Volledig scherm
Archieffoto © Gerard Burgers

‘Een op de vijf kerken is niet meer in gebruik als kerk’

Een op de vijf kerkgebouwen in ons land is niet meer in gebruik als kerk. Van de bijna 6900 kerken in Nederland hebben een kleine 1400 een nieuwe bestemming gekregen. Ze zijn veranderd in een sporthal, woonhuis of appartementencomplex, of zijn in gebruik als bedrijfsruimte. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw.

Trouw combineerde in het onderzoek naar herbestemming van kerken de gegevens van architectuurhistoricus Herman Wesselink, die promoveerde op een onderzoek naar Nederlandse kerkenbouw tussen 1800 en 1970, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de online database Reliwiki en een lange reeks aan andere online bronnen.

Nederland telt in totaal een kleine 6900 kerkgebouwen, blijkt uit het onderzoek. De ruim 1200 kerken van voor het jaar 1800 zijn vrijwel allemaal rijksmonumenten. Van deze panden is 20 procent herbestemd. Volgens de krant komt dat onder meer omdat de kerkgebouwen niet meer onderhouden konden worden. Deskundigen verwachten dat door de ontkerkelijking en vergrijzing nog veel meer kerkgebouwen leeg komen te staan. Dat kan gaan om enkele honderden tot duizenden kerken.

In het onderzoek zijn de verdwenen kerken niet meegenomen. Van de kerken uit de bouwperiode 1800-1970 zijn dat er zo'n tweeduizend.