Handlangers probeerden hem vandaag op brutale wijze uit de cel te bevrijden, vijanden wilden hem vorig jaar juist nog uitschakelen binnen de gevangenismuren. Wie is Omar L., kopstuk van de zogenoemde mocromaffia?

De gewelddadige ontsnappingspoging bij de gevangenis in Zutphen bewijst opnieuw hoe nietsontziend en roekeloos de georganiseerde misdaad anno 2020 opereert. En twintiger Omar L. lijkt daarin een van de sleutelrollen op te eisen.

De kiem voor de bloedige escalatie in de onderwereld ligt volgens kenners in 2012, toen Omars broer Youssef vermoord werd bij de beruchte schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. De dubbele liquidatie zou draaien om een drugsruzie.

Uit wraak beraamde L. volgens de rechter daarna diverse moordaanslagen, hij werd in juni tot levenslang veroordeeld. ,,Omar L. en Hicham M. hebben samen met anderen twee mensen op gruwelijke wijze vermoord en geprobeerd drie andere mensen te vermoorden,” stelde de rechtbank.

  1. LIVE | Eerste repatriëringsvlucht opgestegen in Sydney, politie stopt feestende jongeren Brabant

    LIVE | Eerste repatrië­rings­vlucht opgestegen in Sydney, politie stopt feestende jongeren Brabant

    Het afgelopen etmaal werden er 164 nieuwe sterfgevallen gemeld, aldus het RIVM zaterdag in de dagelijkse update. Het aantal ziekenhuisopnames laat een dalende lijn zien. 336 vandaag, ten opzichte van 502 gisteren. Ook het aantal ic-opnames volgt die trend. ‘Geniet van de zon in de tuin en op balkon’, luidt het advies voor zowel de zaterdag als zondag. Om herhaling van twee weken geleden te voorkomen, zijn op veel plekken maatregelen genomen. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rond het virus.